Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Josip Bozanić postao kardinal

- Neobično sam uzbuđen, osjećam se ugodno. Hvala vam što ste došli - rekao je kardinal Bozanić
22. listopada 2003. u 00:00 240 prikaza

- Neobično sam uzbuđen, osjećam se ugodno. Hvala vam što ste došli, što ste pratili ovo slavlje, koje je slavlje univerzalne crkve. To smo na osobit način doživjeli danas na Trgu sv. Petra - rekao je kardinal Josip Bozanić. To su prve riječi novoga hrvatskog kardinala novinarima koji su se okupili oko njega nakon što ga je Ivan Pavao II. proglasio kardinalom.

Papa nije čitao homiliju

Točno u 11.35 sati Ivan Pavao II. zagrebačkom je nadbiskupu Josipu Bozaniću, koji je klečao, stavio kardinalsku kapu i dodijelio mu kao naslovnu hrvatsku crkvu sv. Jeronima u Rimu. Naime, svi kardinali dobivaju kao naslovnu crkvu jednu rimsku, čime dokazuju i svoju povezanost sa Svetom Stolicom.

Na svečanosti na Trgu svetog Petra hrvatsku Vladu predstavljao je predsjednik Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Goran Granić, s hrvatskim veleposlanicima u Vatikanu i u Rimu Franjom Zenkom i Dragom Kraljevićem. Na Trgu svetog Petra okupili su se i gotovo svi biskupi iz Hrvatske i BiH te oko tisuću hodočasnika, posebno iz Krčke i Zagrebačke nadbiskupije. Mnogi odjeveni u narodne nošnje bili su vrlo zapaženi među pedesetak tisuća vjernika koji su sudjelovali u obredu. Kardinalu Bozaniću 54 su godine i jedan je od najmlađih u Zboru kardinala.

Ivan Pavao II., premda dobro raspoložen, nije mogao čitati svoju homiliju. To je umjesto njega učinio mons. Leonardo Sandri. U homiliji je rečeno kako je, osim 30 kardinala u svome srcu, Papa zadržao ime još jedne osobe koja bi trebala postati kardinalom, te će njegovo ime objaviti kad dođe za to vrijeme. Pretpostavlja se da bi to mogao biti moskovski biskup.

Danas dodjela prstena

U homiliji je Papa posebno naglasio kako su u Zboru kardinali svih rasa i kultura, što karakterizira kršćanstvo i pokazuje proširenost crkve u cijelome svijetu. Te su crkve, dakako, povezane sa Svetom Stolicom, kao što i crvena kardinalska boja pokazuje ne samo boju krvi i pozivanje na junaštvo mučenika nego i ljubav prema Isusu i njegovoj crkvi. Budući kardinali zatim su prisegnuli na vjernost Crkvi, Ivanu Pavlu II. i budućim papama. Potom im je Papa dodijelio kardinalsku kapu i bulu kojom im je dao kardinalsku titulu. Svečanost dodjele prstena bit će održana danas tijekom svečane mise na Trgu svetog Petra. S novim kardinalima i onim kojega Ivan Pavao II. zadržava u svome srcu kardinalski zbor broji 195 purpurnih iz 69 zemalja. Među njima 135 ima manje od 80 godina i prema tome mogu sudjelovati na eventualnoj konklavi, odnosno birati ili biti izabrani za papu.

više

Jedanaest kardinala Hrvata

Zagrebački nadbiskup Josip Bozanić šesti je zagrebački nadbiskup u povijesti Zagrebačke nadbiskupije koji je imenovan kardinalom te 11. hrvatski crkveni velikodostojnik koji je ušao u Zbor kardinala. Prije njega su bili:

Juraj Haulik (1788.-1869.) - kardinal postao 16. lipnja 1856.;

Josip Mihalović (1814.-1891.) - kardinal postao 22. lipnja 1877.;

Blaženi Alojzije Stepinac (1898.-1960.) - kardinalom imenovan 12. siječnja 1953.;

Franjo Šeper (1905.-1981.) - kardinal postao 22. veljače 1965.;

Franjo Kuharić (1919.-2002.) - kardinal postao 2. veljače 1983.;

Demetrije (umro 1387.) - kardinal postao 18. rujna 1378.;

Tomo Bakač Erdedski - kardinal postao 28. rujna 1500.;

Juraj Utišinović Martinušević (1482.-1551.) - kardinal od 12. listopada 1551.;

Juraj Drašković (umro 1587.) - kardinal od 18. prosinca 1585.;

Vinko Puljić (1945.) - kardinalom imenovan 27. listopada 1994. (Z. De.)

više

ZAGREBAČKA KATEDRALA

Proslava 24. i 25. listopada

Domovinska proslava imenovanja Bozanića kardinalom počinje u petak, 24. listopada, svečanom akademijom u Zagrebačkoj katedrali, nakon koje je primanje u Nadbiskupskom dvoruu. 25. listopada, kardinal Bozanić predvodit će euharistijsko slavlje. (Z. De.)

više

1500 hodočasnika oko kardinala

"Evo, više nisam najmlađi kardinal", rekao je sarajevski nadbiskup kardinal Vinko Puljić našem dopisniku na ulazu u dvoranu Pavla VI., gdje je čestitao zagrebačkom nadbiskupu Josipu Bozaniću na imenovanju za kardinala.

Vinko Puljić postao je kardinalom 1994. i do 21. listopada 2003., kada je Ivan Pavao II. proglasio 30 novih kardinala, među kojima i Josipa Bozanića, bio je najmlađi u kardinalskom zboru.

Josipu Bozaniću sinoć je u atriju dvorane Pavla VI. na kardinalskom imenovanju čestitalo više od 1500 hodočasnika, svećenika i drugih osoba, među kojima su bili i brojni kardinali.

Posebno je bilo veselo kada su hrvatski hodočasnici zapjevali pred novim hrvatskim kardinalom.

Ni pred jednim od novih kardinala nije bilo tolike gužve kao pred Josipom Bozanićem, koji je pokazao koliko je zadovoljan takvim odzivom i prijamom.

Sinoć je služena i svečana misa u hrvatskoj crkvi sv. Jeronima, kojoj su bili nazočni hrvatski hodočasnici, koje je došao pozdraviti novi kardinal Josip Bozanić. (S. T.)

više

NAKON PROGLAŠENJA KARDINALOM

Bozanić neznatno izmijenio svoj grb

Grb kardinala Bozanića ostao je uglavnom isti kakav je bio kad je postao biskupom. Plava pozadina simbolizira plavetnilo mora i neba, golubica označava Duha Svetoga, zvijezda je simbol Djevice Marije. Zelenkasta boja šešira i resica promijenjena u purpurnocrvenu, kardinalsku boju. Resicama je dodan još jedan red, pa ih je sada pet. (Z. De.)

više

MOLITVA VJERNIKA

Bozanićeva nećakinja molila na hrvatskom

Jedna od molitvi unutar molitve vjernika, koje slijede nakon homilije, izrečena je i na hrvatskom jeziku. Izgovorila ju je nećakinja kardinala Bozanića Andreja Vitezić, koja je molila "za glavare država i za sve koji su na vlasti: da težnje za slobodom, pravdom i solidarnošću, koje su u srcu svih naroda, znaju pretvarati u životnu stvarnost".

Toni Kukoč
Legenda Bullsa
Proslavljeni Hrvat prodao kuću za skoro 6 milijuna kuna, pogledajte o kakvoj je ljepoti riječ
s
OHR SAVJETNIK
Muči vas svrbež „tamo iza“? Saznajte kako ga se riješiti