Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bivši predsjednik

Josipović Srbima: EU nije raj, već ozbiljna prilika

Ivo Josipović
Petar Glebov/PIXSELL
17.05.2015.
u 23:38

Poručio je Srbima i da EU nije raj, već velika i ozbiljna prilika za svaku državu no ovisi kako će je iskoristiti

Bivši predsjednik Ivo Josipović u intervjuu za srpski Blic kazao je kako će suradnju s bivšim kolegom Borisom Tadićem pamtiti po otvorenju 'ozbiljnog procesa pomirenja'.

 - Možda nekome tko prati medije može izgledati da odnosi dvije zemlje nisu idilični - naravno da ima problema - ali podsjećam da imamo pojačanu privrednu i pravosudnu suradnju, kulturnu razmjenu i da turisti u priličnom broju idu i tamo i ovamo. Prema tome, bez obzira na povremene sukobe, poput onih koje je izazvao Šešelj s paljenjem hrvatske zastave, mislim da imamo pozitivni trend u odnosima i da će se on nastaviti, kazao je Josipović.

Podsjetio se i na suradnju s Tomislavom Nikolićem.

 - Nikolića pamtim po tome što nam je suradnja bila izazov, s obzirom na to da dolazimo iz politički različitih miljea i o dosta stvari različito mislimo. Rekao bih da sam i kod Nikolića prepoznao želju da odnosi dvije države budu dobri i stabilni i da su izvjesni problemi koji su se pojavljivali više posljedica manje opreznih izjava nego ikakve zle namjere. Uostalom, mislim da je reakcija predsjednika Nikolića, premijera Vučića i naše predsjednice povodom Šešeljevog ispada dobar primjer upravo toga. Oni su smirili situaciju kad je počelo razbuktavanje niskih strasti, kazao je Josipović.

Poručio je Srbima i da EU nije raj, već velika i ozbiljna prilika za svaku državu no ovisi kako će je iskoristiti. 

- Mi u Hrvatskoj nismo iskoristili sve mogućnosti. S druge strane smo imali koristi, naš izvoz u EU je porastao, bilo je nešto investicija, a i naša politička pozicija je jača nego prije. Ako smijem davati preporuke susjedima - da, treba ući u EU. Iz našeg iskustva, bez obzira na to što smo se kroz pregovore ponekad ljutili, postali smo bolje društvo. A da imamo ekonomske probleme, imamo ih, ali za njih nije kriva Unija, već mi sami - rekao je Josipović. 

Dodao je kako smatra da je ulazak svih hrvatskih susjednih zemalja u EU dobar i za Hrvatsku jer ćemo tako imati ''prijateljsko i stabilno okruženje''. U Beogradu je održao predavanje studentima na Fakultetu političkih znanosti.

>> Josipović: Još u izbornoj noći znao sam da se ne vraćam u SDP

Komentara 20

BR
Brandfackel2
00:01 18.05.2015.

Srbi, ne vjerujte ništa, ama baš ništa Josipoviću! Komunističke propalice u cilju osobnog bogaćenja već dugi niz desetljeća izmišljaju ustaše, lažu i žive na tuđoj nesreći... Josipović je od hrvatskog etičkog sudišta osuđen kao veleizdajnik, pa vi njegovi glasači, Srbi iz Hrvatske kojima se tako lijepo ulizuje, razmislite... Ako je izdao vlastiti narod, kakvo mišljenje ima o vama?! Vi ste mu samo slijepo izborno tijelo, da ne kažem ćoravo...

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
00:08 18.05.2015.

Nemože on bez beograda i srbije, to je njegovo prirodno okruženje, ruku na srce nebi se nimalo začudio da se kandidira i pobjedi na serpskim predsjedničkim izborima, živi bili pa vidili....

TV
tv5378
03:03 18.05.2015.

Nije li zapanjujuce kako osoba koja ne vjeruje u Boga,govori o raju?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije