Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pripreme za preuzmanje predsjedničke dužnosti Ive Josipovića u punom jeku

Josipovićevu inauguraciju trebao bi voditi Tarik Filipović

kosor, ivo
Foto: Goran Stanzl
1/2
02.02.2010.
u 09:20

Josipović će sa suprugom automobilom doći do Vraniczanyjeve poljane i onda će Ćirilometodskom pješice do Markova trga.

Ceremonija prisege (inauguracije) novoizabranog predsjednika Republike Hrvatske prof. dr. Ive Josipovića 18. veljače počinje točno u podne i predviđeno je da će trajati 45 minuta. Prema prvotnoj verziji, program je trebao voditi popularni glumac i voditelj Tarik Filipović, koji nam je potvrdio da je u tom smislu vodio neke preliminarne razgovore sa šefom izbornog stožera Ive Josipovića Mirandom Mrsićem. No o tome će se konačni dogovor postići ovih dana jer, prema Filipovićevim riječima, nije definirano treba li on voditi program ili će samo posuditi glas.

Zanimljivost je i to da će scenu ispred crkve sv. Marka postaviti poznati slikar, scenograf i dizajner Ivica Propadalo, koji pak kaže da neće biti velikih zahvata u prostoru jer sama crkva diktira scenu. Nije želio podrobnije govoriti o tome kako će scena izgledati niti je želio potvrditi hoće li biti ona na temu glazbe s obzirom na to da je novoizabrani predsjednik, osim što je profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu, i ugledni skladatelj.

Trebao doći uspinjačom

Tek je potvrdio da će, uz Zagrebačku filharmoniju, nastupiti i dječji zbor Zvjezdice te da će za cvjetne aranžmane biti zadužen Saša Šekoranja. Prema nacrtu scenarija inauguracije, koji je podložan promijeni, predviđeno je da aktualni predsjednik Stipe Mesić na Markov trg dođe s Pantovčaka, a novoizabrani predsjednik Ivo Josipović, u pratnji supruge Tatjane, iz svoga doma u Palmotićevoj ulici. Prema prvoj ideji, dr. Josipović i supruga trebali su preko Tomićeve ulice i uspinjačom doći na Gornji grad, no sigurnosni razlozi natjerali su ih na promjenu plana.

Stoga će novoizabrani predsjednik preko Mesničke automobilom doći do Vraniczanyjeve poljane i onda Ćirilometodskom pješice do Trga sv. Marka. Tamo će ga čekati strani državnici, koji će za boravka u Zagrebu biti smješteni u hotelu Westin, te Stipe Mesić, koji će "pregledati" počasnu postrojbu, kao i Ivo Josipović nakon što dođe.

Sama ceremonija prisege definirana je Ustavom i Zakonom o izboru predsjednika RH, doznajemo u Ustavnom sudu. U Ustavu je i formulacija da predsjednik priseže na vjernost Ustavu. On će pred predsjednicom Ustavnoga suda Jasnom Omejec, s desnom rukom na Ustavu broj 1., koji se inače čuva u Ustavnom sudu i koristi se samo u svrhu prisege svakih pet godina, a lijevom podignutom rukom u visini ramena, ponavljati riječi prisege. Kako doznajemo, na kraju prisege predsjednik Josipović kazat će formulaciju "tako mi Bog pomogao" jer je ona sastavni dio prisege i nalazi se u Zakonu o izboru predsjednika Republike. Podsjetimo, tu formulaciju uveo je Franjo Tuđman, koji je za svoje prve prisege upotrijebio upravo te riječi.

Pripreme za inauguraciju u punom su jeku, a za sve visoke uzvanike i strane državnike predviđen je prijam u Dvercu nakon završetka ceremonije.

Scenografija
Za scenografiju, koja će biti primjerena mjestu održavanja inauguracije, zadužen je Ivica Propadalo, poznati slikar, scenograf i dizajner

Cvjetni aranžman
Za cvjetne aranžmane koji će krasiti scenu na kojoj će novi predsjednik prisegnuti bit će zadužen Saša Šekoranja.

Voditelj
Prema svemu sudeći, 45-minutnu ceremoniju vodit će popularni voditelj Milijunaša i glumac Tarik Filipović; pregovori su u tijeku.

Glazbeni dio
Budući da je novoizabrani predsjednik i ugledni skladatelj, na sceni će, uz članove Zagrebačke filharmonije, biti i dječji zbor Zvjezdice.

Komentara 51

WE
western01
11:30 02.02.2010.

...inaugurativno,novinari vecernjeg bi trebali znati, nije ostalo jos puno vremena...tadic pista baci i taci ili nitko od njih...

SI
sikert
09:56 02.02.2010.

napisati da će Mesić\"pregledati\" počasnu postrojbu je glup i ponižavajuć izraz.Ispravno bi bilo daće izvršiti smotru. Jako je bitno da li će novi predsjednik ići uspinjačom ili pješice čak bitnije od krize u državi.Ako VL nema pametnije stvari pisati ,ni to nije bitno ili se time samo popunjava kartica da se dobije plaća.

KO
kompa
09:55 02.02.2010.

mislim da bi Bare trebao voditi program

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije