Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 189
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'PLENKOVIĆ JE NA POTEZU'

Jovanović: Barišićeva opravdanja pokazuju da se radi o neizmjerno nemoralnoj osobi

Željko Jovanović
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
1/7
10.01.2017.
u 15:42

Gospodin Plenković je na potezu i jedino pitanje je ne hoće li, nego kad će zatražiti od svog ministra plagijatora da sam podnese ostavku, izjavio je Jovanović.

Bivši SDP-ov ministar znanosti i obrazovanja Željko Jovanović poručuje kako Pavo Barišić više ne može biti ministar znanosti i obrazovanja, nakon što je Odbor za etiku u znanosti i obrazovanju utvrdio da je njegov rad plagijat.

- Na predstavljanju Plenkovićeve Vlade upozorio sam da Barišić nosi ozbiljan teret koji ga diskvalificira da vodi jedan od najvažnijih resora - resor obrazovanja i znanosti. Ukazao sam da postoje ozbiljne sumnje u njegovu čestitost, kako znanstvenu, tako i u odnosu na raspolaganje javnim sredstvima obzirom na repove koji su ostali iz perioda dok je obavljao neke druge javne dužnosti u institutu i ministarstvu. No, posebno nedopustivo je bilo ono što se ticalo optužbe o plagijatu u više radova koje je dotični objavio. O tome je na posljednjem aktualnom prijepodnevu govorio i kolega Damir Tomić. Danas, to više nisu nedokazane optužbe - komentira Jovanović. 

I prije najnovije odluke Odbora za etiku aktualni  je ministar obrazovanja i znanosti  priznao da je plagirao tuđi rad, podsjeća on.

- Jedan od Plenkovićevih uzora je Angela Merkel. Njemačka ministrica obrazovanja 2013. podnijela je ostavku zbog plagijata svog doktorata. Bio je to drugi slučaj u vladi Angele Merkel, ranije je  zbog plagijata doktorskog rada ostavku podnio ministar obrane. Inače,  dugo vremena najpopularniji njemački političar, ministar obrane Gutenberg je poslije afere s plagijatom svog doktorata, podnio  ostavku na funkciju ministra i na sve ostale političke funkcije koje je imao, jer su rasprave o njegovom plagijatu ozbiljno štetile kancelarki Merkel  i cijeloj vladi. "Ovo je najbolniji korak mog života", rekao je Gutenberg u kratkoj izjavi o ostavci i naglasio da on ne odlazi samo zbog diskusije o njegovom doktoratu, već i zbog pitanja da li on može, nakon toga, ispuniti zahtjeve koje odgovorna funkcija ministra obrane nosi sa sobom - nastavlja Jovanović. Sramotnim drži i današnja opravdanja ministra Barišića. 

- Današnje izjave Barišića kojima sramotno za svoje grijehe opravdanje traži sramotnim napadom na akademika Silobrčića i Odbor pokazuju da se radi o neizmjerno nemoralnoj osobi koja nije dostojna biti na čelu resora koji se mora boriti upravo protiv plagijata! Gospodin Plenković je na potezu i jedino pitanje je ne hoće li, nego kad će zatražiti od svog ministra plagijatora da sam podnese ostavku. Ili će ga sam razriješiti, jer predstavlja sramotu za cjelokupnu akademsku zajednicu i hrvatsku vladu, kao i Plenkovića osobno? Rekao sam na predstavljanju ove Vlade da je Barišić Plenkovićev Crnoje, ali danas, posebno nakon najnovijeg priopćenja Barišića, jasno je da je i Crnoje moralna veličina u odnosu na Barišića - zaključuje Željko Jovanović. 

>> Barišić reagirao na odluku Odbora: 'Neetična zloporaba u svrhu političkih obračuna'

>> Pročitajte odluku Odbora koji je utvrdio da je Barišić plagirao američkog filozofa

Komentara 42

MA
Marko1337
15:58 10.01.2017.

jovanoviću, teško je naći osobo nemoralniju od tebe. Jedino što se zna za doktorat željka jovanovića sa konjskim smeškom jeste da je čisti plagijat i gomila gluposti..

LI
limun-
15:57 10.01.2017.

KPJ je presudila Barišiću po kratkom postupku

DU
Deleted user
16:00 10.01.2017.

Zasto se u medijski eter pusta zagovaratelj pedofilije u osnovne skole ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije