PROMO

Još uvijek držite novac u banci? Razmislite o ovoj isplativijoj alternativi

Centar Zlata
Foto: Promo
1/3
07.02.2023.
u 08:00

Držanje novca u banci i dalje je daleko najčešći oblik štednje među hrvatskim građanima, čak i u doba visoke inflacije u kojem se trenutno nalazimo.

Iako stručnjaci upozoravaju kako je takav oblik štednje neisplativ jer se na taj način iz dana u dan gubi vrijednost ušteđenog novca, najnoviji podaci pokazuju kako Hrvati u bankama drže više od 30 milijardi eura, što ukazuje na nisku razinu financijske pismenosti koja rezultira realnim osiromašenjem pojedinaca.

Naime, visoka inflacija umanjuje vrijednost novca jer je s istim iznosom moguće kupiti sve manje proizvoda i usluga. Istovremeno, kamatne stope na štednju koje banke nude mizerno su niske i najčešće se kreću oko 0.02%, dok se stopa inflacije mjeri dvoznamenkastim brojkama. Pojednostavljeno rečeno, novac stavljen na štednju u banke danas za desetak će godina vrijediti znatno manje.

Kako zaštititi novac od gubitka vrijednosti?

Kako bi zaštitili svoj teško zarađeni novac od propadanja u banci, rastući broj štediša traži spas u alternativnim oblicima štednje koji su otporni na inflaciju, a istovremeno nude i mogućnost zarade. Najpopularniji takav oblik štednje je investicijsko zlato - standardizirano fizičko zlato u obliku zlatnih poluga ili zlatnika namijenjeno isplativoj dugoročnoj štednji otpornoj na inflaciju.

Samo prošle godine, u Hrvatskoj su štediše kupili investicijskog zlata u vrijednosti većoj od dvije milijarde kuna, što je porast veći od 100% u odnosu na prethodnu godinu. Glavni razlog zbog kojeg građani ubrzano nabavljaju zlatnike i zlatne poluge treba tražiti u reputaciji zlata kao imovine koja štiti od inflacije i pruža sigurnost u nesigurnim vremenima, kao i u visokom prinosu kojeg je investicijsko zlato u prošlosti nosilo.

Naime, cijena zlata u eurima u proteklih je 20 godina u prosjeku rasla više od 8% godišnje, što je znatno više od prinosa na štednju u bankama, ali i od većine ostalih oblika ulaganja. Kumulativno gledano, investicijsko zlato kupljeno prije 20 godina danas vrijedi čak pet puta više, izraženo u eurima. Istovremeno, novac u bankama izgubio je svoju realnu vrijednost uslijed inflacije koja i dalje nastavlja pogađati štednje građana.

Foto: Arena Hospitality Group

Prednosti investicijskog zlata

Osim već spomenutog visokog prinosa kojeg je zlato nosilo u prošlosti, a za što mnogi analitičari smatraju da će se nastaviti i u budućnosti, zlatne poluge i zlatnici privlače sve više štediša i zbog mnogih drugih prednosti koje imaju naspram klasičnog držanja novca u banci.

Primjerice, investicijsko zlato u potpunosti je oslobođeno svih poreza, uključujući PDV i porez na kapitalnu dobit, što znači da sva zarada ostaje isključivo investitoru, bez ikakvih obaveza prema državi. Uz to, zlato je vrlo likvidno jer ga je moguće po potrebi unovčiti po aktualnom tečaju bilo gdje u svijetu bez čekanja.

Posjedovanje zlatnih poluga i zlatnika, osim što pruža sigurnost i zaštitu, štediši daje i visoku razinu neovisnosti od države i bankarskog sustava, što može biti posebno korisno u razdobljima recesije, krize i visoke inflacije kada držanje novca u bankama može biti ne samo neisplativo, nego i rizično.

Gdje i kako kupiti investicijsko zlato u Hrvatskoj?

Kupnja zlatnih poluga i zlatnika vrlo je jednostavan i brz proces kojeg je moguće obaviti kod ovlaštenog trgovca kao što je Centar Zlata - vodeći hrvatski distributer investicijskih plemenitih metala. Centar Zlata ovlašteni je distributer poznatih europskih kovnica poput austrijske državne kovnice Münze Österreich poznate po kovanju dukata Franjo Josip.

Kupnja investicijskog zlata može se obaviti u nekoj od poslovnica Centra Zlata ili preko web trgovine, uz 100% osiguranu i brzu dostavu na kućnu adresu. U slučaju kupnje u poslovnici, proizvodi su u pravilu dostupni odmah, bez čekanja, a moguća je i pohrana zlata u sigurnim sefovima Centra Zlata koja je potpuno besplatna prvih godinu dana. Centar Zlata nudi i garanciju najbolje cijene na hrvatskom tržištu, kao i garantiran otkup zlata.

Foto: Arena Hospitality Group

U asortimanu Centra Zlata moguće je pronaći ponešto za svakoga, budući da je moguće kupiti proizvode od zlata u rasponu mase od samo jednog grama, do onih najvećih od jednog kilograma, što osigurava dostupnost ulaganja u zlato svima, bez obzira na platežnu moć.

Ako i vi želite spasiti svoj novac od inflacije kupnjom zlatnih poluga i zlatnika, tradicionalne zaštite od inflacije i krize, kontaktirajte djelatnike Centra Zlata za besplatne konzultacije pozivom na broj 01 3000 783 ili slanjem e-maila na info@centarzlata.com, a najbolju ponudu zlata za štednju u Hrvatskoj pogledajte klikom na link: INVESTICIJSKO ZLATO.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije