Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ured predsjednika:

'Josipović u javnosti nastupa isključivo u funkciji Predsjednika'

Ivo Josipović
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
06.10.2014.
u 14:50

Predsjednik se, kao i svih godina do sada i u skladu s mogućnostima, odaziva pozivima na druženje s građanima koji ga žele upozoriti na svoje probleme ili pozvati ga da s njima obilježi i uveliča dane važne za lokalnu zajednicu, navode iz Josipovićeva Ureda

Nakon što je dolazak predsjednika RH Ive Josipovića na skup mjesnog odbora Peščenica – Žitnjak u Zagrebu izazvao kritike u jednom dijelu javnosti koji ga je prozvao za provođenje predsjedničke kampanje prije službenog datuma, iz Ureda predsjednika danas su demantirani takvi navodi.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović obnaša svoju dužnost na identičan način kao i do sada – u mandatu i u javnosti nastupa isključivo u funkciji predsjednika Republike sve do početka službene izborne kampanje. Predsjednik se, kao i svih godina do sada i u skladu s mogućnostima, odaziva pozivima na druženje s građanima koji ga žele upozoriti na svoje probleme ili pozvati ga da s njima obilježi i uveliča dane od značaja za lokalnu zajednicu. Tako se odazvao i na poziv višestranačkog mjesnog odbora Peščenica – Žitnjak koji je skup i organizirao. Oglas za druženje s građanima postavio je također mjesni odbor, a Ured predsjednika nije uložio ni jednu lipu u organizaciju ovoga skupa budući da je Predsjednik na skup došao kao pozvani gost.

I proteklih se godina tijekom mandata predsjednik Josipović odazivao pozivima na slična okupljanja te je bio na desecima sličnih skupova koje su organizirale lokalne vlasti različitih razina ili udruge (Posavljaka, Šibenčana, Sinjana itd.). Medijske najave o dnevnom protokolu Predsjednika Republike ne sadrže sve dnevne aktivnosti Predsjednika.

Tim ljudi koji radi na pripremi kampanje za predsjedničke izbore koristi prostore koji se nalaze u zgradi Novinarskog doma i funkcionalno su odvojeni od rada Ureda predsjednika RH u skladu sa Zakonom.

Podsjećamo da Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe u članku 16. stavak 4. kaže: 'Za potrebe izborne promidžbe zabranjeno je korištenje uredskih prostorija, službenih vozila i uredske opreme državnih tijela i jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, osim osobama na koje se odnose posebni propisi o štićenim osobama.'

Budući da je Predsjednik Republike štićena osoba, jedina iznimka će biti sve mjere u skladu s propisima o štićenim osobama.

Kada započne kampanja i stožer počne raditi, svi članovi stožera koji su dužnosnici, službenici ili namještenici Ureda predsjednika RH koristit će godišnji odmor i neplaćeni dopust.

Podsjećamo, predsjednik Republike Ivo Josipović odabrao je Tamaru Obradović Mazal da vodi kampanju za predsjedničke izbore, a Mladenku Šarić za glasnogovornicu kampanje, a koje će svoje dužnosti regulirati sukladno Zakonu o izboru Predsjednika Republike i Zakonu o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe. Također, podsjećamo da sukladno Zakonu o financiranju političkih aktivnosti i političke promidžbe svaki kandidat otvara zaseban račun iz kojega financira sve aktivnosti vezane za kampanju o čemu se podnosi detaljno financijsko izvješće."

>>Ivo Josipović: U ustavnom projektu kojeg ću ponuditi stoji preferencijalno glasovanje

>>Josipović smijenio savjetnika Dejana Jovića: 'Štetna i pogrešna izjava'

Komentara 18

MX
MXLCLGTG
15:44 06.10.2014.

Svugdje stigne i to sa pratnjom i sluzbenim autima na svaku festicu i po njegovim izjavama se nebi dalo primjetiti da nije u kampanji gdje koristi drustveno u privatne svrhe ali nam je jasno.

BA
bakulušić
15:16 06.10.2014.

Pa da! A mi blesavi mislili da je u predizbornoj kampanji.

BA
batman
15:46 06.10.2014.

Čovik je dobar za svećenika:uvik daje nadu ljudima,kakav predsjednik!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije