Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trilateralni susret

Josipović: I bolna pitanja moramo rješavati pravedno i pošteno

josipović (1)
Foto: Duško Marušić/Pixsell
1/3
18.07.2011.
u 18:37

Ovakvim susretom jačamo personalne veze koje doprinose uspješnijem pomirenju i boljim odnosima među našim zemljama – zaključio je Komšić

– S obzirom na međuovisnost triju država koje su povezane granicama, ljudima, kulturom, tradicijom, gospodarstvima koja su komplementarna i infrastrukturnim projektima, na ovaj se susret možda i predugo čekalo, no u interesu boljih odnosa između naših zemalja i uspješnog nastavka politike pomirenja, sastanci poput ovog bit će češći, barem jedanput na godinu – kazao je danas hrvatski predsjednik Ivo Josipović na Brijunima kao domaćin dvodnevnog neformalnog trilateralnog susreta sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, predsjedavajućim u Predsjedništvu BiH Željkom Komšićem te članovima tog Predsjedništva Bakitrom Izetbegovićem i Nebojšom Radmanovićem.  

– Vežu nas, nažalost, teška i bolna pitanja sukoba i rata te odgovornost da ta i brojna otvorena pitanja rješavamo i zatvaramo pravedno i pošteno, na dobrobit naših zemalja, ali i cijele regije – istaknuo je Josipović dodajući da su teme razgovora bile proces pomirenja, progon ratnih zločinaca te pomoć i solidarnost Hrvatske na ulasku susjednih država u EU. Hrvatski predsjednik, kao i B. Tadić i Ž. Komšić, posebno su istaknuli da im je želja da s pozicija predsjednika svojih država potaknu vlade svojih zemalja na suradnju i zajedničke projekte u gospodarstvu, energetici i gradnji infrastrukturnih koridora.

Inače, svi su sudionici sastanka na Brijunima čestitali Hrvatskoj na završetku pregovora s EU, a Ž. Komšić posebno je istaknuo da su europske integracije egzistencijalna pitanja za svaku od država i kako očekuje da će Hrvatska pomoći Srbiji i BiH na putu u Europu jer nikome nije u interesu da bilo koja zemlja zaostaje u priključenju EU. Zahvaljujući Josipoviću na gostoprimstvu, Komšić je kazao da se na ovom susretu razgovaralo iskreno i otvoreno, "bez fige u džepu", napominjući da je najvažnije što su svi pokazali razumijevanje za stavove drugih strana.

– Ovakvim susretom jačamo personalne veze koje doprinose uspješnijem pomirenju i boljim odnosima među našim zemljama – zaključio je Komšić.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić smatra da se ovako važan susret nije dogodio ranije zbog nedostatka političke volje, razumijevanja i senzibiliziranosti za političke prilike u svakoj od zemalja. Ocijenio je da odlični osobni i politički odnosi mogu brže rješavati otvorena pitanja te istaknuo važnost gospodarstva i razvoja konkurentne proizvodnje u svakoj od zemalja jer bez toga nema stabilnog političkog sustava ni u jednoj od država. Tadić je istaknuo i važnost suradnje s Haaškim sudom i privođenje pravdi osumnjičenih i optuženih za ratne zločine te bolju suradnju tužilaštva i Ministarstava pravosuđa.

– Čestitam Hrvatskoj na završetku pregovora za ulazak u EU. S radošću očekujemo da Hrvatska 2013. postane punopravna članica EU, što je u interesu Srbije i država bivše Jugoslavije. Želim da Srbija što prije dobije datum pregovora, a ne samo status zemlje kandidatkinje. Ubrzano članstvo u EU za svaku je našu zemlju prirodno, jer Hrvati, Srbi i Bošnjaci žive u našim trima državama pa je neprirodno da neka od tih država postane članicom EU, a druge ne – poručio je Tadić.

Govoreći o utjecaju Srbije i Hrvatske na stabilnost u BiH, i Tadić i Josipović složili su se da ni jedna od zemalja ne može prema BiH imati paternalistički odnos i da su Hrvatska i Srbija kao potpisnice Daytonskog sporazuma njegov jamac, što znači da se ne mogu miješati u unutarnje stvari BiH nego je na institucijama te države i njihovih entiteta da rješavaju probleme.

Komentara 16

RS
Ratnik-Svjetla
19:30 18.07.2011.

Tadicu o tome sto govoris je Srbija trebala prie misliti: \"Ubrzano članstvo u EU za svaku je našu zemlju prirodno, jer Hrvati, Srbi i Bošnjaci žive u našim trima državama pa je neprirodno da neka od tih država postane članicom EU, a druge ne – poručio je Tadić\" Zato nije prirodno ono sto govoris. prirodno bi bilo da agresor bude prvo kaznjen, plati ratnu odstetu i onda se isprica svim zrtvama velikosrpkog terora. Ali ti to ne mislis ni u snu, jer vam je najjaca stranka u Srbiji -Radikali, koji slijede cetnicki pokret i imaju 44% srpskiog birackog tijela.

RS
Ratnik-Svjetla
19:33 18.07.2011.

A Komsic, pa tko je on osim sto je drug po partiji Josipovicu, znaci bosanski SDP On uopce nije izabran od hrvatskih gradjana BiH, jer su za njega glasovali uglavnom bosnjaci i dio ljevicarskih Hrvata. On predstavlja sam sebe ,, a ne hrvatski narod u BiH i to su cinjenice.

Avatar netstoper
netstoper
19:23 18.07.2011.

tadiću...pokušaj vojnog osvajanja država koje su se 1990g. odlučile za EU -(slovenija i hrvatska),pokazuje tko ste i što ste...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije