Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi spor

Josipović želi ovlasti. Vlada poručuje: Zapovijedajte - vojsci

'07.05.2013. Slunj - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipovic, ministar obrane Ante Kotromanovic, nacelnik Glavnog stozera OS RH general pukovnik Drago Lovric i veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj Kenn
'Zeljko Hladika/24sata/PIXSELL'
08.06.2013.
u 19:00

Predsjednik jest vrhovni zapovjednik, ali vojsci. Ne može to biti Vladi ni Saboru RH, objašnjenje je razloga spora

"Josipović stopirao obrambene zakone", vijest je koja je stigla iz Sabora RH i iznenadila javnost. Drama je počela na sjednici saborskog Odbora za obranu pod predsjedanjem Tomislava Ivića (HDZ), koji je isto tako bio zbunjen dopisom iz Ureda predsjednika, a koji se odnosio na konačni prijedlog Zakona o obrani i službi u OSRH.

– Premda sadržaj većine predloženih zakonskih odredbi podupire ispunjenje naprijed navedenih ciljeva, smatram da pojedine predložene odredbe nisu dobre i da se mogu dodatno unaprijediti – stajalo je u dopisu s Pantovčaka.

Predsjednik, naime, smatra da zakonima nedostaje njegovo konačno mišljenje, a tvrdi se da nije imao dovoljno vremena s obzirom na to da mu je iz MORH-a konačan tekst stigao tek 22. svibnja.

Ivić je stoga maknuo MORH-ove zakone s dnevnog reda. Odmah su počela tumačenja da je sve odraz latentnog "iskrenja" između ministra obrane Ante Kotromanovića i premijera Milanovića s predsjednikom Josipovićem. Iz MORH-a, međutim, stiže objašnjenje da je "poštovana zakonska procedura budući da je predsjednik RH i vrhovni zapovjednik dao prethodno mišljenje na konačne prijedloge navedenih zakona". Spor očito nastaje zbog odredbe zakona koja kaže da predsjednik "daje prethodno mišljenje na prijedloge akata iz područja obrane koje donosi Vlada RH". Josipovića to ne zadovoljava jer njegovo prethodno mišljenje na prijedlog zakona nema obvezujući karakter.

U MORH-u ističu da se to slaže s ustavnim načelom trodiobe vlasti. Radi se, dakle, o tome da Vlada zapravo poručuje predsjedniku da on jest vrhovni zapovjednik, ali vojsci. Ne može to biti Vladi ni Saboru RH. Osim toga, 95% Josipovićevih zahtjeva je uvaženo, kažu izvori.

>>Hrvatska vojska dobila tri nova generala

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije