Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TKO JE JOŠ UVEO?

Još jedan grad će sufinancirati potpomognutu oplodnju: 'Zajedno sa Županijom pokrivamo cijeli iznos'

Me?unarodni dan obitelji
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
29.09.2023.
u 15:18

Grad Đurđevac zadnji je u Hrvatskoj koji je uveo sufinanciranje medicinski potpomognute oplodnje. Prvi veći grad koji se za ovu demografsku mjeru odlučio bio je Osijek, i to još 2021.

Grad Đurđevac još jedan je u nekolicine gradova i općina u Hrvatskoj koji je odlučio sufinancirati medicinski potpomognutu oplodnju za mlade parove s područja Grada. Ova odluka o sufinanciranju odlučena je ovog petka na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, a sufinancirat će se 50 posto troškova, a najviše 1.000 eura. 

- Sve više parova ima takve probleme, pa smo odlučili uvesti ovu potporu kako bismo im olakšali pokrivanje troškova za taj skupi medicinski zahvat - poručio je gradonačelnik Hrvoje Janči, a pomoć će biti omogućena i ženama koje se na postupak odluče i u inozemstvu. 

- Budući da je i Županija donijela takvu odluku, dodatna prednost naše potpore je i to što je mogu dobiti žene koji će koristiti i subvenciju Županije. To znači da će u konačnici troškovi potpomognute oplodnje biti pokriveni u cijelosti - zaključio je gradonačelnik. 

POVEZANI ČLANCI:

Inače, Đurđevac je posljednji u nizu koji se odlučio na ovakvu demografsku mjeru, a za isto se ranije odlučio i Grad Ploče u istim iznosima. U istoj županiji istu praksu provodi i Makarska te općina Gradac. Isto je od 2023. omogućio i Split, s tim da je najavljeno kako će Grad financirati troškove za tri dodatna postupka, jer se inače za žene do navršene 42. godine života postupak pokriva na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno odiguranje (HZZO). Još je ranije Davor Matijević, splitski vijećnik iz redova SDP-a, upozorio kako su cijene u privatnim poliklinikama vrlo visoke

- Sam postupak je oko 10.000 kuna, a daljnja cijena ovisi o terapijama koje se individualno prilagođavaju svakoj ženi. Na kraju, ukupna cijena kreće će od 14.000 do 16.000 kuna. To je zaista velik iznos - pojasnio je. 

Istu mjeru krajem siječnja ove godine najavio je i Umag, s tim da se parovima iz tog grada omogućuje jednokratna isplata od 700 eura. U socijalnom paketu odluku o pomoći pri oplodnji istog je mjeseca donio i grad Bakar, kao i Grad Sisak, dok se Stari Grad na Hvaru za isto odlučio u kolovozu 2022. godine. 

Prvi od većih gradova koji se na ovu mjeru odlučio bio je upravo Osijek, i to u ožujku 2021. godine. Građani tog grada pak će imati pravo na financijsku potporu 60 posto ukupnih troškova, a najviše oko 1.200 eura ako je postupak obavljen u zdravstvenoj ustanovi na području Osijeka. Ako se parovi pak odluče na isto u drugim gradovima u Hrvatskoj, imaju pravo na 50 posto pokrivenosti troškova, a najviše 1000 eura. 

>> VIDEO Bili smo u prvom hrvatskom pametnom dućanu: Čim uđete 'skinu' vam 50 eura

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije