Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Knjiga "Hrvatska i ljevica"

Josip Šentija: 'Vujića treba čitati'

predstavljanje knjige "Hrvatska i ljevica" Antuna Vujića
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/9
15.10.2014.
u 15:30

Onima koji su malo zakasnili, i njima se zahvaljujem što su došli - uz smiješak reče na kraju Vujić, čije su riječi očito bile upućene premijeru Zoranu Milanoviću koji je na promociju i svoje mjesto u prvom redu stigao s 20 minuta zakašnjenja

Hrvatska ljevica bila je možda manje hrvatska nego što je trebala biti, ali je bila više hrvatska nego što je smjela biti  -  rečenica je to iz knjige Antuna Vujića "Hrvatska i ljevica" koju se na jučerašnjem predstavljanju u prepunoj velikoj dvorani Hrvatskog novinarskog društva najviše puta citiralo.

- Vujićevo je djelo sadržajem, opsegom i načinom na koji je napisano jedinstveno u hrvatskoj bibliografiji. Ono je analitičko, kronološko i memoarsko - u svom je pismu, pročitanom na početku promocije, napisao publicist Josip Šentija poručivši na kraju da "Vujića treba čitati". Isrpno predstavivši sadržaj i poglavlja knjige znanstvenik i recenzent djela Zvonko Lerotić reče kako je ova knjiga velikim dijelom i autobiografska te kako se u Vujićevu razmišljanju o povijesti ljevice osjeća sprega napisanoga i žive govorne riječi, stil u kojem dolazi do izražaja doživljaj mirnog razlaganja i argumentiranja, ali i živog uvjeravanja, angažmana i snažne emocionalnosti.

Novinarka Jasmina Popović uvodno je rekla kako je prije 25 godina, više po kazni nego po novinarskom izboru, dobila zadatak pratiti SDP te da je poziv da i ona predstavi knjigu od Vujića dobila tijekom jednog ugodnog razgovora o socijaldemokraciji upravo u trenutku kada se održavala sjednica glavnog odbora SDP-a na kojoj se odlučivalo o izbacivanju Slavka Linića iz stranke.

- Vujić nije bio klasični novinarski izvor. Od njega se vrlo teško moglo saznati što se govorilo na raznim sjednicima, ali se s njim uvijek moglo razgovarati o sudbini socijaldemokracije. On žali što je nestao sadržaj u politici i čitanje njegove knjige bila je šetnja alejom niza događaja i uspomena. Negdje ga je pomilovala boginja selektivnog pamćenja, što je i on sam naknadno priznao, a ponegdje se u knjizi brani autoironijom i cinizmom. Ova knjiga vapi za nastavkom, ne nužno Vujićevim - kazala je Jasmina Popović.

Predsjednik Sabora Josip Leko svoje je izlaganje započeo tvrdnjom kako Vujićevoj knjizi ne bi ništa oduzeo, ali i pozivom drugima da pišu o socijaldemokraciji. Potom je govoreći o ključnim trenucima u povijesti SDP-a rekao da je politički program SDP-a prevladan i potrebno ga je stoga doraditi.

- Postoji mišljenje da vrijeme za socijaldemokraciju tek dolazi, da prava socijaldemokracija još nije dobila pravu priliku - reče Leko.

- Socijaldemokracija je šira od jedne stranke i zato smo sad u jednom otvorenom prostoru. Socijaldemokracija je sad na donjoj putanji, ali se nadam da uskoro dolazi ona gornja pa se nadam da i ova knjiga može poslužiti za rasprave o socijaldemokraciji i njenoj perspektivi - rekao je tijekom promocije Antun Vujić zahvalivši se svim suradnicima (koji su, kako reče, svojim opaskama uvelike popravili knjigu), svim kolegama socijaldemokratima, kao i svima prisutnima.

- Onima koji su malo zakasnili, i njima se zahvaljujem što su došli - uz smiješak reče na kraju Vujić, čije su riječi očito bile upućene premijeru Zoranu Milanoviću koji je na promociju i svoje mjesto u prvom redu stigao s 20 minuta zakašnjenja. Na promociji su još bili: Davor Bernardić, Davorko Vidović, Igor Dragovan, Gordana Sobol, Vladimir Šeks, Ljubo Jurčić, Gvozden Flego, Marin Jurjević, Mani Gotovac, Predrag Matvejević...

>> Vrijeme je da se SDP probudi iz svog neoliberalnog sna

>> Garaža kod HNK isto vizionarski projekt?

Komentara 4

ŽU
žuti
16:40 15.10.2014.

Sve crveno smo jako dobro pročitali od 1945. do 1990. a mlađi imaju mogućnost, ne samo čitati, nego i uživati u trenutnoj "socijaldemokratskoj" vlasti! Nazdravlje!

DU
Deleted user
18:21 15.10.2014.

Vujić je svoje "socijaldemokratske" ideje pokazao za vrijeme dok je bio ministar (i pri tom nije bio najlošiji), Što još više govoriti o prošlom svršenom vremenu, osim ako se imenovani drug ne žali ponovo aktivirati u gotovo propaloj stranci.

Avatar krumpirsky
krumpirsky
17:18 15.10.2014.

sve je poznato ljevica nije hrvatska samo je jogoslovenska i komunistička , nažalost prave hrvatske ljevice nema

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije