Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Josipović za ACTA-u, HSP dr. Ante Starčević i Hrvatski laburisti protiv

Predsjednik ne vjeruje da će ACTA dovesti do kršenja prava na privatnost, niti bi se on s time složio
09. veljače 2012. u 16:26 61 komentara 12 prikaza
\'03.10.2011., Zagreb - Prof. dr. sc. Ivo Josipovic, predsjednik Republike Hrvatske. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL\'
Foto: Davor Puklavec/Pixsell

O kontroverznom sporazumu o zaštiti intelektualnog vlasništva ACTA, koji je kod dijela javnosti prouzročio strah o narušavanju privatnosti i ostalih sloboda te potaknuo na globalne prosvjede, progovorio je i predsjednik Ivo Josipović. Josipović je za Media Servis izjavio da vjeruje da ACTA-om neće doći do kršenja prava na privatnost, niti bi se on s time složio, a naglasio je važnost zaštite autorskih prava.

– Nije ljudsko pravo uzeti tuđi rad besplatno. To je isto kao da dođete recimo u samoposlugu, uzmete neke artikle, i kažete, gle, ovo mi je zgodno i lijepo, ja bih to uzeo i to je moje ljudsko pravo da se hranim – smatra Josipović.

– Iza autorskih dijela stoji nečiji rad, stoji nečija egzistencija, stoje nečije investicije i apsolutno je nedopustivo da se naprosto krade s interneta. Mislim da je puno važnije razmisliti o tome kako da se za autorska djela nađe jedna pravična cijena – rekao je Josipović naglasivši kako oni koji rade moraju od toga živjeti.

– Vidjeli smo koliko je diskografskih kuća naprosto propalo zajedno sa svim onim ljudima koji su bili zaposlenici, pa i umjetnicima koji su bili dio tih umjetničkih projekata jer je netko smatrao da može krasti na internetu tuđa djela – zaključio je Josipović.

Laburisti: ACTA je djelo nadnacionalnih

Laburisti: ACTA je djelo nadnacionalnih korporacijskih komunikacijskih mogula

Zanimljivo je da su protiv potpisivanja ACTA-e ustale dvije hrvatske stranke koje su prilično različite po svjetonazoru – HSP dr. Ante Starčević te Hrvatski laburisti.

\"Baštineći slobodarsku ostavštinu Domovinskog rata kao borbe hrvatskog naroda za demokraciju, HSP dr. Ante Starčević protivi se svim oblicima totalitarizma i diktature te smatramo da ACTA u ovakvom obliku nije prihvatljiva u jednom demokratski uređenom društvu. Poštujući autorska prava i intelektualno vlasništvo, smatramo da isti moraju biti zaštićeni, ali nipošto ne na način da se ograničavaju ljudska i građanska prava državljana Republike Hrvatske što bi se potpisivanjem i ratificiranjem ACTA-e dogodilo\", poručio je dopredsjednik HSP-a dr. Ante Starčević Ivan Tepeš, koji je također pozvao Vladu da se očituje o službenim stajalištima Hrvatske te da pokrene javnu raspravu i upozna građane o ovom sporazumu.

Hrvatski laburisti najavljuju da će se u subotu pridružiti globalnim prosvjedima protiv ratifikacije ACTA-e, kojeg smatraju štetnim jer \"radi protiv interesa hrvatskog društva i svih građana Republike Hrvatske\" te zato što \"kroz globalno usklađivanje i postroženje okvira zaštite različitih oblika intelektualnog vlasništva: patenata, robnih marki i autorskih prava donosi izvjesni rizik po temeljna građanska prava\".

Autorska je prava, naglašavaju, apsolutno potrebno zaštititi, ali ne po cijenu ugrožavanja slobode građana. Laburisti također tvrde da je ACTA prije svega \"djelo nadnacionalnih korporacijskih komunikacijskih mogula\" koje \"ne podliježe demokratskoj proceduri niti nadzoru demokratski izabranih predstavničkih tijela zemalja potpisnica\".

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
KONFERENCIJA BJELOVAR:„Kako transparentnost utječe na razvoj poduzetništva”
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
 • Avatar aaaasdefrr
  aaaasdefrr:

  Protuzakonito je da Vi političari potkradate narod i državu ,pa vidim da se nikom od Vas nešto desilo ili možda zapljenila imovina koju ste stekli krađom.

 • mica1111:

  ...nek mu malo Anonimusi pohaklaju po facu... ...vidi se da pojma nema...nije uopće shvatio bit... ...ajte malo anonimusi objasnite mu...

 • -obrisani-:

  U šarmantnoj pozi....... Zaustavite interNJET !