Naslovnica Vijesti Hrvatska

Josipović pronašao sretni zlatnik i darovao ga Milanoviću

Domaćin, po tradiciji, otkupljuje pronađeni novac od sretnika, pa je mitropolit Jovan kuvertu s novcem predao premijeru Milanoviću, kao novom vlasniku novčića.
07. siječnja 2012. u 08:00 112 komentara 10 prikaza
Pravoslavni Badnjak i zlatnik  (1)
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Sretni novčić iz pravoslavnog božićnog kruha "česnice" zajednički su jučer podijelili predsjednik države Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović. Oni su, nakon što su bili na svečanoj liturgiji na Badnjak u crkvi Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, na čestitanju kod mitropolita zagrebačko-ljubljanskog i cijele Italije Jovana (Pavlovića) bili počašćeni "česnicom" u koju je mitropolit Jovan sakrio zlatnik iz doba Francuske revolucije, koji onome tko ga pronađe donosi sreću i blagostanje cijele godine. No, nakon prvog lomljenja "česnice", nitko nije pronašao zlatnik (koji na jednoj strani ima lik vojnika i natpis "Liberte, egalite, fraternite"tj. sloboda, jednakost, bratstvo, a s druge strane je pijetao), pa se božićna pogača lomila još nekoliko puta. Najuporniji je bio predsjednik Josipović, koji je na koncu i pronašao zlatnik iz mitropolitove riznice, ali ga nije zadržao za sebe, već ga je darova premijeru Milanoviću!

- Ipak je na njemu pijetao, što simbolizira Kukuriku koaliciju, pa je to za njih - rekao je Josipović Milanoviću.

Domaćin, po tradiciji, otkupljuje pronađeni novac od sretnika, pa je mitropolit Jovan kuvertu s novcem predao premijeru Milanoviću, kao novom vlasniku novčića, no Zoran Milanović nije htio uzeti kuvertu i rekao je da je to njegova donacija Crkvi.

Atmosfera na Badnjak u Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Zagrebu nikada dosad nije bila takva kao sinoć. Vjernici su s oduševljenjem i pljeskom dočekali predsjednika i premijera čim su zakoračili u crkvu, a mitropolit Jovan nije krio svoje oduševljenje još otkako je čuo najavu da će i predsjednik države i premijer doći na liturgiju, premda je dosad ugostio predsjednika Mesića na početku njegova predsjedničkog mandata.

- Velika je naša radost ove godine, pogotovo ovog Badnjaka da imamo tu čast da su s nama predsjednik države, predsjednik Vlade i njihovi suradnici koji su došli da s nama provedu ovo Badnje veče - rekao je mitropolit Jovan.

- Nije bez razloga što prije Božića, povijesnog događaja, koji inače otvara nove nade za bolju i sretniju budućnost, da su domovi bili izuzetno ukrašeni i osvjetljeni, da nas to svijetlo podsjeća kako trebamo živjeti kao ljudi, dostojanstveno i po Bogu - poručio je vjernicima, zaželjevši svima da u 2012. imaju mnogo "vjere i optimizma da će naše državno vodstvo učiniti da naših negativnosti koje su se pojavljivale u državi, bude što manje, a što više poštovanja".

ZDRAVI I U FORMI
Kako podići trčanje na višu razinu i pri tome se ne ozlijediti

A1 izdvaja za Vas

  • Vladimir12-4:

    Bjeda Nije iz revolucije, ali nosi natpis \"LIBERTE EGALITE FRATERNITE\" sto simbolizira fr. revoluciju.

  • OBSERVER8:

    Kmer - tko ne poštuje svaku majku i svakog čovjeka bez obzira na naciju i vjeru, stvarno je Crveni Kmer:) Ajde, budi Ti prvi primjer dobrog Crvenog Kmera i u 2012. baci van iz retorike mržnju; kako bi Tebi bilo ... prikaži još! da živiš u Austriji i da se netko ruga Tvojoj majci (osim naravno, ako nije Ausrijanka):)

  • MATO-pobjegulja-BULAT:

    . .pjene se muslimani, na Hrvatskog Predsjednika i Hrvatskog Premijera...kad oni slave ..???.!!! . . . .