Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Jovanović rekao pa porekao: Plaće padaju, a on ne podnosi ostavku

Prije dva mjeseca rekao je da više neće biti ministar smanje li se plaće učiteljima, a sad se pravda da je rekao nešto drugo
19. srpnja 2012. u 08:30 90 komentara 18 prikaza
Ivica Olić
Foto: Reuters
Pogledajte galeriju 1/2

Ako je potrebno smanjivati plaću učiteljima i nastavnicima, ja više neću biti ministar, rekao je točno prije dva mjeseca ministar obrazovanja Željko Jovanović u središnjem Dnevniku HRT-a. Danas, kada Vlada najavljuje da od kolovoza od plaća nastavnika u osnovnim i srednjim školama oduzima dodatke na koeficijente od 3, 5, 7 i 9 posto, ovisno o godinama staža, ministar želi zadržati svoju poziciju pa mijenja izjavu.

– Rekao sam da ću dati ostavku ako plaće prosvjetnih radnika budu padale, a da svima drugima rastu. No, ako standard prosvjetara bude drastično padao, naravno da je moje mjesto kao ministra upitno i ja ću odlučiti tad što ću učiniti – pokušao nam je ministar ublažiti svoju staru izjavu. Tada je rekao i kako je i premijera i ministra Slavka Linića upoznao s činjenicom da su prosvjetni radnici najpotplaćeniji u državi i najavio povećavanje sredstava u proračunu za sustav školstva, no čini se da ni to nije pomoglo jer će sada prosvjetari, osim što će ostati bez božićnica, regresa, dijela naknade za prijevoz i jubilarnih nagrada, dobivati i manju plaću. To očito prosvjetare čini najvećim žrtvama neuspjelih višetjednih pregovora Vlade sa zaposlenicima u javnom sektoru. Osvrnuo se jučer ministar i na besplatne školarine studentima.

– Moja je poruka da se upisuju tehnički fakulteti, biomedicinske znanosti, biotehnološke znanosti, strani jezici, to je nešto što će omogućiti svima koji završe u roku da vrlo brzo dobiju posao – rekao je ministar.

Nada Šarić
LJEKOVITI SLATKI PELIN
Navala na pripravke iz Hercegovine: Ljudi su zvali i zahvaljivali da im je to spasilo život
HEINEKEN Hrvatska
UTJECAJ KRIZE
Kafići su i dalje omiljena mjesta za druženje, a evo kako na izazove pandemije gledaju hrvatski ugostitelji
  • tom:

    ovi ne lažu samo onda kad su im usta zatvorena!

  • arjavas:

    Ko bi prosvjetraima skidao plače da onaj Ribić nije ultimativno tražio da sve "privilegije "koje imaju prosvjetari ostaju . Svi su našli neki kompromis sa vladom i svjesni su trenutka u kojem živimo . Pa zar se samo oni netrebaju ... prikaži još!u ničeg odreći? Kaj su iskali to su i dobili.

  • luja:

    Znaci pljuje pa lize!