Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gospodarski forum

Josipović: Ne snalazimo se s investicijama, ali to se mijenja

Josipović i poljak
Zeljko Lukunic/PIXSELL
14.05.2013.
u 12:08

Bojali smo se ulaska u EU i prodaje zemljišta strancima, ali strahovi su bili neopravdani, rekao je poljski predsjednik Komorowski

Hrvatska nema ništa protiv poljskih ulaganja, želi ih, ali se ne snalazi s investicijama, dobrim dijelom zbog loše administracije. Rečeno je to na Hrvatsko-poljskom gospodarskom forumu koji se održava u Hrvatskoj gospodarskoj komori, a čijem otvaranju nazočili su predsjednici Hrvatske i Poljske Ivo Josipović i Bronislaw Komorowski.

Na investicije u Hrvatsku poljske je gospodarstvenike pozvao predsjednik HGK Nadan Vidošević. Poručio im je neka ne gledaju Hrvatsku samo kao vrata Jugoistočne Europe, nego neka razmotre mogućnost ulaganja u turizam.

– Poljska je napravila silan iskorak, privukla investicije, otvorila prostor za greenfield i brownfield investicije, a niste bili slijepi sljedbenici tuđih ekonomskih modela. Puno se od vas može naučiti, ali prije svega očekujemo vaš kapital, zato ste ovdje. Nitko u Hrvatskoj nema ništa protiv poljskih investicija, riječ je o tome da se ne snalazimo – rekao je Vidošević i dodao kako je jedan od problema u administraciji.

Razloge nesnalaženja i loše investicijske klime Vidošević je objasnio ratom koji je Hrvatska imala, a koji ju je udaljavao od tržišta koja je smatrala svojima.

– Nećete sresti nikoga tko će opstruirati ulaganja, doživljavamo vas kao prijatelje i partnere – rekao je Vidošević i naglasio povijesnu povezanost Hrvatske i dijela Poljske koji se zove Bijela Hrvatska.

Predsjednik RH Ivo Josipović naglasio je kako se ulaskom Hrvatske u EU otvaraju novi izazovi, nove prilike i nove mogućnosti, a iz uspjeha Poljske možemo učiti.

– Istina je da se ne snalazimo s investicijama. Poduzetnički mentalitet nije razvijen, ali to se mijenja i siguran sam da ćemo naći način da osiguramo investicije – rekao je Josipović.

Dodao je kako se s poljskim partnerima razgovaralo o mogućnostima suradnje na području prehrambene i drvne industrije, ali i da je otvoren prostor za ulaganja u turizam.

– Nadam se da će se, uz zakone, promijeniti i naš mentalni odnos prema investitorima i da ćemo se sljedeće godine naći zbrajajući uspjehe – zaključio je Josipović.

Poljski predsjednik istaknuo je poljske ekonomske uspjehe i ukratko opisao sustav zbog kojega se kriza u toj zemlji manje osjeća nego u ostatku Europe.

– Imamo stabilan ekonomski sustav u kojem su banke izvor novca, a ne problema, kao što je to slučaj u mnogim drugim zemljama. Ponekad bolnim reformama otvorili smo prostor za inozemne investicije pa smo u zadnjih 20 godina ostvarili 160 milijardi eura investicija – rekao je Komorowski.

Naglasio je kako su se i Poljaci, kao i Hrvati, prije ulaska u EU bojali da će izgubiti jezik, kulturu, zemljište, ali ništa od toga nije se dogodilo.

– Neke stranke plašile su nas da će Nijemci pokupovati našu zemlju, a mi se danas žalimo da su kupili premalo jer bi bila veća konkurentnost da su kupili više. Također, sada Poljaci kupuju zemlju preko rijeke Odre, u Njemačkoj – rekao je Komorowski.

Zaključio je kako se nada da će Hrvatska i Poljska od energetskog koridora koji bi trebao spajati LNG terminal na Baltičkom moru i hrvatski otok Krk napraviti dobar biznis.

>>'Poljska dobrodošlica Hrvatskoj u EU biti će iskrena i srdačna'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije