Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
komentirali suđenje

Josipović: Očekujem pravednost; Škare Ožbolt: Dobilo je razmjere haškog suđenja

Perković
Foto: Boris Ščitar/Večernji list
1/2
17.10.2014.
u 15:40

SDP snažno podupire to da se krivci pronađu i kazne. Što će suđenje sve otkriti, ja to ne mogu znati, ne mogu prejudicirati ni kako će završiti, kazao je Nenad Stazić

Današnji počatak suđenja Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču u Njemačkoj za Večernji list komentirali su i mnogi hrvatski političari od predsjednika Ive Josipovića do Miroslava Tuđmana. Pročitajte što su rekli.

Predsjednik Ivo Josipović

Predsjednik nema nikakvih očekivanja os suđenja osim da će biti pravedno kao što se od svakog suđenja i očekuje.

Nenad Stazić (SDP)

SDP snažno podupire to da se krivci pronađu i kazne. Što će suđenje sve otkriti, ja to ne mogu znati, ne mogu prejudicirati ni kako će završiti. Po onome što sam čuo iz medija, g. Perković je rekao da će razotkriti mrežu suradnika Udbe koji su danas visokopozicionirani HDZ-ovci.

Miroslav Tuđman (HDZ)

Ovo suđenje je nužno i potrebno, jer danas u udžbenicima nema informacija o tom totalitarnom sustavu koji je bio na djelu. Bit će pozitivno da te stvari izađu na vidjelo i za političke procese u Hrvatskoj jer svjedoci smo da vladajuća garnitura nije spremna ići u političku revalorizaciju i svoje povijesti i povijesti socijalističke Jugoslavije pa će dobra strana ovog suđenja biti ta da će se to pitanje otvoriti. Ne želim prejudicirati odgovornost Perkovića niti Mustača jer mislim da će najvažnije biti njihovo svjedočenje o načinu kako je taj sustav funkcionirao. Problem je u tome što je tada bila jedna unitaristička, centralistička Jugoslavija, odnosno politički sustav. Ključnu ulogu su pri tome imale institucije odnosno savjeti koji su određivali koga će se likvidirati, to je bilo u Beogradu, a ovdje je politička elita, a od 1982. do 1990. na čelu joj je bio Ivica Račan, suodlučuvala ili je u najmanju ruku bila informirana i bilo joj je poznato o čemu se radi.

Vesna Škare Ožbolt (DC)

Ne dijelim ambiciozna očekivanja da će ovo suđenje nešto bitno promijeniti, pa tako ni hrvatsku povijest, jer je ovo premala zemlja u kojoj svi znaju sve o svemu i gotovo svakome. Nema posebno velikih tajni koje se nisu znale. Suđenje je dobilo razmjere haškog suđenja, ne znam kako će završiti, sve ovisi o dokumentaciji koja je priložena.

Josip Salapić (HDSSB)

Smatram da je već početno uplitanje politike u cijeli slučaj naštetilo Josipu Perkoviću. Ne bih se usudio govoriti unaprijed je li netko kriv ili nije, ali poštujem pravo obitelji žrtve da dozna tko ga je ubio. Siguran sam jedino da ćemo kroz suđenje dobiti brojne informacije koje dosad nismo znali.

>>Sudac ljutito na Nobilov zahtjev: To tako ne ide, ovo je njemački proces!

>>Proces Perković-Mustač u njemačkim medijima

>>Početak rasvjetljavanja niza Udbinih ubojstava: Tko je ubio mog oca?

Komentara 10

IM
imota1
15:59 17.10.2014.

Očekuje "novu pravednost" kao i 45-e ,metak u glavu po kratkom postupku i bez suđenja i dokaza. Bravo drugovi tako ste vi i vaši očevi sudili ,

KA
kajinx
16:00 17.10.2014.

Vesna Škare Ožbolt: Ovo suđenje će sve bitno promijeniti. Ode nam pola Vlade u zatvor.

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
16:30 17.10.2014.

Druze Ivo hoce i tvoj tata u Minken ,ai Skare Ozbolt zbog mirne reintegracije...?ehehhehehe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije