Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dvotrećinska većina

Josip Popovac izabran za prvog predsjednika uprave HRT-a

'28.12.2009., Zagreb - Sjednica Programskog vijeca HRT-a na Prisavlju. Josip Popovac, glavni ravnatelj HRT-a.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL'
'Goran Stanzl/PIXSELL'
27.06.2011.
u 14:05

U konkurenciji s Duškom Radićem dobio je potrebnih 11 glasova

Agonija na Prisavlju napokon je razriješena - i HRT je napokon dobio predsjednika Uprave. To je ipak dosadašnji privremeni glavni ravnatelj HRT-a Josip Popovac, koji je u drugom je krugu javnog glasovanja na zajedničkoj sjednici Programskog vijeća i Nadzornog odbora dobio potrebnih 11 od ukupno 16 glasova vijećnika, čime je postao prvi predsjednik Uprave HRT-a.

Po izboru, Popovac se najprije zahvalio vijećnicima i članovima Nadzornog odbora što su uopće izabrali predsjednika Uprave, a potom i što su digli ruku za njega. Sad nas čeka veliki posao, najavio je Popovac i znakovito dodao: - Ovo danas nije kraj, nije ni početak, ali se nadam da je kraj početka. Popovac je pobijedio potrebnom dvotrećinskom većinom u konkurenciji s Dušanom Radićem, koji je u prvom krugu tajnog glasovanja dobio samo tri boda, baš kao i Ivan Vrkić, koji je vidjevši rezultat odmah sam povukao svoju kandidaturu, čestitavši pritom javno Popovcu na njegovih premoćnih 10 glasova iz prvoga kruga.

Četvrti kandidat Branko Debeljak nije dobio niti jedan glas vijećnika te je ispao iz daljnje utrke. A peti, Mate Pavković povukao je svoju kandidaturu odmah na početku svog predstavljanja zbog - kako je rekao, medijskih objeda na njegov račun, pa su u igri ostala samo četvorica kandidata. Zanimljivo je i da je presudni 11. glas Popovcu dala upravo vijećnica Viktorija Car, koja je potom javno priznala da je njezin favorit bio Dušan Radić, ali da je vidjela kako bi bilo neučinkovito da je i u drugom krugu glasovala za njega jer bi to blokiralo izbor predsjednika Uprave HRT-a. Duško, bili ste moj kandidat i hvala vam, rekla je Car. No nije sve išlo tako glatko: nakon predstavljanja kandidata i prvog kruga glasovanja trebalo je prema poslovniku u drugom krugu javno podići ruku za Popovca ili Radića, čega su se neki glasači očito prepali, pa je član Nadzornog odbora Orsat Miljenić predložio da se iznimno promijeni poslovnik i u drugom krugu ipak glasuje tajno, kako se vijećnici i članovi Nadzornog odbora ne bi javno dovodili u neugodne situacije.

No na transparentnosti i javnom dizanju ruku ustrajala je predsjednica Nadzornog odbora Silvija Luks, potpomognuta vijećnikom Milanom Kujundžićem, Josipom Jovićem i Josipom Čerinom, a ta rasprava posebno je uzrujala i izbacila iz takta vijećnika Antu Tomića, koji je počeo vikati: - Gospođo Luks, vi se neuljudno ponašate i stalno vidite neke urote, to je bolesno! Dajte, počnite piti neke lijekove!

Potom su strasti ipak smirene i pristupilo se glasovanju, nakon kojega su svi odreda čestitali Popovcu. Na čelu sa Silvijom Luks, koja je priznala da je pri glasovanju za njega bila suzdržana zbog njegove mladosti, ali da će ga njihove oči stalno pratiti i pomoći mu ako bude trebalo.

Ključne riječi

Komentara 4

MI
miso
14:51 27.06.2011.

Čestitam gospodinu Popovcu. Podsjećam ga na naš rkratki razgovor o uključenosti gledatelj/slušatelja pri proslavi 85/55 godišnjice na Prisavlju.

BO
bobo
15:39 27.06.2011.

znam ovog tipa, konstantno je pijan već jutrom

MO
morales
17:14 27.06.2011.

\"izbacila iz takta vijećnika Antu Tomića, koji je počeo vikati: - Gospođo Luks, vi se neuljudno ponašate i stalno vidite neke urote, to je bolesno! Dajte, počnite piti neke lijekove!\" Pa ne znam baš koliko je normalno derati se takoo na takvom sastanku i kome onda trebaju lijekovi. Mada S. Luks sigurno nije primjer osobe koja bi trebala štititi hrvatske interese na hrvatskoj televiziji. A. Tomić još manje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije