Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
trilaterala u Beču

Josipović, Fischer i Pahor: EU mora dobro paziti da u Ukrajini ne napravi krivi korak

Ivo Josipović, Heinz Fischer,Borut Pahor
Foto: Snježana Herek
1/6
17.03.2014.
u 17:11

Vezano uz Ukrajinu i proširenje EU-a na jugoistočnu Europe imamo slična ili podudarna stajališta i smatramo da je glavni cilj voditi prema Ukrajini takvu politiku da se očuva tajan mir i prosperitet, istakao je Josipović

- Ovaj prvi trilateralni sastanak bio je jako koristan i usuglasili smo stajališta da se naše zemlje, sve tri članice EU-a, zauzimaju za iste vrijednosti, za očuvanje mira i prosperiteta i imaju puno toga zajedničkog u ekonomskom, političkom, povijesnom i kulturnom smislu - rekao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović nakon prvog od najavljenih redovitih trilateralnih sastanka sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom, te domaćinom, austrijskim predsjednikom Heinzom Fischerom, na zajedničkoj novinskoj konferenciji, održanog u ponedjeljak u Beču.

Dodao je kako je sa svojim kolegama razgovarao, između ostalog, o aktualnoj ekonomsko-političkoj situaciji u trima državama, pitanju proširenja EU na jugoistok Europe, regionalnoj suradnji te aktualnoj situaciji u Ukrajini.

- Vezano uz Ukrajinu i proširenje EU-a na jugoistočnu Europe imamo slična ili podudarna stajališta i smatramo da je glavni cilj voditi prema Ukrajini takvu politiku da se očuva tajan mir i prosperitet - istakao je Josipović.

- Svaki korak treba dobro promisliti kako bi se izbjegla bilo kakva eskalacija napetosti - kazao je austrijski predsjednik Heinz Fischer, napomenuvši kako je međunarodno neosporno da je krimski referendum ''bespravan“ i da bi njegov ishod mogao imati dugoročne posljedice na ekonomske i političke odnose EU i Rusije. Upozorio je donosioce sankcija da paze da sankcijama ne kazne nedužne ljude.

Založivši se za kontinuitet procesa širenja EU-a i jačanje regionalne suradnje trojica su predsjednika izjavila kako bi voljeli vidjeti zemlje iz regije u EU dodavši da će im pomoći na njihovom europskom putu. Josipović je naglasio kako će EU biti kompletna tek kad u nju uđu sve zemlje bivše Jugoslavije.

Zamoljeni da komentiraju rezultate nedjeljnih prijevremenih parlamentarnih izbora u Srbiji, tri su predsjednika naglasili kako su izbori ''dobar znak“.

- Izbori su pokazali u kojem pravcu ide Srbija i da ostaje na europskom putu - rekao je Josipović. Pahor je rekao kako su izbori u Srbiji pokazatelj potpore srpskog naroda mirnim pregovorima Srbije i Kosova. Istaknuvši posebnu važnost regionalne suradnje i inicijativa, primjerice inicijative ''Alpe-Adria“, slovenski je predsjednik zakazao svojim kolegama iz Hrvatske i Austrije sljedeći neformalni trilateralni sastanak 2015. godine u Sloveniji. Do tada će se već znati koliko je ozbiljno shvaćena poruka predsjednika Ive Josipovića, Heinza Fischera i Boruta Pahora odaslana iz Beča da ''EU mora dobro paziti da ne napravi krivi korak“ kad je riječ o ukrajinskoj krizi.

>> Josipović optimističan oko oživljavanja gospodarstva

Komentara 24

BB
brle brkić
18:05 17.03.2014.

tuđe ih buhe grizu a svoje probleme podtepih guraju.

Avatar Jorge
Jorge
18:41 17.03.2014.

Ukrajinska privremena vlada nema ustavni legalitet i treba se suzdržati ugovora i zakona za koje nema mandat. Izbori su u svibnju i opet će pokazati podjeljenost Ukrajine. Nije Janukovič tek tako dobio 50% glasova.

Avatar MK
MK
12:08 17.03.2014.

Kako li je ono neki "institut" iz Graza rekao... ...da je Ivica Dacic dobar sugovornik?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije