Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Glazbena diva

Josipa Lisac: U Kumrovcu sam pred Titom pjevala "Ave Marija", a zbog himne Milanoviću suočila sam se s neviđenim izljevima mržnje

Josipa Lisac
Dalibor Urukalović/PIXSELL
06.11.2020.
u 14:08

Nova Nedjelja Večernjeg lista čeka vas na kioscima 8. studenoga u novom formatu i po staroj cijeni. Ne propustite osigurati si vrhunski sadržaj za cijelu obitelj!

Glazbena diva Josipa Lisac ovotjedno je lice s naslovnice u Nedjeljnom Večernjaku, a u velikom životnom intervjuu prisjeća se zanimljivih detalja iz svoje dugogodišnje karijere. Upoznala je Josipa Broza Tita, pred njime je pjevala „Ave Mariju“ i nikada se s njime nije rukovala. Također, poznavala je i Franju Tuđmana, a s Mesićem je igrala golf. Reakcije na njezinu izvedbu himne na predsjedničkoj inauguraciji Zorana Milanovića su je zapanjile te kaže kako se nikada do sada u karijeri nije susrela s tako angažiranom mržnjom. 

– U temi broja bavimo se permakulturom. Sve više parova i obitelji, naime, odlazi iz gradova u selo gdje grade kuće od prirodnih materijala. Kuće od slame, drveta i gline nisu jednostavne za gradnju niti su jeftine, ali su čvrste i zdrave. Ovakva gradnja životnog prostora našim se sugovornicima čini kao najispravnije ulaganje u budućnost jer im je stalo da svojim načinom života pridonose održivosti planeta – objašnjava urednik Nedjelje Robert Bubalo te dodaje kako je u rubrici Kultura glavni intervju onaj s Ivanom Bodrožić koja je izdala novi roman "Sinovi, kćeri".

– Ovaj je roman nastao iz strašne atmosfere u našem društvu 2018. godine uoči donošenja Istanbulske konvencije kada su određene grupacije, građanske inicijative te mnogi političari u svojim nastupima vršili nezapamćeno nasilje, iživljavajući se nad jednom malom, nezaštićenom skupinom građana, bez imalo znanja, edukacije, a posebno empatije. Osjećala sam se loše i nemoćno pokušavajući shvatiti odakle dolazi tolika mržnja, i ta me motivacija nije napuštala – kaže Bodrožić. U političkom intervjuu o američkim predsjedničkim izborima govori pak bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj Peter Galbraith, koji Joea Bidena osobno poznaje iz starih dana.

U vanjskopolitičkoj analizi Večernjakovi se novinari bave pak temom o novom valu terorista koji napadaju europske gradove – teroristima s Balkana, autohtonim Europljanima. Jesu li napadom na Beč teroristi zakucali i na vrata Hrvatske? Je li ovo sukob sekularizma i islamizma ili sukob religija? Ili jednostavno sukob dvaju načina života?

– U povijesnoj priči bavimo se stogodišnjicom Rapalskog ugovora kojim je Kraljevina SHS Italiji ustupila Istru i dobar dio jadranske obale. Kasnije je Rimskim ugovorima i Pavelić učinio isto te Mussoliniju predao veliki dio hrvatske obale, tako da su i Karađorđević i Pavelić prodavali hrvatski Jadran Talijanima – kaže Bubalo te dodaje kako je ovotjedni junak našeg doba Miljenka Jergovića Mladen Kušec, dok se Igor Rudan u nedjeljnoj kolumni bavi mogućnošću produljivanja ljudskog života u budućnosti.

Koja su sigurna mjesta za odmor u Dalmaciji? Gdje sve možete biciklirati, planinariti, uživati u otočnim biserima donosimo u posebnom prilogu "Idemo na izlet – Dalmacija!"

Sve ovo i više pronađite u nedjelju 8. studenoga, a čitajte cijeli tjedan.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije