Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odnosi Srbije i RH

Josipović: Srbija se znatno promijenila od 90-tih

Ivo Josipović (1)
Dalibor Urukalović/PIXSELL
02.09.2012.
u 21:55

- Mislim da smo se u regiji prilično dobro uklopiili u jedno pravilo koje je gotovo prepoznatljivo - oni koji su na vlasti u vrijeme krize u pravilu gube izbore. Ima izuzetaka, ali čini mi se da je to česta pojava - kaže Josipović

Mislim da to treba razumjeti u kontekstu svih onih osjetljivih povjesnih događaja koji su se ovdje dogodili od 90-tih pa nadalje, možda i kao - nemojmo biti crni - i kao dobronamjernu poruku da zapravo regija očekuje puno od Srbije. Očekuje jedan vidljiv, jasan napredak. Srbija se jako pomakla od devedesetih i zapravo se očekuje nastavak. I to je jedna gesta - rekao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović u intervjuu agenciji Tanjug koji prenose brojni mediji u Srbiji, pojašnjavajući svoju raniju izjavu kako je bojkot dijela državnika iz regije, inauguracije Tomislava Nikolića, bila zapravo dobronamjerna gesta.

Josipović ocjenjuje kako je unapređenje odnosa Zagreba i Beograda "nezaustavljiv proces". - Mislim da smo se u regiji prilično dobro uklopiili u jedno pravilo koje je gotovo prepoznatljivo - oni koji su na vlasti u vrijeme krize u pravilu gube izbore. Ima izuzetaka, ali čini mi se da je to česta pojava - kaže Josipović dodajući kako je ulazak Hrvatske u punopravno članstvo EU u srpnju sljedeće godine poticaj državama u regiji "jer se ulazak u EU na kraju isplati".

- Vi u Srbiji morate znati da vas čekaju teški trenuci u ispunjavanju svih mogućih obveza, nekada ćete se osjećati kako nije pravedno kako se s vama postupa. U konačnici, i vama će se dogoditi što i Hrvatskoj: na kraju pregovora Hrvatska je postala bolja zemlja, bolje društvo, uveli smo neke bolje standarde. Neki put smo mislili da se od nas više tražilo nego recimo od Bugarske, Rumunjske, Mađarske. To je otežavalo naše prilike, pa i unutarnjopolitičke, ali na kraju smo od toga profitirali. Profitirat ćete i vi - rekao je Josipović i ocijenio kako će za ulazak ostalih država regije u EU "trebati dosta godina".

 

 

Komentara 42

DA
Daruvarčanin
22:19 02.09.2012.

Srbija se promijenila, a HDZ je ostao ista stranka lopovskih namjera. Teško nama...

Avatar WindFucker
WindFucker
22:20 02.09.2012.

Predsjedniče, dosta nam je više Srbije, pokažite malo brige i za Hrvatsku!

TT
tTony
22:07 02.09.2012.

presjednik pruza ruku nikolicu najnovija vjest poslije pupovca

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije