Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Glazbena šk. Požega

Josip Prajz, prvi maturant koji je javno dirigirao

josip prajz dirigent (1)
Foto: Dušan Mirković/Pixsell
1/5
24.06.2013.
u 13:13

Na završnom koncertu zbora Glazbene škole Požega dirigentske palice u sklopu završnog maturalnog ispita prihvatio se i Josip

Mješovitim zborom Glazbene škole Požega prvi puta je dirigirao jedan učenik, odnosno maturant Josip Prajz. Na završnom koncertu zbora pored njihove dirigentice i voditeljice prof. Branke Horvat dirigentske palice u sklopu završnog maturalnog ispita prihvatio se i Josip.

- Bio je odličan, a i njegovi kolege su ga jako dobro prihvatili. Reagirali su na njegove kretnje što je jako bitno. Jako sam zadovoljan što se to dogodilo i vjerujem da će to ubuduće biti i češće jer i na taj način mladi ljudi stječu jedno iskustvo - istaknuo je mr.sc. Veljko Valentin Škorvaga, ravnatelj škole.

Josipovim nastupom zadovoljna je i njegova mentorica prof. Horvat.

- On ima taj stav i zna stati pred zbor. Čini mi se da su ga čak i bolje slušali nego mene - kaže prof. Horvat koja dodaje da je Josip vrijedan i marljiv učenik koji je sve četiri godine glazbene škole, ali i gimnazije prošao s odličnim uspjehom.

Valentina Šmitpeter, učenica trećeg razreda Glazbene škole i članica zbora ističe da im nije bio problem što im je dirigirao kolega koji inače pjeva s njima u zboru.

- Svi smo ga shvatili vrlo ozbiljno. Ima čvrsti autoritet i čim je stao ispred zbora slušali smo ga - kaže Valentina.

A da nije imao problema s autoritetom i slušanjem pokazalo se i na koncertu. Iskustvo je osim u Glazbenoj školi stjecao i u župnom zboru u Kaptolu gdje već pet godina svira, a dvije godine i vodi zbor.

- Svi su primijetili i čuli da je zbor kroz to vrijeme jako napredovao. Vrlo je omiljen, drag i prihvaćen, a što je najvažnije ulijeva neku sigurnost. Riječ je uglavnom o starijim pjevačima koji su godinama pjevali po sluhu, a on ih je naučio pjevati po notama iako oni ne znaju kako se te note zovu. U početku je bilo otpora, ali sada više nitko ne želi pjevati bez nota - objašnjava vjeroučiteljica Ljubica Maljur koja je prije Josipa vodila zbor.

Zanimljivo je da Josip nije završio osnovnu glazbenu školu, nego samo dva pripremna razreda. -

- Svidjelo mi se to kada sam vidio da se moj bratić upisao u glazbenu školu. Inače sam u osnovnoj školi malo učio svirati sintisajzer i tamburu. Odabrao sam maturalni rad iz dirigiranja jer obuhvaća jedno široko područje glazbene djelatnosti. Znači, treba znati i teoriju glazbe i sviranje i čitanje partitura te rad s ljudima i na kraju sve to objediniti. To je dosta složeno, ali sviđa mi se i volim raditi sa zborom. Malo me i dirigentica nagovorila, a osim toga i njezin rad mi je poticaj za odabir teme. Meni je možda bilo malo lakše raditi sa zborom jer sam i član zbora pa znam kako je pjevačima - objasnio je Josip koji se priprema za upis na teorijski smjer Muzičke akademije u Zagrebu.

>>Glazbena škola afirmirat će Požegu kao grad glazbe

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije