Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
susret u varšavi

Josipović na ručku s Obamom: Pričao mu je o nafti i plinu u Jadranu

Ivo Josipović,Varšava
Foto: Ured predsjednika RH
1/17
04.06.2014.
u 07:15

Josipović je istaknuo da je na sastanku spomenuo projekt LNG i izvore nafte i plina u Jadranu koji mogu pridonijeti energetskoj neovisnosti srednje i istočne Europe budući da je energetska sigurnost jedan od najvažnijih aspekata koji su ugroženi i to određenim monopolom koji Rusija ima na europskom tržištu

Predsjednik RH Ivo Josipović bio je na radnom ručku na koji su zajednički poljski i američki predsjednici pozvali predsjednike europskih država koji u Varšavi prisustvuju obilježavanju 25. obljetnice prvih slobodnih izbora u Poljskoj nakon Drugog svjetskog rata. Hrvatski predsjednik iskoristio je prigodu zajedničkog ručka s američkim predsjednikom Barackom Obamom da mu iznese mogućnosti Hrvatske što se tiče energetike i energetske sigurnosti.

Kako smo sjedili oko stola, imao sam čast i priliku razgovarati s predsjednikom Obamom koji je sjedio neposredno do mene. Bilo je riječi o nekim našim specifičnim pitanjima. Naglasio sam pitanje energetike i mogućnosti koje Hrvatska ima rekao je predsjednik Josipović, izvještava njegov ured.

Izvori energije

Hrvatska može pomoći zajedno s drugima da se diversificiranju izvori energije kazao je hrvatski predsjednik. Istaknuo je da se na sastanku spomenuo projekt LNG i izvore nafte i plina u Jadranu koji mogu pridonijeti energetskoj neovisnosti srednje i istočne Europe budući da je energetska sigurnost jedan od najvažnijih aspekata koji su ugroženi i to određenim monopolom koji Rusija ima na europskom tržištu. Razgovaralo se i o krizi u Ukrajini, ali i o opasnosti njezina širenja.

Foto: Ured predsjednika RH

S Obamom smo razgovarali o posljedicama ukrajinske krize na Europu, posebno na srednju Europu, na naš dio svijeta. Moja teza je bila da moramo povući pouke da nismo kao Zapad bili dovoljno spremni, nismo predvidjeli sve što je trebalo, a posljedice su vrlo ozbiljne smatra Josipović koji je dodao i da je na skupu naglasio kako Europa i NATO moraju učiniti sve “da se isključi svaka mogućnost prenošenja krize na jugoistok Europe”. Važno je da te zemlje, od kojih neke “još traže svoj put”, drži predsjednik Josipović, ne ostanu napuštene.

Svoj dio odgovornosti

Predsjednik se osvrnuo i na pitanje ulaska Crne Gore u NATO.

Založio sam se da se članstvo u NATO-u otvori zemljama poput Crne Gore jer je to strateški osjetljivo područje s obzirom na to da je to ulaz u Jadran kazao je Josipović.

Ocijenio je zanimljivom američku tezu kako bi teret sigurnosti u NATO-u trebalo ravnomjerno podijeliti na način da se ravnomjerno sudjeluje u troškovima sigurnosti, uključivo i nove članice, a troškovi bi, procjena je Sjevernoatlantskog saveza, po zemlji iznosili 2 posto BDP-a. Malo je država koje su tome u ovom vremenu krize udovoljile, rekao je predsjednik Josipović. Ipak, SAD očito smatraju da one zemlje koje “žele moćni sigurnosni kišobran moraju snositi i svoj dio odgovornosti”.

>>Josipović: SOA nije pratila Linića ni njegovu obitelj!

>>Ako Putin ne nagovori separatiste ne predaju, snosit će posljedice

Komentara 75

Avatar Elya iz 🇺🇦 Avdiivke
Elya iz 🇺🇦 Avdiivke
08:23 04.06.2014.

ovo jako podsjeća na krunu jurčića kad se slikavao s mourinhom ;-)

PK
PODLOŽAN KORUPCIJI
08:17 04.06.2014.

Sigurno je predložio Obami da će ga učlaniti u ZAMP.

KA
kavicakaka8
07:53 04.06.2014.

- Založio sam se da se članstvo u NATO-u otvori zemljama poput Crne Gore i cele moje regije što pre-

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije