Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON VIŠESATNOG SASTANKA NA MARKOVU TRGU

Još nema dogovora sindikata i Vlade o zamrzavanju plaća

02.12.2008.
u 16:19

Ni nakon današnjega višesatnog sastanka petnaest sindikalnih predstavnika s Jadrankom Kosor, uime Vladina pregovaračkog tima, nije postignut dogovor o prijedlogu zamrzavanja plaća u 2009. i načina njihova usklađivanja u idućim godinama. Prema ocjenama Vilima Ribića, jednog od sindikalnih predstavnika, ne samo da pregovori nisu iznjedrili zajednički prijedlog, nego su i propali.

O svemu što se danas nije uspjelo dogovoriti na Markovu trgu kao i daljnjem postupanju u vezi s tim, Kosor će izvijestiti ostale članove Vlade, a izvršna vlast raspravit će na svojoj sjednici u petak o daljnjem postupanju oko odluke o zamrzavanju plaća.

Naime, nakon što se već dva tjedna traži model koji bi bio prihvatljiv sindikalnim predstavnicima, ni današnji sastanak nije polučio rješenje, nego je rasplet situacije izgledniji u, prema Ribiću, propadanju pregovora.

Sindikati su na sastanku složno tražili da se poštuje kolektivni ugovor, potpisan 2006. godine, prema kojemu se nastavlja rast plaća zaposlenih u državnim i javnim službama i to 6 posto od 1. siječnja 2009., što pak ne prihvaća Vlada kojoj je, između ostalog, cilj postizanje nultog deficita državnog proračuna.

Kako stvari sada stoje, u petak nas očekuje i konačni rasplet i saznanje hoće li ili ne doći do zamrzavanja plaća.

Kosorova: U Sloveniji bez božićnice zbog recesije
Vlada se pripremila, kako je objasnila Jadranka Kosor, za sve moguće rasplete pregovora sa sindikatima. Javnost pretpostavlja da je Vlada spremna i za mogućnost da sindikati ne pruže ruku pomirenja koju je izvršna vlast tražila s obzirom na gospodarsku krizu koja se događa i Hrvatskoj.

U tom se pravcu i J. Kosor, voditeljica Vladina pregovaračkog tima, osvrnula na situaciju u Sloveniji, gdje je, prema njoj, tamošnja Vlada odustala od isplate božićnica zbog recesije u njihovu gospodarstvu.

Dodala je kako hrvatska Vlada nije učinila takav korak niti ga namjerava učiniti. Međutim, Kosor je istaknula da je razočarana ponašanjem sindikata koji nisu prihvatili srednji put, odnosno prihvatili Vladin prijedlog.

Ili otkazivanje kolektivnih ugovora ili isplata povišice
S druge strane, predstavnici sindikata poručuju da su odgovorni ljudi i da su spremni i odgovorno se ponašati u teškim trenucima koji su mogli biti pred Hrvatskom, ako kriza u punoj snazi pogodi i naše gospodarstvo.

U svakom slučaju, nakon što ni današnji maratonski sastanak na Markovom trgu nije "odledio" pregovaračke strane u njihovim stajalištima, ostaju dva scenarija o sudbini plaća zaposlenih u državnim i javnim službama.

Ili će Vlada jednostavno otkazati kolektivne ugovore ili će negdje namaknuti 1,5 milijardi kuna koliko se procjenjuje da će trebati za predviđenu povišicu plaća.

U slučaju raskida sporazuma plaće bi porasle samo za vrijeme tromjesečnog otkaznog roka, a potom bi pale šest posto.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije