Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KATOLIČKA CRKVA

Josip Bozanić postao kardinal

22.10.2003.
u 00:00

- Neobično sam uzbuđen, osjećam se ugodno. Hvala vam što ste došli - rekao je kardinal Bozanić

- Neobično sam uzbuđen, osjećam se ugodno. Hvala vam što ste došli, što ste pratili ovo slavlje, koje je slavlje univerzalne crkve. To smo na osobit način doživjeli danas na Trgu sv. Petra - rekao je kardinal Josip Bozanić. To su prve riječi novoga hrvatskog kardinala novinarima koji su se okupili oko njega nakon što ga je Ivan Pavao II. proglasio kardinalom.

Papa nije čitao homiliju

Točno u 11.35 sati Ivan Pavao II. zagrebačkom je nadbiskupu Josipu Bozaniću, koji je klečao, stavio kardinalsku kapu i dodijelio mu kao naslovnu hrvatsku crkvu sv. Jeronima u Rimu. Naime, svi kardinali dobivaju kao naslovnu crkvu jednu rimsku, čime dokazuju i svoju povezanost sa Svetom Stolicom.

Na svečanosti na Trgu svetog Petra hrvatsku Vladu predstavljao je predsjednik Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Goran Granić, s hrvatskim veleposlanicima u Vatikanu i u Rimu Franjom Zenkom i Dragom Kraljevićem. Na Trgu svetog Petra okupili su se i gotovo svi biskupi iz Hrvatske i BiH te oko tisuću hodočasnika, posebno iz Krčke i Zagrebačke nadbiskupije. Mnogi odjeveni u narodne nošnje bili su vrlo zapaženi među pedesetak tisuća vjernika koji su sudjelovali u obredu. Kardinalu Bozaniću 54 su godine i jedan je od najmlađih u Zboru kardinala.

Ivan Pavao II., premda dobro raspoložen, nije mogao čitati svoju homiliju. To je umjesto njega učinio mons. Leonardo Sandri. U homiliji je rečeno kako je, osim 30 kardinala u svome srcu, Papa zadržao ime još jedne osobe koja bi trebala postati kardinalom, te će njegovo ime objaviti kad dođe za to vrijeme. Pretpostavlja se da bi to mogao biti moskovski biskup.

Danas dodjela prstena

U homiliji je Papa posebno naglasio kako su u Zboru kardinali svih rasa i kultura, što karakterizira kršćanstvo i pokazuje proširenost crkve u cijelome svijetu. Te su crkve, dakako, povezane sa Svetom Stolicom, kao što i crvena kardinalska boja pokazuje ne samo boju krvi i pozivanje na junaštvo mučenika nego i ljubav prema Isusu i njegovoj crkvi. Budući kardinali zatim su prisegnuli na vjernost Crkvi, Ivanu Pavlu II. i budućim papama. Potom im je Papa dodijelio kardinalsku kapu i bulu kojom im je dao kardinalsku titulu. Svečanost dodjele prstena bit će održana danas tijekom svečane mise na Trgu svetog Petra. S novim kardinalima i onim kojega Ivan Pavao II. zadržava u svome srcu kardinalski zbor broji 195 purpurnih iz 69 zemalja. Među njima 135 ima manje od 80 godina i prema tome mogu sudjelovati na eventualnoj konklavi, odnosno birati ili biti izabrani za papu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije