Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Raskol u SDP-u

Jovanović: Ako ode moj pomoćnik Saša Zelenika, odlazim i ja!

'11.07.2012., Zagreb - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Zeljko Jovanovic dolazi u Banske dvore gdje se nastavljaju pregovori izmedju Vlade Republike Hrvatske i sindikata javnih sluzbi o izmjena
Foto: 'Robert Anic/PIXSELL'
1/3
02.10.2012.
u 09:44

Na sjednici Kluba zastupnika Grčić i Flego napali su Jovanovića i Zeleniku zbog upisnih kvota na ekonomiji

Raskol u SDP-u dogodio se zbog izmjena Zakona o znanosti i visokom obrazovanju te je Saša Zelenika, pomoćnik ministar Željka Jovanovića zadužen za znanost, ponudio ostavku. Jučer je ministar Jovanović stao u zaštitu Zelenike te je optužio stranačke kolege za taštinu i sitne osobne interese, priprijetivši svojom ostavkom.

Previše studenata

Sukob je navodno izbio na sjednici Kluba zastupnika SDP-a kada su Jovanović i Zelenika predstavili zakon, jer se s njihovim prijedlozima nisu složili ministar regionalnog razvoja Branko Grčić, bivši dekan splitskog Ekonomskog fakulteta, i zastupnik Gvozden Flego, bivši ministra obrazovanja.

Grčiću se nije svidjelo što se smanjuje kvota za upise na ekonomske fakultete, zamjerajući da je takva politika radikalna i nalik na politiku prethodne Vlade te da bi trebalo smisliti konzistentnije rješenje. Takav je stav, navodno, naljutio Zeleniku koji je napisao svoju ostavku. Nama je odgovorio samo porukom.

– Nemam komentara. Moj radni odnos stvar je između mene i mog poslodavca – Vlade RH – napisao je Zelenika.

No, ministar Jovanović u svome je stilu žestoko odgovorio.

– Moj pomoćnik profesor Zelenika vrhunski je znanstvenik i beskrajno odgovorna i poštena osoba koju sam doveo u Ministarstvo i neću dopustiti da sitni stranački interesi u prozivkama osobno obojenih interesa taštih pojedinaca u bilo kojoj stranci, pa i SDP-u, budu uzrok njegova odlaska iz Ministarstva. U tom slučaju i ja mogu otići! – poručio je Jovanović. On je već upozoravao da se kvote na dijelu fakulteta moraju smanjivati kako bi se uvjeti studiranja prilagodili Bolonji i kako bi se osigurao omjer jednog profesora na trideset učenika.

Na Jovanovićeve izmjene odmah nakon predstavljanja zakonskih promjena obrušila se i zagrebačka akademska zajednica koja je detaljno analizirala zakon, a najviše ih je zaboljela zabrana zapošljavanja profesora starijih od 65 godina kako bi se moglo zaposliti mlade znanstvene novake.

Nema strategije

Jovanović od početka mandata najavljuje da će obrazovni sustav prilagoditi potrebama tržištu rada, no za to je prvo potrebna vizija Vlade i Ministarstva gospodarstva gospodarstva, odnosno dugoročna strategija razvoja zemlje. Zasad je još nema pa su i ovu godinu brucoši odabrali studije prema vlastitim afinitetima i broju slobodnih mjesta, a ne procjeni gdje će se moći zaposliti za tri ili pet godina kada diplomiraju. Otprije je poznato da su najveći protivnici u visokoobrazovnom sustavu bili zastupnici iz redova sveučilišnih profesora.

 

Komentara 91

TA
tapiros
09:57 02.10.2012.

To je rekao i ako profesorima padnu plaće - i ostao! Kao plaće nisu pale, nego su smanjenje zbog razvrgnuća kol. ugovora :). Kao profesori su djeca pa to ne kuže jel. 100kn da se neće maknuti ako mu pomoćnik ode!

MA
Maroje2312
09:58 02.10.2012.

Kamo li sreće da odu što prije.

KG
KG002
09:56 02.10.2012.

A, ništa onda.. zbogom obojici!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije