Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posjet

Josipović kod Pape manje od godinu dana poslije Mesića

'08.09.2010., Srebrnjak 100, Zagreb - djecja bolnica Srebrnjak. Predsjednik RH Ivo Josipovic u posjetu bolnici na Srebrnjaku. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL'
'Sanjin Strukic/PIXSELL'
08.10.2010.
u 15:54

Mesić, Sanader i Kosor su pozvali Benedikta XVI. u Hrvatsku. Poziv, dakle, postoji i Josipović će ga možda samo potvrditi.

RIM – Hrvatski predsjednik Ivo Josipović će u subotu pohoditi papu Benedikta XVI. Manje od godinu dana nakon posjeta Stjepana Mesića Vatikanu (Papa je primio Mesića 12. studenoga 2009.) Papa će primiti Josipovića. U međuvremenu je i premijerka Jadranka Kosor bila kod Pape, a prethodno i njezin prethodnik Ivo Sanader.

Dakle u jedanaest mjeseci Papa je primio dvoje hrvatskih premijera i dvojicu hrvatskoh predsjednika. Mesić, Sanader i Kosor su pozvali Benedikta XVI. u Hrvatsku. Poziv, dakle, postoji i Josipović će ga možda samo potvrditi. Kosor je bila najodlučnija u uvjeravanju novinara poslije susreta s Papom kako postoji velika mogućnost da Benedikt XVI. pohodi Lijepu našu već 2011. godine.

Josipović, dakle, ne mora ponavljati poziv Papi. Njigov susret s poglavarom Katoličke crkve će imati više "inauguralno" značenje. Normalno je da šefovi država, pa i vlada, iz zemalja s većinskim katoličkim stanovništvom na početku svoga mandata, pa i na koncu, pohode Papu. Mesić je bio u Vatikanu 2000. godine, ali i 2002. kada ga je primio Ivan Pavo II., te prošle godine kada ga je primio Benedik XVI. Franjo Tuđman je bio kod Ivana Pavla II. 28. listopada 1999. Za taj posjet Tuđmana Vatikanu bi se moglo kazati kako je to bio njegovo opraštanje od Ivana Pavla II., jer je prvi hrvatski predsjednik umro 10. prosinca 1999., dakle ni dva mjeseca poslije susreta s Papom.

Jedno pitanje koje bi se moglo postaviti u ovo vrijeme krize je i koliko bi eventualni posjet Benedikta XVI. Hrvatskoj mogao koštati. Na primjer, prošlonedjeljni posjet Benedikta XVI. Palermu, koji je trajao samo nekoliko sati, koštao je 1,4 milijuna eura. Četverodnevni posjet Benedikta XVI. Velikoj Britaniji je koštao oko 14 milijuna eura.

Hoće li doći Papa u Hrvatsko 2011.? Za sada se znade da će Benedikt XVI. ove godine, 6. i 7. studenoga, putovati u Španjolsku odnosno u Santiagi de Campostelu i Barcelonu. Slijedeće godine zna se da će Papa iči na Međunarodni dan mladeži koji se polovicom kolovoza održava u Madridu. Vremena za organizaciju eventalnog posjeta Hrvatskoj ima, premda Papa ima pozive za posjete i drugim zemljama.

Komentara 13

OB
-obrisani-
12:19 10.10.2010.

..gle kak se LIBE smješka...kao da je upravo odvalio tihomira.....

MM
Mladen Miletić
16:28 08.10.2010.

Mesić, Sanader i Kosor su pozvali Benedikta XVI. u Hrvatsku. Poziv, dakle, postoji i od NEVJERNIK-a Josipovića koji će ga sigurno samo potvrditi. Tako da če Papak od zaprepaštenja tko ga sve poziva odlučiti se brzo doputovati i moliti seti se i moliti za duše tih balkanskih nevjernika a u ratu po bjednika !

OB
-obrisani-
16:31 08.10.2010.

agnostik yugosipovic kod pape..sramota...sigurno ce se zalagati protiv kriza kao i njegov drug mesic

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije