Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrhovni sud

Josip Lucić izgubio pola mil. kuna zarađene plaće u boju protiv RH!

josip lucić
Arhivska fotografija
02.05.2010.
u 21:45

Dobivao je oko sedam, osam tisuća kuna manje od propisanih plaća. Spor je bio dobro započeo za Lucića, ali se država žalila.

Josip Lucić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, izgubio je pravnu bitku protiv države na Vrhovnom sudu! General Lucić tražio je od države gotovo pola milijuna kuna jer mu je isplaćivala znatno manju plaću od one koja je bila propisana odlukom pokojnog predsjednika Franje Tuđmana od 15. siječnja 1999. Lucić se žalio da je, prema odluci predsjednika o plaćama državnih dužnosnika u MORH-u i Oružanim snagama, a koja se trebala primjenjivati od 1. studenog 1998., kao zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta Petar Zrinski i kao zamjenik načelnika Glavnog stožera, trebao imati plaću od 16.000 kn, a kao načelnik Glavnog stožera 19.000 kn. Bio je zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta od veljače 1996. do listopada 2000., kada je postao zamjenikom načelnika Glavnog stožera, a od 16. siječnja 2003. načelnik je Glavnog stožera. No, dobivao je oko sedam, osam tisuća kuna manje od propisanih plaća.

Spor je bio dobro započeo za Lucića jer mu je prije nekoliko godina nepravomoćno u zagrebačkoj Palači pravde bilo dosuđeno 490.894 kn, koliko je i tražio, no država se žalila na presudu pa je izgubio spor. Polažući nade u Vrhovni sud, Lucić je podnio reviziju na presudu, ali je nedavno glavninu od traženih 490.894 kn izgubio. Preciznije, presuđeno je da ne može dobiti 367.350 kn na ime razlike u plaći za razdoblje od 10. ožujka 2000. do kraja rujna 2004., no ima još priliku izboriti se za 123.544 kn za razdoblje od studenog 1998. do 10. ožujka 2000. jer je u tom dijelu predmet vraćen na ponovno suđenje.

Hoće li Lucić na kraju dobiti tih stotinjak tisuća kuna, doznat ćemo uskoro. Vrhovni sud nije sporio da je predsjednik imao pravo odrediti plaće dužnosnika koje je sam imenovao. Ali general nije imao sreće jer je zakon mijenjan u ožujku 2000. pa po Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika predsjednik više nema ovlaštenja određivati plaću za vojne osobe! Da zakon nije izmijenjen, država bi izgubila milijune kuna u sporovima s generalima. Kada su doznali za odluku Tuđmana, koja je bila dostavljena MORH-u, ali je iz nekog razloga ostala u ladici, a to je bilo nakon njegove smrti, tužili su državu.

Sporove protiv RH povelo je 20-ak generala i visokih vojnih dužnosnika. Lucić je svjedočio da je za odluku Tuđmana doznao tek 2004. nakon presude u slučaju Dovora Domazeta Loše te da je i on odlučio tužiti državu. Nikad ga nitko iz MORH-a, koji je bio dužan provesti odluku predsjednika, nije upoznao s odlukom o većim plaćama. No, nakon ove presude Vrhovnog suda jasno je da će i oni procesi koji još traju doživjeti sudbinu Lucićeva.

Komentara 29

OD
odisej
21:53 02.05.2010.

Pa , coek je u pravu i treba mu dati njegovo. Ako je drzavni predsjednik, pokojini, to propisao onda se to mora i ispostovati , a ne praviti ciganluk od predsjednikove zadane rijeci. Polak milijona kuna nije mala stvar. Too je od zivotnog znacaja . Eto , nedavno sam citao u V. L . kako je onaj gorilasti Tito Ortiz , potrgo legamente na ruki svoje zene i da bi se mogao iskupiti iz zatvora , morao je uplatiti 25o iljada KUNA. E, sad , samo iz toga slucaja mozete zakljuciti koliko je KUNA vazna i djabe mu dolari da nije imao KUNA.

OB
-obrisani-
22:41 02.05.2010.

odvratni karijeristi. dok se njihovi suborci ubijaju jer nemaju šta jesti, karijeristi bi kruha bez motike. ja sam jedini maršal na području bivše ndh, pa mi ne pada na pamet tražiti od voljene mi države novce za čin koji sam si dodijelio. ;-)

DO
doktorica
15:16 03.05.2010.

Ako je general valjda ima i vojnu Akademiju barem

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije