Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Josipović iz prvog kruga drži dvadesetak posto glasova prednosti

josipovic
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/2
30.12.2009.
u 18:12

Biračko tijelo Nadana Vidoševića naginje Josipoviću, dok ono Primorčevi i Jurčevićevi ipak na stranu Milana Bandića.

Istraživanje CroDemoskop koje je 28. i 29. prosinca provela agencija Promocija plus na uzorku od 1500 ispitanika pokazuje da među biračima, koji su se izjasnili da će izaći na izbore u drugom krugu, Ivo Josipović ima podršku 53,5 posto glasača, a Milan Bandić može računati na potporu 33,7 posto birača.

Čak je 12,9 posto birača neodlučno. U prvom je krugu zabilježena velika apstinencija, što je rezerva za svakog od dvojice kandidata.

Prema istraživanju 85,1 posto birača Ive Josipovića i u drugom krugu glasovat će za svog kandidata, a Bandić može računati na svojih 72,4 posto glasova.

Tri skupine sa stavom
Kad je riječ o glasovanju birača ostalih kandidata iz prvog kruga, glasovi se mogu podijeliti u tri skupine. Očekivano, prvu skupinu čine glasači kandidata priklonjenih Milanu Bandiću – glasači Andrije Hebranga, Miroslava Tuđmana te Vesne Škare-Ožbolt.

U drugoj skupini su glasači Vesne Pusić i Damira Kajina naklonjeniji Ivi Josipoviću.

U posljednjoj su skupini glasači kandidata iz prvog kruga u  kojih nema izrazitije potpore ni jednom ni drugom kandidatu.

Istraživanje pokazuje da biračko tijelo Nadana Vidoševića ipak blago naginje na stranu Ive Josipovića, dok ono Dragana Primorca i Josipa Jurčevića ipak staje na stranu Milana Bandića. HDZ-ovo se biračko tijelo većinom opredijelilo za Milana Bandića (56,8 posto), a Ivo Josipović dobio je glasove 17,8 posto HDZ-ovih glasača.

Apstinencija u HDZ-u
Najveća apstinencija među biračima stranaka zabilježena je upravo u biračkom tijelu HDZ-a (16,1 posto). Birači SDP-a se znatno češće opredjeljuju za stranačkog kandidata nego za stranačkog disidenta. Ivo Josipović je izbor glasača SDP-a u 78,6 posto slučajeva, dok je to Milan Bandić za 16,6 posto birača vodeće opozicijske stranke.

Birači HNS-a znatno češće biraju Ivu Josipovića (71,2 posto), dok je Milan Bandić izbor glasača ove stranke u 9,6 posto slučajeva. HSS-ovo se biračko tijelo dvostruko više opredijelilo za Milana Bandića (50 posto) nego za Ivu Josipovića (25 posto).

Birači HSU-a blago naginju na stranu Ive Josipovića (36,7 posto prema 26,7 posto), dok birači HSP-a znatno češće biraju Milana Bandića (48,1 posto prema 25,9 posto). IDS-ovi birači u 61,1 posto slučajeva biraju Ivu Josipovića, a u 11,1 posto Milana Bandića. HSLS-ovi birači podjednako biraju oba kandidata (po 31,3 posto), dok birači HDSSB-a i Kerumova HGS-a znatno češće biraju Milana Bandića.

Zanimljiva je i distribucija glasova među biračima koji su neodlučni kad je posrijedi izbor stranke.

Komentara 22

DU
Deleted user
18:58 30.12.2009.

kamocemo...ovo je zadnji post,ja se definitivno oprastam,slavi svoju \'pobjedu\',imas sad vise prostora na svom forumu...cestitam,premda predstaviti se kao stari student koji je 71-e nadrljao kao i ja nije bas ni ukusno ni fair,ako ne prema meni,onda bar prema stotinama onih studenta koji su te jeseni dobivali batine,da bi ti danas slobodno pisaoe...svima sve najbolje u 2010 savska

ST
stampedo
08:44 31.12.2009.

Kako bilo- glasovat ću za Josipovića jer Bandić je opasan kandidat- ne vjerujem mu a i preuzet će nam državu Ercegovna.. e to nebi išlo... Uz to podrška školovanom kadru i znanju- pa daljinski je moderan izum ne zaostalost.. i tko nije na svijetu pod upravljanjem onih najjačih.. to je za bae priča, one preko osamdeset

BT
bili-tartuf
18:33 30.12.2009.

ja ipak mislin,..da cé Bandic´,nokautirati Josipovicá ...!!??...opklada za 754-kune ...??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije