Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hobi

Josip Đebi: U Rumunjskoj sam našao Međimurce

'05.05.2010., Cakovec, - Josip Djebo iz Cakovca istrazi je povijest Ivana Zrinskog Photo: Marko Jurinec/PIXSELL'
'Marko Jurinec/PIXSELL'
06.05.2010.
u 16:40

Čakovčanin Josip Đebi se ponosi istraživanjem života povijesne ličnosti Jana (Ivana) Zrinskog

Prezime višestrukog prvaka u formuli 1 Michaela Schumachera na hrvatskom jeziku značilo bi "kosa šuma". Dolazi od imenice "šuma" i pridjeva "her", stare hrvatske riječi koja označuje da neki predmet stoji ukoso. Jedan je to od zapisa mr. Josipa Đebija (64) iz Mačkovca, koji je dosad prevalio više od 20.000 kilometara, od Varšave do Londona i od Stockholma do Rima i Atene, ali ne vlakom, avionom, autobusom ili automobilom, nego – biciklom.

Zbroji li i kilometre odvožene na treninzima, otpedalirao je više od dužine opsega zemaljske kugle! Kako kaže, putovanja su mu omogućila da vidi prekrasnu prirodu i lijepe gradove, no na njima je otkrio i tajne mnogih hrvatskih toponima i hidronima, pa i prezimena. U Rumunjskoj je tako, tvrdi, pronašao međimursku koloniju iz 13. stoljeća.

– U Rumunjskoj sam pronašao toponime Čakova, Buzad i Hodoš, koji su najvjerojatnije i povijesno povezani s nastancima naših međimurskih toponima dvojnika Čakovca, Buzovca i Hodošana. Među ostalim vlasnicima imanja u Međimurju u 13. stoljeću bili su banovi Čak i Buzad te grof Hodoš, a po njima su ta naselja i dobila imena. Ali to nije sve! Čakov sin Stjepan bio je 1243. godine imenovan banom Severinskim u Rumunjskoj – pronašao je poveznice J. Đebi, stručnjak za sigurnost na radu.

Povijest je još jedna njegova velika ljubav. Posebno se ponosi istraživanjem života Jana (Ivana) Zrinskog, malo poznatog najmlađeg sina Nikole Šubića Zrinskog rođenog 1565. godine. Istražujući njegov život, prikupio je desetak stranica teksta, stotinjak fotografija, od kojih 30 u boji, fotokopija slika i crteža iz južne Češke, gdje je Jan živio i na kraju pokopan.

Ovih dana J. Đebi u potrazi je za prostorom u kojem bi sve to izložio. Molbe je poslao županu Ivanu Perhoču, gradonačelniku Branku Šalamonu, Zrinskoj gardi Čakovca, Matici hrvatskoj... Želi se povezati i s Osnovnom školom Kotoribe, koja surađuje s Hrvatima u Mađarskoj.

Spreman je izložiti crteže i fotografije i u školama s one strane rijeke Mure. Planova taj povjesničar amater ima još napretek. Nemirni duh, kaže, nikada ne miruje.

Ovih je dana načelniku općine Baška Voda poslao pismo u kojem ga uvjerava da Baška Voda zapravo znači "ovčja voda".

– Nazvao sam tajnicu i pitao je što znači riječ "baška". Odgovorila je da znači lijepa, no ne bih se složio. Riječ baška pronašao sam prošlo ljeto na Baltičkome moru u rječniku kašupskih Slavena – napisao je J. Đebi.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije