Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Josipović: Antifašizam je duhovni otac Domovinskog rata

- Pred 70 godina cijela je Europa bila pokorena, a u šumi kraj Siska započela je jedna epopeja - istaknuo je Ratko Maričić, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista
22. lipnja 2011. u 11:59 927 komentara 4970 prikaza
Proslava Dana antifašističke borbe (1)
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/13

Dan antifašističke borbe obilježen je danas prigodnim programom u šumi Brezovica kraj Siska gdje je 22. lipnja 1941. osnovan prvi partizanski odred. Obljetnici je nazočio i predsjednik prof. dr. Ivo Josipović.

- Na početku Drugog svjetskog rata časna skupina ljudi ustala je protiv najvećeg zla 20. stoljeća, vjerojatno i ukupne svjetske povijesti. Na ovom mjestu rekli su ne zločinu, okupaciji i izdaji. Antifašizam je duhovni otac Domovinskog rata - kazao je predsjednik Josipović.

Današnjem događaju prisustvovali su i Gordan Jandroković, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova, Josip Friščić, potpredsjednik Sabora, veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj Oleksandar Levčenko kao predstavnik zemalja Antifašističke koalicije, te Ratko Maričić, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista.

- Pred 70 godina cijela je Europa bila pokorena, a u šumi kraj Siska započela je jedna epopeja koja danas predstavlja simbol najsnažnijeg hrvatskog otpora fašizmu - istaknuo je Maričić.

Županica Sisačko-moslavačka Marina Lovrić Merzel također je naglasila važnost pokreta koji je uzdrmao temelje fašističkog režima. - Dok su u ratom zahvaćenoj Europi zemlje šutjele, vi ste progovorili srcem, nadom, radošću i željom za slobodom - kazala je.

Prvi partizanski odred imao je 77 boraca, a njihov pripadnik bio je i pokojni general Hrvatske vojske Janko Bobetko. U odredu su većinom bili Hrvati pa su se većinom borili na hrvatskom području, a završetak Drugoga svjetskog rata doživjelo je 38 boraca.

Program je uveličao zbor "Lipe", sisački osnovci koji su izveli recitacije te primadona Barbara Othman. Dok se kod spomenika antifašizmu odvijao program u čast pokretu otpora, ispred šume Brezovica članovi Hrvatske čiste stranke prava prosvjedovali su protiv onih, kako su naglasili, koji "slave ustanak protiv nas samih i naše države".

- Još niti jedan partizanski zločinac nije završio na vješalima gdje mu je i mjesto, a vlast prikriva zločine nad Hrvatima - poručuju iz HČSP.

Goran Ivanišević
ĐOKOVIĆEV TRENER
Goran Ivanišević: Uništio mi je život, zbog njega nisam mogao spavati
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti