Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan sveučilišta

Josipović: Najveća opasnost za Sveučilište birokratizacija i etatizacija

ivo josipović
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSEL
1/5
11.11.2013.
u 15:33

Predsjednik Republike bio je gost na današnjoj svečanoj sjednici Senata Zagrebačkog sveučilišta

Dvije najveće prepreke i opasnosti razvoju sveučilišta su birokratizacija znanosti i etatizacija sveučilišnog sustava, kazao je na današnjoj svečanoj sjednici Senata Zagrebačkog sveučilišta predsjednik Republike Ivo Josipović.

Dodao je također da treba voditi računa o tome da vlasništvo nad sveučilištima nije jednako vlasništvu nad nekom tvrtkom. Drži da je veliki problem to što obrazovni sustav ne korespondira s tržištem rada, a posebno što nema natječaja za zapošljavanje prvostupnika. To je, kazao je predsjednik Josipović, poraz bolonjskog procesa, za što nije odgovoran samo obrazovni sustav već i gospodarstvo.

Upozorio je također da studenti moraju biti svjesni svoje odgovornosti istaknuvši da siromašna zemlja poput Hrvatske ne može pokrivati troškove studija koji traje deset godina. Po njemu, Sveučilište u Zagrebu ima najveće mogućnosti, ali i odgovornost u predstojećim reformskim procesima. Prigodnom svečanošću Zagrebačko je sveučilište danas je obilježilo svoj dan, a 12 profesora dobilo je počasnu titulu professora emeritusa.

>>Zagrebačko sveučilište pri dnu liste najboljih svjetskih sveučilišta

Komentara 2

A9
A*9
16:16 11.11.2013.

Najveća su opasnost za hrvatska sveučilišta profesori tipa Ive Josipovića. Eto, on vam je profesor na pravnom fakultetu. Biste li vi svoga pučkoškolca pustili u pučku školu u kojoj on predaje? Naravno da ne, ako imalo volite svoje dijete.

AN
Antiudbas
18:21 11.11.2013.

Sa diplomama Ive niko ne moze obrisati ni straznicu, jer su loseg kvaliteta. Svi ispiti su potpisani u Komitetu u Zagrebu I Beogradu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije