Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIje stroži režim

Jovanović o upisima u srednju školu: Nije režim stroži

'19.07.2012., Zagreb - u Banski dvorima odrzana je 41. redovita sjednica Vlade RH. Zeljko Jovanovic. Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
Patrik Macek/Pixsell
23.01.2013.
u 14:42

Ministar obrazovanja Željko Jovanović komentirao je danas odluku da se postroži režim upisa u srednje škole, odnosno da se vrednuje uspjeh od 5. do 8. razreda umjesto dosadašnjih zadnja dva razreda.

Ministar obrazovanja Željko Jovanović komentirao je danas odluku da se postroži režim upisa u srednje škole, odnosno da se vrednuje uspjeh od 5. do 8. razreda umjesto dosadašnjih zadnja dva razreda.

– Mislim da se režim nije postrožio nego je postao pravedniji na način da se svako dijete sukladno svom uspjehu u školi može upisati u školu koja odgovara tom uspjehu i mogućnostima. Dakle, način koji smo mi predložili i nakon javne rasprave usvojili dio primjedbi izuzetno je pravedan i transparentan i daje bolji raspon svih učenika s maksimalnim brojem bodova – tvrdi ministar te dodaje kako će sada sve biti puno preglednije te kako je način da se boduje uspjeh u sve četiri godine i to na dvije decimale pravedniji.

– Dakle nije isto je li nekom prosjek ocjena 3,5 ili 4,4, a prije je to bilo isto. Uz to, uzeli smo i po tri ključna predmeta kako za gimnazije tako i za ostale škole. Cilj ovog procesa bio je pravedniji i transparentniji način bodovanja učenika u osnovnim školama kako bi njihov uspjeh i trud bio razlog zbog čega se mogu upisati u željene škole – nastavlja Jovanović. Ministarstvo je, tvrdi, analiziralo uspjehe učenika u petom, šestom, sedmom i osmom razredu što je pokazalo, suprotno nekakvim nagađanjima, da je uspjeh učenika najbolji u petom, šestom, a nešto lošiji u sedmom i onda izuzetno dobar u osmom.

– Mi želimo da se u školama uči za život i da ocjenjivanje bude objektivno. Više se neće dogoditi da se netko tko ima maksimalan broj bodova ne može upisati u elitnu školu u Zagrebu jer broj učenika s maksimalnim brojem bodova više neće biti tako velik kao što je bio do sada. Vjerujem da smo napravili dobar posao koji će omogućiti da se rad u školi objektivno vrednuje i da to bude jedini kriterij upisa u srednje škole, a ne da se ispod stola kroz plave kuverte i razne druge načine pogoduje nekima koji su bliži bili pojedinim ravnateljima.

Govoriti danas o opravdanosti smjene 14 ravnatelja neodgovorno je jer se govori o ljudima koji su kršili zakon – zaključuje ministar obrazovanja Jovanović.

Komentara 9

JA
Jaximus
17:32 23.01.2013.

Jovanović provodi kulturnu revoluciju SDP-a

VA
vatra
14:59 23.01.2013.

jel može proći dan da facu ovog narcisoida ne vidim u novinama i televiziji?

LO
lokun
16:21 23.01.2013.

Ovaj kao da još živi u Pelagićevu. Vrijeme dok si živio u Pelagićevu daleko je iza nas. Danas su neka druga vremena i živiš u drugoj državi. Nešto od te države i prihvati, sve ne možeš i ne očekujemo ali osnovne norme ponašanja trebao bi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije