Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZATOČIO I ZLOSTAVLJAO KĆER

Josef Fritzl u memoarima opisao monstruozne zločine: 'Došlo je vrijeme, misao je postala akcija'

St. Polten: Josef Fritzl priznao krivnju za sve zlo?ine u optužnici
Foto: Dalibor Urukalovic/24sata
1/4
06.04.2023.
u 14:41

Zlostavljanje je kulminiralo rođenjem sedmero djece od kojih je troje ostalo u zatočeništvu s majkom. Jedan je sin umro nekoliko dana nakon rođenja, a njegovo je tijelo odloženo u peć za spaljivanje. Ostalo troje odgajali su Fritzl i njegova žena Rosemarie.

Austrijanac Josef Fritzl otkrio je što mu je prolazilo kroz glavu dok je planirao zatvoriti vlastitu kćer na 24 godine i s njom postati otac sedmero incestuozne djece. Misli silovatelja razotkrivene su u duboko uznemirujućim memoarima "Die Abgründe des Josef F" ("Ponori Josefa F") koji su prošli tjedan objavljeni u Njemačkoj uz pomoć austrijske odvjetnice Astrid Wagner. Fritzl, koji je zatočio i seksualno zlostavljao svoju kćer Elisabeth, osuđen je na doživotni zatvor 2009. godine za incest, silovanje, prisilu i ubojstvo iz nehata jednog od svojih malodobnih sinova. Njegova kći nestala je 1984. u dobi od 18 godina, a pojavila se tek 26. travnja 2008., kada je otkrivena u tajnom podrumu ispod očeve kuće u Amstettenu.

Osvrćući se na svoje zločine, Fritzl, koji sada ima 87 godina, rekao je u svojim memoarima: "Isprva je to bila samo igra uma koju sam igrao, ali naviknuo sam se. Ideja, koja mi se prije činila tako apsurdnom, tako monstruoznom, dobila je oblik. Jednog sam dana znao što moram učiniti. Ostalo je samo čekati pravu priliku. Tog kišnog subotnjeg jutra došlo je vrijeme. Misao je postala akcija", prenosi Daily Mail.

Njegov podzemni zatvor sadržavao je teška metalna vrata skrivena iza police u njegovoj radnoj sobi. Pobrinuo se da mu samo on može pristupiti tako što je postavio samo njemu poznatu tajnu šifru, bez ključa. Otac je izmanipulirao Elisabeth da pomisli da su vrata naelektrizirana, tako da će biti ubijena ako pokuša pobjeći od šokantnog zlostavljanja.

"Sljedećeg jutra podnio sam prijavu nestale osobe. Policajac je sve pažljivo zabilježio i izjavio: 'Ona ima više od 18 godina i može raditi što hoće'", naveo je Fritzl koji je kćer natjerao da napiše pisma svojoj majci u kojima objašnjava da joj je potrebno vrijeme daleko od kuće. Susjedima je rekao da je pobjegla kako bi se pridružila kultu.

"Nije bilo lako jer su u meni neprestano kružile misli o tome što sam napravio. Nisam imao nikoga kome sam se mogao povjeriti. Morao sam gledati naprijed i nastaviti putem koji sam odabrao. Samo ponekad kad sam bio sam opsjedale su me tmurne misli. Odmah sam ih potisnuo odvraćajući pažnju i razmišljajući o nečem drugom...", naveo je u memoarima.

Zlostavljanje je kulminiralo rođenjem sedmero djece od kojih je troje ostalo u zatočeništvu s majkom. Jedan je sin umro nekoliko dana nakon rođenja, a njegovo je tijelo odloženo u peć za spaljivanje. Ostalo troje odgajali su Fritzl i njegova žena Rosemarie.

Fritzl je odlazio i na duge odmore na mjesta kao što je Tajland, ostavljajući svoje žrtve da se nose s nestankom struje, štakorima, preplavljenom kanalizacijom i trulom hranom u njihovom podzemnom zatvoru. Također, otkrio da je ponosan što je otac odraslog sina, koji je začet, prema njegovim riječima, tijekom tajne veze sa ženom iz Gane koja je sada ugledna odvjetnica. 

Pišući knjigu, Fritzl traži stvari za koje osjeća da su mu uskraćene, poput razumijevanja i suosjećanja. Iznosi moguće planove da se vrati u Amstetten i "možda ondje osnuje malu tvrtku". On je nedavno podnio zahtjev za premještaj, a austrijski su sudovi odbili prijašnje pokušaje premještanja u zatvor nižeg stupnja sigurnosti. 

Fritzl, koji je prije šest godina promijenio ime u Mayrhoff, sada navodno boluje od demencije, no Wagner tvrdi da nije vidjela nikakve znakove bolesti. "Ovaj starac ovdje je daleko od toga da je bespomoćan", ističe odvjetnica.

Davno prije nego što je zatočio kćer, Fritzl je imao dosje o seksualnim zločinima. Godine 1967., godinu nakon rođenja Elisabeth, provalio je u dom 24-godišnje medicinske sestre u Linzu i silovao je, držeći joj nož pod vratom. Imenovan je i kao osumnjičenik za pokušaj silovanja druge žene i osumnjičen za nedolično izlaganje. 

Fritzl je rođen u Amstettenu 1935. godine i uglavnom ga je odgojila majka. Otac mu je bio alkoholičar koji je napustio obitelj kad je Fritzl imao četiri godine. Majka mu je bila stroga žena koja ga je često tukla. "Kao dijete uvijek sam mislio da sam neželjen. Nikad nisam dobio poljubac od nje, niti zagrljaj. Bojao sam je se, užasno bojao, njene nepredvidljivosti, njenih batina, njenog klečanja na meni. I stalno me vrijeđala. Zabranila mi je da imam prijatelje", naveo je. Tvrdio je da ju je iz osvete zaključao na tavanu sa zazidanim prozorima 1980. godine, nekoliko godina prije njezine smrti.

"U stvarnosti sam dobra osoba", tvrdi Fritzl u knjizi. 

Elisabeth sada ima novi identitet, kao i šestero djece koje je rodila. Ona i djeca preseljeni su u malo austrijsko selo. Država je platila 700.000 funti za kuću koju čuvaju visoka ograda i nadzorne kamere. U međuvremenu, Fritzl većinu dana provodi sam sa svojim TV-om i računalom. U zatvorskom vrtu uzgaja povrće.

VIDEO Božinović brani poruke policajaca: 'Hoćete li na najbrži način upozoriti kolegu ili čekati ponedjeljak'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije