Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O padu BDP-a

Josipović: Pitanje odgovornosti je uvijek na stolu

josipović
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
30.08.2014.
u 12:03

Prema onima koji žele investirati, često se javlja određena skepsa, kazao je Josipović

 - Brojke govore da izlaska iz krize nema bez ozbiljnih reformi, odnosno ozbiljnih pomaka nema bez strukturnih reformi, kazao je danas novinarima predsjednik Ivo Josipović upitan kako komentira najnoviji podatak o padu BDP-a i kritike upućene sadašnjoj vladi u kojima se govori da je ovo najgora vlada dosada.

Josipović je kazao da je i sam dosada zagovarao određene reforme, primjerice pojednostavljenje ulaganja u gospodarstvo, i dodao kako mi imamo u zemlji problem globalnog odnosa prema poduzetnicima, radu i investicijama.

- Prema onima koji žele investirati, često se javlja određena skepsa, što nije dobro. Nedavno je o jednoj velikoj poduzetničkoj investiciji bio nažalost i ovakav komentar da se radi o otvaranju jednog dućančića iako je ta investicija omogućila otvaranje više od 300 novih radnih mjesta. Takve stvari nisu dobre, kazao je Josipović.

Upitan što procjenjuje, koliko je situacija u kojoj se nalazimo ozbiljna, tko je za nju kriv i bi li nečija ostavka mogla riješiti problem, Josipović je uzvratio kako kriza nije od jučer, kako godinama imamo ozbiljnu gospodarsku krizu s različitim vladama i premijerima naznačivši da je to sistemski problem.

Istaknuo je kako je pitanje odgovornosti uvijek na stolu, no i dodao da ma koja god ekipa bila ili došla na vlast, morat će ozbiljnije ući u sistemske reforme, no Josipović je posebno naglasio da neke od ključnih reformi poput mirovinske, zdravstvene i reforme javnog sektora nisu moguće bez konsenzusa.

Na novinarski upit je li premijer Milanović pogriješio što nije smijenio svoj tim za gospodarstvo te je li on kao predsjednik mogao učiniti više pa i sazivanje sjednice Vlade, Josipović je odgovorio:

- Smjenjivanje djela vlade je stvar premijera. Ja se u to niti želim niti mogu miješati. Ja sam učinio što sam mogao. Predsjednik ionako ne može promijeniti gospodarsku sliku. K tome, premijer ne želi da mu predsjednik države saziva sjednicu vlade. Uostalom, od takve sjednice Vlade osim parade i veselja za neke ne bi bilo puno korisnoga, kazao je Josipović.

Predsjednik je još prokomentirao i aktualna događanja u Ukrajini te kazao kako svaki ratni događaj, posebice onaj koji nam je blizu, ima utjecaj i na našu zemlju te je kazao da utjecaj krize u Ukrajini neće proći mimo nas.

>> Karamarko o padu BDP-a: Svugdje drugdje ostavke bi davno pljuštale u Vladi

Komentara 29

ST
stefj
12:28 30.08.2014.

Očekivano, samo bla, bla, bla... Podrška vlastitoj stranci i onom tko će me podržati i sufinancirati u izborima za novi mandat. Ništa više... Kad je bila Kosor, bilo je bolja situacija i pokušavale su se napraviti neke reforme, no onda je bio najglasniji, podržavao je razne šetaće i ostale gluposti. Sada, kad je situacija kud i kamo gora, otvoreno podržava vladu... Ovakva osoba s ovakvim ovlastima i ovakvim potezima dobar je primjer zašto bi bilo dobro ugasiti institut predsjednika. Ako ništa drugo, bar bi se ušparala lova za npr. Pelješki most...

NE
nenadbat
12:36 30.08.2014.

Predsjednik Josipović je definitivno prošlost i samo nam novo lice na Pantovčaku može pomoći.

L0
luena 01
12:31 30.08.2014.

Da su najgora Vlada koju je Hrvatska do danas imala (ima) je elegantno zaobisao odgovoriti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije