Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izbačeni učenici

Jovanović: Ravnatelj ih nije smio ni upisati jer imaju manjak bodova

jovanović, obrazovanje (1)
Robert Anić/PIXSELL
04.09.2012.
u 19:30

- Pravila upisa u prvi razred srednje škole jednako vrijede za sve učenike i krajnje je neprimjereno i nedopustivo na taj način pogodovati samo nekima, upozoravaju iz ministarstva.

Ministarsvo znanost, obrazovanja i sporta reagiralo je danas na prozivke iz Kaštel Štafilića zbog poništavanja upisivanja učenika koji nisu prošli bodovni prag.

U ministarstva je izražavaju začuđenost i zgražanje što su učenici uopće i mogli biti upisani. 

Ministarstvo: Zgroženi smo postupkom ravnatelja, nijedan učenik nije imao propisanih 36 bodova
- Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta zgroženo je postupkom ravnatelja Srednje škole "Braća Radić" u Kaštel Štafiliću-Nehaj. Opće je poznato da se u Republici Hrvatskoj prema važećim propisima u četverogodišnju školu može upisati samo onaj učenik čiji je minimalni bodovni uspjeh 36 bodova. Suprotno tome, ravnatelj Srednje škole "Braća Radić" još je u srpnju (u ljetnom upisnom roku) u četverogodišnje programe srednjoškolskog obrazovanja upisao 42 učenika koji nisu ispunjavali upisne kriterije: svi su imali manje od propisanih 36 bodova! - objašnjavaju iz ministarstva, te poručuju: "Reakcija je bila brza i jasna".

Najavljena je i moguća odgovornost više osoba zbog upisivanja učenika:

- Iako je škola učenike upisala još u srpnju, Ministarstvo je s cijelim slučajem upoznato tek 29. kolovoza. Škola je dobila obavijest da ne može postupati mimo propisa. Prema nalogu ministra dr. sc. Željka Jovanovića prosvjetna je inspekcija danas (4. rujna) provela inspekcijski nadzor kojim su utvrđene sve činjenice bitne za daljnje postupanje prema ravnatelju Petru Vrbaniću i članovima Školskog odbora. O propustima koje su u ovom slučaju učinili Neven Ćurković, voditelj Službe za društvene djelatnosti Ureda državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji i Zdravko Omrčen, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu kulturu i šport Županije, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta izvijestit će Ministarstvo uprave i tražiti utvrđivanje njihove odgovornosti.

Djeca će se upisati u trogodišnje programe

"Pravila upisa u prvi razred srednje škole jednako vrijede za sve učenike i krajnje je neprimjereno i nedopustivo na taj način pogodovati samo nekima. Jednako kao što je nedopustivo za vlastite propuste prebacivati odgovornost i prozivati Ministarstvo ili bilo koga drugoga. S obzirom da je takvim nezakonitim postupanjem dovedena u pitanje sudbina djece, Ministarstvo će učiniti sve kako bi se djeca upisala u trogodišnje programe za koje imaju dovoljno bodova i pokažu interes.", zaključuje se u priopćenju Ministarstva.

Roditelji: Našoj djeci je onemogućeno školovanje!
– Našoj je djeci onemogućeno školovanje. Oni nisu nikome zauzeli mjesta, nisu nikoga ugrozili. Platili smo upisnine, kupili udžbenike, poslali djecu u školu i onda su izbačena na ulicu! – šokirani su i ljutiti roditelji 42 učenika koji su se upisali u Srednju strukovnu školu Braća Radić u Kaštel Štafiliću, ali su u ponedjeljak, prvog radnog dana, nakon što su se upoznali s razrednicima doslovce izbačeni iz školskih klupa! 


Riječ je o učenicima koji su imali manje od 36 bodova, propisanog minimuma za četverogodišnje programe, ali ih je ravnatelj Petar Vrbanić upisao jer je ostalo slobodnih mjesta. Dobio je odobrenje Školskog odbora, Splitsko-dalmatinske županije i Ureda državne uprave. No, u petak, 31. kolovoza, stigla je odbijenica iz Ministarstva obrazovanja, koja je djecu doslovce izbacila na ulicu, bar za ovu nastavnu godinu.

– Upisali smo ih jer svima treba dati šansu. Tko kaže da oni koji nemaju potreban broj bodova neće biti dobri učenici? Ne možemo se prema djeci odnositi kao prema brojevima. Kažu da sam ja kriv, pa neka, opet bih postupio isto! – rekao je ravnatelj Petar Vrbanić roditeljima i uputio ih da pomoć traže od Županije. Dodao je da će, ako ne upišu njihovu djecu, ukinuti pet zanimanja koja više neće postojati u školi. Riječ je o poljoprivrednim, agroturističkim, šumskim i prehrambenim tehničarima te fitofarmaceutima. Vrbanić im je na kraju poručio da još uvijek vjeruje kako će ministar Jovanović promijeniti svoju odluku.

>>Katolici traže smjenu ministra Jovanovića: Ovo je pranje mozga pod krinkom pranja zubića!

Komentara 120

AN
Android
20:47 04.09.2012.

Ogledalo !

M2
meri_22
20:57 04.09.2012.

Slazem se sa ovim ravnateljem,nema garancije da ce ucenici sa vise bodova biti bolji od ovih ispod praga. Jovanovicu,ti si sasvim slucajno na tom mjestu,ministra,velikom greskom,zapravo. Ostavi odluku ovom razumnom ravnatelju.

PA
pancake
20:00 04.09.2012.

pa taj jovanović..... -.- nemam riječi....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije