Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Okončana potraga

Josipa ne želi nikome reći gdje je bila pola godine

\'Josipa_nnn_crn_271210\'
30.12.2010.
u 17:55

Roditeljima se javila kad je doznala da je svi traže. Poslije razgovora u centru i policiji vraćena je u dom

Trebala su proći samo dva dana otkako je u medijima objavljena fotografija 15-godišnje Zagrepčanke Josipe Ričković pa da se riješi misterij. Djevojka za kojom se tragalo pola godine javila se roditeljima! Ipak, što je radila, gdje je bila, od čega je živjela u proteklih šest mjeseci otkako je 19. lipnja isključila svoj mobitel i napustila Dom za odgoj djece i mladeži u karlovačkoj četvrti Banija, u kojem je boravila u protekle dvije godine, za sada je odlučila da neće nikome reći. Pitali su je to i roditelji i djelatnici zagrebačkog Centra za socijalnu skrb Trnje (kamo po mjestu prebivališta pripada) i zagrebačka policija (na čijem je području nađena). Pitat će je to i njezina socijalna radnica u domu u Karlovcu u koji se u četvrtak vratila i karlovačka policija (koja je raspisala potragu). Hoće li i kada Josipa progovoriti, nitko se ne usudi ni nagađati pa se pretpostavlja da neće ništa reći kako probleme sa zakonom ne bi imao onaj tko ju je u proteklih pola godine skrivao.

Zamršena priča

Potraga za Josipom Ričković počela je odmah i u njoj su sudjelovale i karlovačka i zagrebačka policija, ispitana je njezina obitelj, prijatelji iz škole i doma, društvo iz Zagreba... Iz Doma za odgoj djece i mladeži, koji je i obavijestio policiju da se Josipa nije vratila, zivkali su djevojčine prijateljice, a poslije i policiju, da vide ima li novosti. Ništa se nije događalo. Kad se pojavila informacija da bi Josipa mogla biti u zagrebačkoj četvrti Kozari bok, socijalne radnice krenule su, “oboružane” Josipinom fotografijom, raspitati se u naselju. Nije pomoglo. Policiji su “tete” iz doma javljale čim bi doznale da se Josipa javila nekome od društva, nadajući se da će policija preko dolaznog poziva uspjeti locirati gdje je 15-godišnjakinja. Bez uspjeha. O Josipinu slučaju obaviještena je dječja pravobraniteljica, dopisi su odaslani na sve strane. I opet ništa. Tražili su je i roditelji, bila je informacija da je negdje na području Sesveta, ali ni ondje je nisu našli.

– To je dijete jako ispaćeno – kratko nam je kazao njezin otac Saša, humanitarac i misionar koji se godinama brine o gladnoj djeci Afrike pa je postao i nacionalni tajnik papinskoga misijskog djela, potvrdivši da je konačno pronašao kćer.

Zbog čega je Josipa u domu, u kojem je kao prosječna učenica u lipnju završila osnovnu školu, kaže da ne bi htio govoriti jer je “priča zamršena”.

Dom otvorenog tipa

– Obitelji je to trauma – rekao je i dodao kako je dobro što je ovako završilo.

I kad smo pomislili da će se djevojčica koja se odlučila javiti da je živa i zdrava upravo zato što je njezina fotografija objavljena (pretpostavlja se da ju je na poziv roditeljima, radi sebe, a ne radi nje, nagovorio onaj kod kojeg je boravila) vratiti u toplinu roditeljskog doma i s obitelji barem dočekati Novu godinu, njezin nam je otac rekao da to nije moguće i da se Josipa vraća u dom u Karlovcu. Noć sa srijede na četvrtak provela je u domu u Dugavama, a zatim je pretposljednjeg dana 2010. godine po nju došla socijalna radnica iz doma u Karlovcu. Struka objašnjava da je takva procedura zapravo uobičajena, pogotovu u djevojčinu slučaju. Jer, za svaki odlazak kući na vikend ili za blagdane potrebna je suglasnost i mjerodavna Centra za socijalnu skrb i roditelja, a kako o Josipi pola godine nitko od mjerodavnih ništa nije znao, logično je da je preporuka struke i suglasnost roditelja bila da se vrati u karlovački dom u kojem ju je svih proteklih šest mjeseci čekalo njezino mjesto.

Tim stručnjaka sada treba odlučiti kako dalje. Prvo polugodište srednje škole u koju je upisana Josipa je propustila pa se treba razmotriti hoće li nastavu pohađati od siječnja, hoće li polagati ispite ili će u obrazovanju nastati stanka.

Svi se nadaju da više neće pobjeći iz doma, iz kojeg je do sada znala otići na jedan dan pa se zatim, nakon poziva odgojitelja, vratiti.

Inače, karlovački Dom za odgoj djece i mladeži ustanova je otvorenog tipa iz koje Josipa, baš poput ostale djece, može išetati kad god to poželi. Sada se svi nadaju da to neće učiniti.

Komentara 26

OB
-obrisani-
18:07 30.12.2010.

Pala u ruke --PEDOFILA........?????

OB
-obrisani-
21:04 30.12.2010.

Da umalo zaboravio, ljepo ime

DU
Deleted user
08:09 31.12.2010.

Zao mi je jadne djece u Africi za koje se brine ovaj \"humanitarac\". Pitam se kako se on to \"brine\" za njih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije