Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDSTAVLJENO PISMO

Još kao vojnik 1919. godine Adolf Hitler pisao je o uklanjanju Židova

adolf hitler
08.06.2011.
u 14:15

Centar Simon Wiesenthal iz Los Angelesa pismo je kupio prije otprilike mjesec dana za 150.000 dolara od privatnog prodavača, potvrdio je rabin Marvin Hier.

Pismo Adolfa Hitlera natipkano na četiri stranice davne 1919. godine predstavljeno je u New Yorku kao najraniji dokaz Hitlerova antisemitizma. Tada 30-godišnji vojnik, koji je služio u njemačkoj vojsci, u pismu se zauzima za “beskompromisno uklanjanje” Židova iz društva.

Da to pismo postoji povjesničari su znali dugo, ali je uvijek bilo u privatnim kolekcijama. Centar Simon Wiesenthal iz Los Angelesa kupio ga je prije otprilike mjesec dana za 150.000 dolara od privatnog prodavača, potvrdio je rabin Marvin Hier.

Taj je dokument važan jer pokazuje kako je Hitler šest godina prije objave Mein Kampfa sustavno razmišljao o uklanjanju Židova iz društva. Dvadesetak godina poslije primijenio je svoje zamisli krećući i u fizičku likvidaciju Židova u koncentracijskim logorima.

“Za početak, Židovi su svakako rasna, a ne religijska grupa”... “Kao rezultat toga, negermanska rasa živi među nama sa svojim osjećajima, mislima i aspiracijama, a imaju ista prava kao i mi”, pisao je Hitler 16. rujna 1919. godine. Hitler navodi kako bi vlada trebala riješiti tzv. židovsko pitanje tako da im uskrati prava, ali “krajnji je cilj beskompromisno i potpuno uklanjanje Židova iz društva”.

Agencija AP piše da je u vrijeme kada je pismo nastalo Hitler svoju antisemitsku priču širio među vojnicima pa mu je nadređeni časnik rekao neka stavi svoje ideje na papir.

Poslije newyorškoga Muzeja tolerancije, pismo će od srpnja biti trajno izloženo u Los Angelesu.

Komentara 183

ST
Stockholm
16:29 08.06.2011.

Svaka cast njemackoj katolickoj crkvi, koja je protestirala zbog eutanazije i uspjela prekinuti zlocin!!!

OB
-obrisani-
17:17 08.06.2011.

08.06.2011. u 17:15h Katsumoto je napisao/la: -------------------- Sječanje na vojničke dane :)) Kada rokaju “ Erikoni“ LPA

OB
-obrisani-
19:15 08.06.2011.

mozhda za tebe nije to jedno te isto ali nikoji se zhidov nece slozhiti s tobom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije