Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Josip Đakić

Josip Đakić: To je protuzakonito, počinitelje treba oštro kazniti

josip đakić
Arhiva VL
Autori: Nikola Sever Šeni, Marko Špoljar
06.04.2010.
u 22:14

To je dokaz nemoći državnih institucija koje očito nemaju instrumente da riješe to pitanje, kaže Miro Laco

Josip Đakić, predsjednik HVIDRA-e.

– To je protuzakonit čin. Počinitelje treba oštro kazniti. Registar branitelja ne može biti objavljen jer postoje ustavne i zakonske prepreke za tako nešto. Hipotetski govoreći, ako bi i pristao na objavu imena branitelja tome bi morala prethoditi objava još nekih registara. Poput imena svih partizana, udbaša, oficira JNA, vojnika vojske srpske kajine, suradnika KOS-a i udbe... – rekao je Đakić. Kaže da još nije vidio internetsku stranicu na kojoj je registar objavljen.

Zvonko Milas, predsjednik hrvatskih udruge – dragovoljaca Domovinskog rata.

– Objava registra branitelja je kršenje zakona iz više aspekata. Ona je i štetna jer dokazuje da ništa nije sveto. To je obična krađa a društvu ništa dobro ne može donijeti ono što je ukradeno – rekao je Milas. Kaže da se nakon objave registra ništa spektakularno neće dogoditi.
– Zakonski će biti vrlo teško dokazati tko su lažni branitelji. Nekih velikih odstupanja od službene brojke neće biti. Ništa se spektakularno neće dogoditi – uvjeren je Milas. Komentirao je i tvrdnje onih koji kažu da pravi branitelji neće imati ništa protiv objave njihovih imena u registru. Štoviše, da će biti ponosni na to.
– Ja sam doista pravi branitelj ali nisam siguran da će me objava mog imena u registru branitelja ispuniti ponosom. Više me ponosom ispunjava činjenica da sam bio tamo, da sam bio na ratištu – tvrdi Zvonko Milas.

Vjekoslav Magaš, tajnik zbora braniteljskih udruga iz Domovinskog rata Grada Zagreba.

– Zbor još nije zauzeo stajalište oko objave registra branitelja. Osobno, ja ovaj čin pozdravljam. Svaka čast onomu tko je to učinio. Stvari su prilično jednostavne jer svatko tko je u registru branitelja crpi ili može crpiti određene beneficije koje se, pak, financiraju iz javne potrošnje, odnosno državnog proračuna. A trošenje proračunskog novca treba biti transparentno. Nedopustivo je da se netko protivi objavi registra pod plaštom zakona u vrijeme kada ministri i potpredsjednici Vlade potkradaju državne tvrtke – rekao je Magaš. Osim toga, kaže, pedeset posto branitelja nije ni u kakvim udrugama i sigurno nemaju ništa protiv objave registra kao i ostali građani koji su svi za objavu.
– Kako ćemo se boriti protiv zlouporabe braniteljskog statusa ako nemamo javan popis branitelja – zaključuje Magaš.

Miro Laco, pročelnik Ureda gradonačelnika Milana Bandića i njegova desna ruka za braniteljska pitanja.

– Bio bih puno sretniji da je to drukčije napravljeno. To je dokaz nemoći državnih institucija koje očito nemaju instrumente da riješe to pitanje. Ja ne bih objavio popis branitelja jer će posljedice biti negativne za sve branitelje. Uostalom, objava registra u stvarnosti neće imati veliki efekt. To je samo mala zabava za javnost željnu voajerizma. Ništa bitnog se neće dogoditi jer sam status branitelja ne donosi neke velike povlastice – tvrdi Laco.

Đuro Dečak, predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga

– Teško je tu bilo što reći. Koordinacija nikada nije bila protiv objave registra ali ne na ovakav način. Razočaran sam jer se ne poštuje zakon. Tražim rigoroznu kaznu za počinitelja ili počinitelje jer nitko nema pravo manipulirati s braniteljima. Malo je sva ta strka oko popisa pretjerana jer od 500 tisuća branitelja samo 60.000 ima neka primanja na osnovu braniteljskog statusa. Ostali su samo udjeličari u fondu branitelja s prosječnim udjelom od četiri tisuće eura – rekao je Deček.

Kaže da Vlada nije kriva za to što se dogodilo.

– Svejedno neki ministri neće mirno spavati jer postoji zapovjedna odgovornost. Nekomu je iz njegovog resora sve to procurilo – rekao je Dečak.

Ante Kotromanović, predsjednik Odbora za branitelje

- Šokirao me podatak da je Registar objavljen i odmah sam zvao ministra Ivića koji je bio u istom stanju šoka. Ja se borim od mog ulaska u politiku da se Registar objavi. Ali legalnim putem. Borit ću se i dalje i žao mi je što moje prijedloge Vlada ne shvaća ozbiljno - kaže predsjednik saborskog Odbora branitelje Ante Kotromanović (SDP).

Napominje kako od Vlade traži da se Registar preustroji i da se napravi po borbenim postrojbama. – Nakon toga, mislim da takav popis treba dati na uvid zapovjednicima na svim razinama kako bi i oni “pročešljali” ta imena. Tek tada bismo imali pravi popis ratnika - smatra Kotromanović.

Esdepeov šef odbora za branitelje smatra i kako treba razdvojiti branitelje od nebranitelja.

- Kad bi se sve to napravilo, trebalo bi omogućiti svakom branitelju koji to poželi, uvid u onaj dio registra koji se tiče postrojbe u čijem je sastavu ratovao - zaključuje Kotromanović kojega je vijest o objavi Registra zatekla u Sankt Petersburgu.

Komentara 14

EM
E moj narode
10:55 07.04.2010.

Nažalost i loš ili nepotreban zakon jest zakon – pa nam ga se valja pridržavati sve dok taj zakon ne promijenimo. Dakle, kao legalist, ovakav način objave Registra ne mogu pozdraviti, barem ne bez zadrške. No, s druge strane, kaoo „običan branitelj“ kojem već mjesecima ide na ku*** cijela ova halabuka oko Registra – moram priznati da mi je drago što je ugledao svjetlo dana. Eto, sad je Registar dobrim dijelom objavljen i sad će se pokazati ono što odavno tvrdim, a to je da se objavom ništa ne rješava! Odnosno, pokazat će se da je - barem sa stanovišta provjere opravdanosti broja od 500 tisuća imena u registru - ova objava potpuno besmislena te da se time u konačnici ta brojka neće bitno smanjiti. Naime, jednostavna je istina da je do tog famoznog broja došlo prije svega pogrešnim (preširokim i preslobodnim) tumačenjem tko jest, a tko nije branitelj (članak 2. stavak 1. i stavak 2. Zakona o pravima hrv. braniteljima), a ne – kako to neki pokušavaju imputirati – zbog velikog broja „lažnih“ branitelja. No, kako je pak, upravo ta brojka bila ne samo glavni nego nerijetko i jedini argument svih onih koji su zahtijevali objavu Registra – nadam se da će ovom objavom i ta priča konačno biti razobličena kao najobičniji politički spin te skinuta s dnevnog reda. Odnosno, da će ova objava jednom za svagda prekinuti podgrijavanje mita o nekakvim stotinama tisuća privilegiranih „lažnjaka“, na koji se onda lijepila i priča o braniteljima kao općenito privilegiranoj kasti. Eto, to je razlog zašto sam podržavao objavu, i zašto mi je intimno drago da je Registar postao javan. Na kraju, drago mi je i da je netko iz čelništva neke udruge konačno rekao notornu istinu da objava Registra nije samo privatna stvar nas branitelja, sve dok iz tog istog registra izvlačimo makar i minimalne beneficije koje se, pak, financiraju iz javne potrošnje. Taj sam argument, ni sam ne znam koliko puta, iznosio brojnim istaknutim predstavnicima udruga proisteklih iz domovinskog rata, koji inače „kao papige“ ponavljaju da objava nije od javnog interesa. No, njima, tu logiku - nisam mogao objasniti... Sad, vidim, isti taj stava zastupa i Vjeko Magaš. Tek, šteta je što je to tek drugi glas u pustinji jednoumlja, obzirom da je Magaš (usprkos svojoj iznimnoj inteligenciji i obrazovanosti), ipak, relativno neutjecajan.

FR
franlan
00:15 08.04.2010.

I da ni šta ne znam o nekim muljatorima koji sada traže stroge kazne za \"počinitelje\", vidim im po faci da im nije u interesu da se objave podatci. Neki od njih su i počeli karijeru radeći baš sve protuzakonito u svoje doba.

OB
-obrisani-
22:38 06.04.2010.

160.000 ljudi su pripisali u registar ! Sad se boje da se to ne da pravim braniteljima na uvid. I to je to! Zašto su protiv postrojavanja brigada?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije