Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
okrugli stol

Josipović: Zločin je zločin i svaki mora biti procesuiran

okrugli stol, josipović (1)
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
1/7
14.03.2012.
u 12:40

U Novinarskom domu održan je okrugli stol o nužnosti učinkovitijeg procesuiranja ratnih zločina

Osigurati istinsku specijalizaciju posebnih odjela četiriju županijskih sudova koji će imati isključivu nadležnost u suđenju u predmetu ratnih zločina, intenzivirati napore kako bi se procesuirao što veći broj neposrednih počinitelja, osigurati mogućnost obnove kaznenih postupaka, aktivno uključiti javnu radioteleviziju u proces suočavanja s prošlošću samo su neki od potrebnih koraka kako bi se učinkovitije procesuirali ratni zločini, zaključili su to sugovornici okruglog stola na raspravi u Novinarskom domu.

Na okruglom stolu o nužnosti učinkovitijeg procesuiranja ratnih zločina sudjelovao je i predsjednik Ivo Josipović.

– Zločin je zločin i svaki mora biti procesuiran. Drago mi je da su u Hrvatskoj nastupile promjene i da pravosuđe odlučuje bez pristranosti. Žrtva treba dobiti pravednu  naknadu – poručio je predsjednik Josipović naglasivši još jednom kako se protivi postojećem Zakonu o ništetnosti.

– Oduvijek sam se zalagao za jednakost kriterija. Isto se treba gledati i na zločin. Odgovornost pojedinca koji je počinio ratni zločin ne treba biti nikakav politički slučaj – poručio je Josipović. Sudionici okruglog stola složili su se da je protekla godina bila izuzetno dinamično razdoblje u pogledu procesuiranja ratnih zločina i procesa suočavanja s prošlošću.

– Posebno smo ponosni jer je razvijen sustav za zaštitu žrtava, pozivni centar, uspostavljena su i četiri specijalizirana suda za ratne zločine, a za suce koji će suditi provest će se posebne edukacije – poručila je Sandra Artuković Kunšt, zamjenica ministra pravosuđa.

Sugovornici su se složili da je događaj koji je najviše obilježio promatrano razdoblje, odnosno 2011. godinu, kazneni predmet protiv Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača u kojemu su Gotovina i Markač proglašeni krivima.

Naglasili su kako u odnosu na 2010. godinu na nacionalnoj razini nije zabilježen nikakav napredak kad je riječ o otpisu  parničnih troškova tužiteljima koji su izgubili parnice pokrenute protiv Republike Hrvatske radi naknade štete zbog smrti bliske osobe kao i zbog uništene imovine za koje odgovara RH.

– Nema presude ni imovinske naknade ni na našim ni na međunarodnim sudovima. Budimo kritični i prema domaćem i prema međunarodnom pravosuđu i upozoravajmo  na nedostatke – poručio je Josipović.

Komentara 272

OB
-obrisani-
19:43 14.03.2012.

Uvijek sam razmišljao koga žele amerikanci i EU na čelu države? Jasno je nama svima onima s kojima će oni upravljati. Zato im Tuđman nije odgovarao jer je on vodio svoju politiku, nakon njega imamo dva predsjednika države a ni jednog predsjednika hrvata.

Avatar Django
Django
19:45 14.03.2012.

Je, bolesno je.

FL
flick
13:11 14.03.2012.

Ako je zločin zločin onda nek povuče onu izjavu o \'lijepim kapama partizankama\' i nek si oca odvede do prve policijske postaje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije