Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSVRT NA MANDAT

Josipović: Sjetite se, antifašiste sam odveo na Bleiburg

Ivo Josipović
Foto: screenshot HRT
1/2
13.02.2015.
u 19:05

Nikome nije drago izgubiti izbore, ali i to je dio političkog života, rekao je Josipović

Predsjednik na odlasku Ivo Josipović danas je u HRT-ovoj emisiji "Javna stvar" najavio povratak na Pravni fakultet, ali i nastavak političkog djelovanja. Otkrio je da ga iz SDP-a nisu pozvali da se vrati u stranku.

– Kanim se vratiti profesorskoj karijeri, ali ne namjeravam napustiti ni politički angažman – rekao je Josipović. Otkrio je da pločica s njegovim imenom nije ni skidana s njegova kabineta na Pravnom fakultetu.

– Nikome nije drago izgubiti izbore, ali i to je dio političkog života. To, naravno, ne znači da sam političko koplje bacio u trnje – rekao je Josipović, dodajući da ulazi u novu fazu života.

– Pogledajte malo Facebook, određene portale... Očito Hrvatska čini nekoliko koraka unatrag u svom profilu građanske države i primarni cilj za koji ću se boriti jest zadržavanje Hrvatske na strani zemalja zapadne demokracije i visokih standarda koje smo imali – rekao je Josipović, dodajući da je Hrvatska za njegova mandata bila mirna i stabilna zemlja te da smo razvijali kulturu demokracije i tolerancije, što se tijekom posljednjih šest mjeseci mijenja.

Strano tijelo

Rekao je da Ured predsjednika, koji je još uvijek pod njegovom kontrolom, surađuje s vodstvom nove predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Dodao je da se s njom posljednji put čuo prije desetak dana. Zahvalio je SDP-u i svim drugim strankama koje su ga podržale, a rekao je da mu je žao što nije bilo više suradnje s Vladom, između ostalog u pogledu mjera koje je predlagao, a neke od njih, poput oprosta dugova provode se sada, nakon izbora.

– Socijalna država ima obvezu pomoći građanima koji su upali u krizu – rekao je Josipović.

Na pitanje je li mu SDP bio teret u izborima, rekao je da je Grabar-Kitarović učinila sve da poveže njega i neuspjehe Vlade te da joj je to dijelom i uspjelo. Na pitanje je li ga premijer Zoran Milanović doživljavao kao strano tijelo, odgovorio je potvrdno.

– To je bila očita pozicija - rekao je Josipović, dodajući da je takav odnos imao i s prošlom vladom.

Josipović je rekao da s pozicije profesora Pravnog fakulteta ne može sazvati referendum kako bi proveo neke od mjera koje je najavio jer to nije realistično. Na pitanje hoće li se vratiti u SDP, rekao je da mora ispitati postoji li u toj stranci političke volje za provedbu njegovih reformi.

– Još nisam u poziciji da kažem na koji način ću se nastaviti boriti za te ciljeve. Morate ispitati teren, razgovarati s ljudima – rekao je Josipović, dodajući da još nije donio odluku na koji će način provoditi ciljeve jer još nema sve informacije. Najavio je da bi tu odluku mogao objaviti za 15 do 20 dana. Rekao je da ga ne zanima borba za političke pozicije.

Ne misli rušiti Milanovića

Josipović je intervju dao i za RTL. Rekao je da su predsjednički izbori pokazali da je Hrvatska željela promjenu.

– Ne velikom većinom, ali je željela promjenu. Ili, možemo i tako reći, nije prihvatila one poruke koje sam slao – rekao je Josipović, dodajući da oni koji su odbijali njegove mjere sada su ih prihvatili i uvode ih u svoje politike.

Odbacio je tvrdnju da je bio predsjednik bez stava.

– Sjetite se, antifašiste sam odveo na Bleiburg, s tim nisu bili zadovoljni ni na ljevici ni na desnici. I mnogo je takvih primjera – rekao je Josipović.

Govoreći o odnosima u SDP-u, rekao je da ne misli rušiti Milanovića, a nije dao jednoznačan odgovor na pitanje razmišlja li o osnivanju nove stranke.

– Rekao sam već – naći ću pravi put. Tražio sam ga i kada je bila riječ o sadržaju i našao sam ga, to su reforme. Isto tako će biti i s formom bavljenja politike – rekao je Josipović.

Prgomet i Vuković

Josipović je u razgovoru za Novu TV rekao kako misli da na ljevici postoji još prostora uz SDP.

– Mislim da postoji, ali ne isključujem, naravno, ako bismo u jednom širem konceptu imali i SDP, zašto ne – rekao je Josipović.

Naglasio je da je i dalje socijaldemokrat, ali da to ne podrazumijeva da nije spreman na otvorenost i suradnju s onima koji to nisu, ali dijele određenu viziju društva.

– Želim se boriti za one vrijednosti koje sam isticao i u kampanji, želim okupiti nove ljude ili ljude koji se možda ne uklapaju u ovaj stranački model koji, nažalost, često preferira ljude bez kičme. Slušam sa zanimanjem izjave i gospodina Prgometa i nekih mladih stručnjaka, gospodina Vuka Vukovića na primjer, i još nekih drugih mladih ljudi koji su spremni govoriti određene stvari, bez obzira na to što to katkada nije najugodnije nekim moćnim ušima čuti, i mislim da je to važno – rekao je Josipović.

>> Josipović neće ured bivšeg predsjednika nego se vraća na Pravni fakultet

>> 'Vlada moje mjere predstavlja kao svoje, neka, drago mi je'

Komentara 85

CR
crodux
19:20 13.02.2015.

to kako si ti radio u svom mandatu tako će Kolinda provodit godišnji odmor!

DU
Deleted user
19:13 13.02.2015.

Došlo kraju tvoje predsjenikovanje, sad će biti Kolindino imenovanje! Josipoviću Ivo, vlasti si se nauživo! Niti smrdi, nit miriši, koštalo ga, sad je bivši!

DR
drugPlenky
21:38 13.02.2015.

Znači sad je potvrđeno da je Drago Prgomet Josipovićev (š)pijun , čestitamo doturu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije