Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
civilne žrtve rata

Josipović Vladi: Odustanite od naplate troškova žrtvama rata

'21.01.2012., Zagreb - Predsjednik RH Ivo Josipovic ugostio je skupine gradjana na redovitoj kavi s predsjednikom. Josipovic je odgovarao i na pitanja novinara. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL'
'Jurica Galoic/PIXSELL'
09.11.2012.
u 14:26

Predsjednik države pozvao je Vladu da odustane od naplate sudskih troškova civilnim žrtvama rata koje su izgubile spor s državom

Predsjednik Ivo Josipović s konferencije posvećene civilnim žrtvama rata u Hrvatskoj pozvao je Vladu da odustane od naplate sudskih troškova civilnim žrtvama rata koje su izgubile spor s državom.

– Očekujem da se u Vladi ovo pitanje riješi – poručio je predsjednik naglašavajući da taj novac nije toliki da bi bio bitan za državnu blagajnu. Predstavnici Documente, centra za suočavanje s prošlošću, predstavili su kampanju koja je već krenula, a kojom nastoje osvijestiti politiku i javnost o nepravdi prema civilnim žrtvama.

– Ovo je jedna od najvećih društvenih nepravdi. U Hrvatskoj je između 4000 i 6000 civilnih žrtava. Žrtve nisu slučajne, već namjerna meta. Prema podacima UN-a od devedesetih je broj civilnih žrtava s pet posto porastao na devedeset posto ukupnih stradanja – kazala je Emina Bužinkić koja je provela istraživanje i napisala knjigu o civilnim žrtvama. Pozvala je Vladu da donese zakon o odšteti, nacionalnu strategiju, registar civilnih žrtava te imenuje potpredsjednika Vlade koji bi se bavio tim pitanjima. S obzirom na to da počinitelji zločina nisu kažnjeni, mnoge su civilne žrtve podnijele tužbe protiv države koje su izgubili i sada moraju platiti visoke iznose za sudske troškove.

– Za obranu generala izdvajaju se enormni iznosi. Službeno se do podatka ne može doći, no spominje se iznos od 169 milijuna kuna, a žrtvama se neće otpisati dugovi – kazao je Eugen Jakovčić. Predsjednik Josipović naglasio je da ljude najviše boli nepravda, više nego druge naknade, te je istaknuo značaj socijalne pravednosti koja podrazumijeva osjećaj solidarnosti prema najslabijima.

– Ne možemo nadoknaditi patnju, ali možemo olakšati empatijom i osjećajem poštovanja – kazao je Josipović.

Komentara 13

SE
sestrićna
14:35 09.11.2012.

kako se drugar brine za braću iz documente..a zna se ko rukovodi documentom i koji je cilj te iste documente.. documenta sigurno neće tražiti da se istraže komunistički zločini pa ivek vraća uslugu..

ER
EUGEN ROMMEL
14:35 09.11.2012.

problem je u tome što ta "dokumenta", inače nagrađena od strane josipovića, uglavnom zastupa srpske interese te se naš "vrli" predsjednik zato i uključio u apel jer radi se o srbima a ne Hrvatima! Ovo što ću sada pitati očito smeta admina i uvijek ga briše: Tko je Vesna Teršelić?

SA
saentisch
14:33 09.11.2012.

Kojim to žrtvama Predsjedniče? Onim koje vi zastupate ili pravim žrtvama srpskog nasilja?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije