Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posjet njemačkoj

Josipović se susreo i s Kohlom, a u mirnom prosvjedu 20-ak ljudi

mainz (1)
Foto: Marijana Dokoza/VLM
1/7
21.01.2011.
u 19:11

Tek je dvadesetak starijih iseljenika održalo miran prosvjed u Mainzu.

Nakon što je dočekan s najvišim počastima te nakon susreta s njemačkim predsjednikom Christianom Wulffom i prvom ženom Europe Angelom Merkel, predsjednik Ivo Josipović trećeg se dana posjeta Njemačkoj u Mainzu susreo s tamošnjim dužnosnicima, premijerom njemačke pokrajine Rheinland-Pfalz Kurtom Beckom i gradonačelnikom Jensom Beutelom te predstavnicima lokalnih vlasti.

– Nadam se da ćemo neka od ovdašnjih gospodarskih iskustava moći primijeniti u našoj domovini – kazao je Josipović zadovoljan razgovorom s premijerom pokrajine Rheinland-Pfalz Kurtom Beckom.

Nakon posjeta Gutenbergovu muzeju i crkvi sv. Stephana, Josipović se susreo i s bivšim njemačkim saveznim kancelarom dr. Helmutom Kohlom, kojemu je RH u svibnju prošle godine uručila Velered kraljice Jelene s lentom i Danicom.

Visoko hrvatsko odlikovanje dodijeljeno mu je za izniman doprinos u postupku međunarodnog priznanja RH, kao i za nesebičnu podršku na putu Hrvatske prema europskim integracijama.

Josipović je sudjelovao na Hrvatsko-njemačkom gospodarskom forumu kojeg je organizirala Industrijsko-gospodarska komora (IHK) Rheinhessen u Mainzu. Brojne njemačke i hrvatske gospodarstvenike na skupu su predvodili njemački i hrvatski ministri gospodarstva Rainer Brüderle i Đuro Popijač, a nekoliko riječi je rekao i sam predsjednik Josipović. Tema ovog susreta je bila Hrvatska na putu prema Europi. Na forumu je istaknuto kako je hrvatsko poslovanje u porastu te kako Hrvatska ima dobro razvijenu strukturnu reformu.

– Sa posebnim zadovoljstvom želim konstatirati da i današnji susret u Mainzu i Frankfurtu predstavlja kontinuitet intenzivnih i dobrih odnosa ovih dviju zemalja koji su se posebno počeli razvijati nakon susreta predsjednica dviju vlada, odnosno Jadranke Kosor i kancelarke Angele Merkel – kazao je Popijač konstatirajući kako upravo njemačke kompanije najviše investiraju u industrijski proizvodni sektor.

– Njemačka je za Hrvatsku oduvijek bila i biti će središte gospodarskih interesa. Njemačka je treći najveći ulagač u Hrvatskoj. Ne treba zaboraviti niti financijski sektor, ni turizam, ali ipak najviše industrijskih investicija u Hrvatsko gospodarstvo upravo dolazi iz Njemačke i željeli bi na toj tradiciji poručiti svima da ste zaista dobrodošli – kazao je ministar gospodarstva Đuro Popijač.

Predsjednik Josipović istaknuo je svoje iznenađenje brojem okupljenih Nijemaca i Hrvata koji su došli popratiti gospodarski forum u Mainzu te je kazao kako se osjeća kao kod kuće, tim više jer su brojni pripadnici hrvatske vlade stigli u Mainz.

– Njemačka kao lokomotiva europskog gospodarstva zaista može pomoći drugim zemljama da izađu iz krize i da postanu stabilna i prosperitetna gospodarstva kao što su to njemačka – rekao je Josipović priznajući kako je Hrvatska svjesna da mora odraditi svoj dio posla, aludirajući na posao koji s jedne strane u političkom smislu vodi Hrvatsku u Europsku uniju, u prosperitet.

U posjetu Mainzu, Josipovića nisu omeli ni prosvjednici, njih dvadesetak koji su mirnim prosvjedom prosvjedovali ispred Obrtničke komore u kojoj se Forum održao. Njemačka je policija zaključila kako nema opasnosti za goste te je prosvjede nazvala opomenom da se ne zaborave ratne žrtve.

Hrvatsko se veleposlanstvo sa njemačkim pokrajinskim dužnosnicima, nakon održanog Foruma uputilo prema Frankfurtu gdje ih je dočekala gradonačelnica Frankfurta Petra Roth. Uz srdačan doček gradonačelnica Ruth je u više navrata isticala kako Frnkfurt ne bi bio ono što je danas da nije frankfurtskih Hrvata.

Komentara 172

OB
-obrisani-
20:35 21.01.2011.

21.01.2011. u 20:33h arjavas je napisao/la: Je je , HTV kao najmočniji medij a pod 100% kontrolom HDZ-a je bio protiv Tuđmana. Objesi to maćku za rep ----------------- Mislio sam na 101 i Feral. A eto, nisu prije izbora medijiji prikazivali Ivu kao anđela. To je bilo skoro ravno Goebbelsovom stilu, ispiranje mozga. Na taj način bi ti ja i moju guzicu podvalio kao predsjednika. Tako je narod mislio u Jugi da se će bez Broza svijet stati. Neke stvari se na Balkanu teško mijenjaju.

OB
-obrisani-
21:37 21.01.2011.

Kamo su vam nestali oni popularni nick-ovi u virtuali, Mario_ZG i Mario_RI ? Isfurali ste ih pa prelazite na druge ?

MU
mala ulica
21:56 21.01.2011.

Bravo! Svaka čast za ovu izjavu. 1991-e su Srbi govorili da neće \"ustašku šahovnicu\", \"ustašku Kunu\". Danas žive u Hrvatskoj, koriste Kunu i gledaju šahovnicu. Kuna i šahovnica nisu postale ustaške zbog njihove propagande. Kuna i šahovnica nisu postale ustaškeke zbog njihove propagande.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije