Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Josipovićeva promaknuća

Hrvatska vojska dobila pet novih generala

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
28.05.2014.
u 17:48

- U mirnodopskom razdoblju sudjelovali ste u brojnim mirovnim operacijama širom svijeta, a sada vidimo kako ste pobijedili i dalje pobjeđujete elementarnu nepogodu koja nas je zadesila, poplavu - kazao je Josipović.

Svečanom akademijom i koncertom u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" danas je nastavljeno obilježavanje Dana oružanih snaga RH i Dana HKoV-a. Predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OS RH, Ivo Josipović, čestitao je Dan oružanih snaga svim sadašnjim i bivšim pripadnicima, braniteljima, invalidima te obiteljima poginulih branitelja. - Vi ste naš ponos. Stvorili ste domovinu, i dugujemo vam zahvalnost - rekao je predsjednik Josipović podsjećajući zatim da su hrvatske oružane snage pobjednice u ratu, ali i danas, u miru. Josipović ije dodao da su se "dostojanstveno i hrabro izborili za slobodu".

- U mirnodopskom razdoblju sudjelovali ste u brojnim mirovnim operacijama širom svijeta, a sada vidimo kako ste pobijedili i dalje pobjeđujete elementarnu nepogodu koja nas je zadesila, poplavu - kazao je Josipović zaključivši govor riječima da osjeća veliki ponos i zadovoljstvo što je njihov vrhovni zapovjednik.

U prigodi 28. svibnja, Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dana Hrvatske kopnene vojske, Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Ivo Josipović donio je na temelju svojih ustavnih i zakonskih ovlasti, na prijedlog ministra obrane, odluke o promicanjima i odlikovanjima za 177 pripadnica i pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske.

S danom 1. lipnja 2014., u čin general-pukovnika promiče se general-bojnik Dragutin Repinc, u čin general-bojnika brigadni general Drago Matanović, u čin brigadnog generala brigadiri Miroslav Kovač i Blaž Beretin, a u čin komodora promiče se kapetan bojnog broda Marin Stošić. S danom 1. kolovoza 2014., u čin general-bojnika promiče se brigadni general Dražen Ščuri, a u čin brigadnog generala brigadiri Darko Pintarić i Boris Zdilar. S danom 1. rujna 2014., u čin kontraadmirala promiče se komodor Robert Hranj.

S danom 1. lipnja 2014., u čin brigadira promiču se pukovnici Zdravko Gorupić, Boris Dukarić, Predrag Krapljan, Marijan Paljević, Darko Žeželj, Slobodan Krstić, Miroslav Bogović, Andrija Kozina, Davor Kopanji, Mladen Kardum i Dražen Ressler, a u čin brigadirke promiče se pukovnica Violeta Pilić.

U čin kapetana fregate promiče se kapetan korvete Šimun Svalina, u čin pukovnice promiču se bojnice Mira Skukan, Dubravka Filipović, Stanka Knežević, Jasna Mistrić, Rozalija Šapina i Nataša Borovec, a u čin pukovnika promiču se bojnici Tihomir Paulić, Mišo Miljak, Marin Jakulj, Dragan-Ante Marković, Abdulah Selimović, Davor Stipetić, Mile Vukičević, Miroslav Bonjeković, Dragutin Veseljak, Tihomir Novosel, Danijel Macanga, Jurica Miškulin, Dragan Hodak, Franjo Hrala i Drago Ilić.

Za osobite zasluge stečene promicanjem međunarodnog položaja i ugleda Republike Hrvatske i njezina odnosa s drugim državama te uspješnu integraciju Oružanih snaga Republike Hrvatske u NATO sustav Redom kneza Branimira s ogrlicom odlikovan je general-pukovnik Mirko Šundov.

Za osobite vojne zasluge u izgradnji, vođenju, zapovijedanju i značajnom doprinosu u obrani suvereniteta, samostojnosti, neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske, izgradnji i razvitku te uspješnu integraciju Oružanih snaga Republike Hrvatske u NATO sustav Redom bana Josipa Jelačića odlikovani su brigadiri Dragiša Konsa, Jasenko Krovinović i Marijo Sambolec.

Za ostvarene natprosječne rezultate u izvršavanju postavljenih zadaća, pohvalom vrhovnog zapovjednika pohvaljeni su bojnici Josip Brnjak i Marinko Đevenica, poručnik bojnog broda Damir Bulić te časnički namjesnik Elvis Olujić.

>>Umro je Martin Špegelj, umirovljeni general i ratni ministar obrane

Komentara 14

DE
Dejan1000
12:24 28.05.2014.

Kampanja u punom zanosu.

KO
korisnik3
13:31 28.05.2014.

dabogda mu to bilo jedno od posljednjih. kljuc za rusenje "crvene" hrvatske je upravo taj beskicmeni potomak jugokomunjare.

MD
mara-danda
21:12 28.05.2014.

jedino talibani imaju vise generala od hr.. trebalo im je i zanimanje dodati kraj cina..vozac--suster,,monter ...svinjar i tome slicno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije