Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Završio posjet SAD-u

Josipović: Važno je naći trajno i stabilno političko rješenje za Siriju

Ivo Josipović
Marija Kundek/Ured predsjednika/PIXSELL
28.09.2013.
u 17:45

Posebno je naglasio susrete s dijasporom u New Yorku i Pittsburghu gdje je u petak posjetio Hrvatsku bratsku zajednicu. - Impresioniran sam onim što rade, kako čuvaju nacionalni identitet - rekao je Josipović.

Predsjednik Ivo Josipović završio je jednotjedni službeni boravak u New Yorku gdje je sudjelovao u radu 68. Zasjedanja Opće skupštine UN-a.

Prije povratka u Zagreb novinarima je komentirao dojmove naglasivši da se Hrvatska dobro predstavila na East Riveru kao nova članica EU i da je zajedno s ministricom vanjskih poslova održao brojne susrete i sudjelovali su u raspravama i inicijativama.

- U svim razgovorima afirmirali smo one vrijednosti u vanjskoj politici za koje se i mi zalažemo, mislim na mirno rješavanje sporova, ostvarenja milenijskih ciljeva, inicijativa u obrazovanju, ravnopravnosti spolova i kontrole nuklearnog naoružanja - rezimirao je Josipović službeni tjedan u New Yorku.

\"Impresioniran sam onim što rade\"

Posebno je naglasio susrete s dijasporom u New Yorku i Pittsburghu gdje je u petak posjetio Hrvatsku bratsku zajednicu. - Impresioniran sam onim što rade, kako čuvaju nacionalni identitet. U SAD živi oko 2 milijuna Amerikanaca hrvatskog podrijetla, mnogi ne znaju jezik, ali kroz mnoge aktivnosti, od folklora do posjeta domovini predstavljaju hrvatski nacionalni identitet i podršku domovini te su jedan kvalitetni most prema SAD-u - poručio je Josipović koji je oduševljen muzejom Hrvatske bratske zajednice i glazbenim, tamburaškim aktivnostima.

Komentirao je i rezoluciju VS o Siriji koja je izglasana u petak navečer u New Yorku. - To pokazuje u prvom redu da su svjetske sile i cijela međunarodna zajednica našle put rješenja krize u Siriji. Pitanje kontrole naoružanja je samo jedan od problema ali važno je naći trajno i stabilno političko rješenje za Siriju - zaključio je predsjednik.

Komentirao je povijesne kontakte američkog i iračkog predsjednika koji su u petak telefonski razgovarali. - Ohrabruju ti razgovori jer su odnosi Irana i Amerike vrlo važan faktor za cijelu regiju, a ne samo za SAD - rekao je Josipović. Na novinarsku primjedbu da je sudjelovao na povijesnom zasjedanju Opće skupštine zbog zatopljenja odnosa Teherana i Washingtona, Josipović je komentirao da je \"zaista povijesni\" jer daje prednost miru i diplomatskim rješenjima!

>>Josipović pred Skupštinom UN-a podsjetio na težak put Hrvatske

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije