Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Josipović: Nisam se ispričao, nego sam samo izrazio svoje žaljenje

Iako je međunarodna zajednica pohvalila moj govor, on nije ničija naredba pa ni EU-a, a stojim iza svake svoje riječi - odgovorio je Josipović na pitanje studenta
15. travnja 2010. u 22:03 267 komentara 11 prikaza
josipović (1)
Foto: Braco Selimović/VLM/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/11

Predsjednik Ivo Josipović danas je na Sveučilištu u Mostaru rekao da je njegov govor u Parlamentu BiH pogrešno protumačen te da se on nije ispričavao nego da je izrazio žaljenje. Hrvatskog su predsjednika uvodno pozdravili rektor sveučilišta Vlado Majstorović i dekanica Filozofskog fakulteta Slavica Juka, nakon čega je Josipović održao govor u kojem je, među ostalim, rekao i kako se u Hercegovini osjeća kao kod kuće, a govorio je i o Bolonjskom procesu te problemima s kojima se susreće i Hrvatska, ali i cijela Europa. Nakon govora uslijedila su pitanja studenata:

Ići ću i tamo gdje su stradali Srbi

- Vjerujem da ste dobro organizirali putovanje u BiH, ali i najbolji savjetnici nekad pogriješe. Vaš dolazak Srbi su ignorirali, a Vaš govor u Parlamentu izazvao je mnoge reakcije. Ili slabo poznajete situaciju u BiH ili je Vaša isprika naredba Europske unije ili pak očekujete da to učine i bošnjački predstavnici vlasti - pitao je student Pero Petričušić. Stekao se dojam da je ovakvo otvoreno pitanje pomalo iznenadilo predsjednika. No, snašao se i pohvalio otvorenost.

- Prigovor da nisam otišao na mjesto gdje su stradali Srbi je govor onih koji nisu spremni prihvatiti stvarnost. Sigurno je da ću otići i na ta mjesta. Što se tiče drugog pitanja, žalim što je moj govor pogrešno prenesen. Iako je međunarodna zajednica pohvalila moj govor, on nije ničija naredba pa ni EU, a stojim iza svake svoje riječi - odgovorio je Josipović na pitanje.

Bilo je i pitanja žali li i za tim što su snage HVO-a stale na branik Hrvatske, na što je predsjednik reagirao i rekao kako znade da su Hercegovci stali na branik domovine, kao i u Hrvatskoj. Još jednom je istaknuo da se njegov govor pogrešno protumačio te da to nije bila isprika nego žaljenje.

Kad ćete doći u Široki i pokloniti se fratrima?

Jedno od pitanja bilo je i hoće li doći u Široki Brijeg i pokloniti se žrtvama koje su izvršili partizani nad fratrima te hoće li biti izglasovana zabrana nošenja križeva. Josipović je odgovorio da je bio u Širokom Brijegu, a da je slobodan izbor svakome da nosi što hoće, s tim da time ne provocira druge. Malo je bilo vremena kako bi predsjednik odgovorio na sva pitanja.

Predsjednik Josipović prošetao je starim dijelom Mostara, a u njegovu čast sa Starog je mosta jedan skakač skočio u Neretvu, na čemu mu je Josipović čestitao.

HKV: Josipovićevo djelovanje sadrži

HKV: Josipovićevo djelovanje sadrži elemente državnog udara

Hrvatsko kulturno vijeće drži da je predsjednik Hrvatske Ivo Josipović govorom pred zastupnicima parlamenta BiH naštetio hrvatskim nacionalnim interesima, krivotvorio povijesne činjenice, omalovažio Hrvatski sabor i Deklaraciju o Domovinskom ratu i prekršio odredbu članka 98. Ustava RH koja predsjedniku dopušta samo suradnju u oblikovanju i provođenju vanjske politike, te tako (ne prvi put) pokazao posvemašnji prijezir prema Vladi Republike Hrvatske, piše u priopćenju HKV-a. Smatrajući da djelovanje Ive Josipovića sadrži elemente državnog udara, Hrvatsko kulturno vijeće poziva Hrvatski sabor da na temelju članka 1o4. Ustava RH pokrene postupak za utvrđivanje posebne odgovornosti predsjednika Republike. (IČ/VLM)

kostajnica
NA GRANICI EU
Tužna priča iz hrvatskog grada: 'Znate kakva je situacija kad je čak i gradonačelnik odselio'
Biciklisti
PROMO
Kako izabrati pravi bicikl
  • -obrisani-:

    Josipoviću, nisi se ispričao - USRAO SI MOTKU.

  • flok:

    @punkufer evo pogledaj oko ovog registra ne postavlja nitko nikom pitanje zašto tamo nisi, nego zašto jesi