Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PISAC GOVORA ZA NAJBOLJEG GOVORNIKA

Jon Favreau: Čovjek koji stavlja riječi Obami u usta

20.01.2009.
u 14:40

Osjećam se kao trener koji je zadužen za zamahivanje palicom Teda Williamsa - jetko se zafrkava Jon Favreau na račun svog posla. Williams je jedan od najlegendarnijih igrača bejzbola u povijesti, čovjek poznat po iznimno preciznom pogađanju loptice palicom, tako da bi njegov trener za udaranje uglavnom bio nezaposlen; Jon Favreau je pisac govora za Baracka Obamu, novog predsjednika SAD-a koji je iznimno poznat baš po svojoj govorničkoj vještini, i koji je 2004. sam sebi napisao vatreni govor na nacionalnoj konvenciji Demokratske stranke, toliko snažan govor da je nakon njega preko noći od mladog i nepoznatog senatora postao budućnost – a sad već i sadašnjost – Demokratske stranke.

No, naravno, burna politička karijera ne ostavlja mnogo vremena za sklapanje zvučnih rečenica i čak i onima najboljima u tome je potrebna pomoć profesionalaca koji će se baviti isključivo time. Obamin izbor pao je upravo na Jona Favreaua, rođenog 1981., koji se istaknuo pišući govore za Johna Kerryja za njegove predsjedničke kampanje. Favreau inače sasvim slučajno ima isto ime i prezime kao i popularni američki glumac i redatelj; nije u nikakvu srodstvu s čovjekom koji je režirao "Iron Mana".

Favreau, kojeg njegov (i ne samo njegov nego sad i sveamerički) šef oslovljava s "Fav", vrlo je ozbiljno shvatio svoj posao; ne odvaja se od primjerka Obamine autobiografije "Snovi mojega oca", koju je čitao toliko puta da je potpuno "ušao" u Obamin način izražavanja i sklapanja rečenica; navodno može, čak i poslovično probuđen u pola noći, savršeno imitirati Obamin način govora. Tolika posvećenost poslu bila mu je neophodna da bi dobio povjerenje svojega nadređenog; viši Obamin savjetnik David Axelrod kaže za Favreaua:
- Barack mu vjeruje... A Barack ne bi mnogima vjerovao što se toga tiče – te zamisli da nekom drugom daje u ruke toliko autoriteta nad riječima koje će sam izgovoriti.

Za tako mladog čovjeka Favreau vodi dosta uredan život bez mnogo skandala; jedina mrlja na njegovu imidžu bila je jedna minorna zafrkancija koja se u prosincu pojavila na Facebooku, fotografija u kojoj Favreau s jednim prijateljem nakon nekoliko pića zafrkantski grabi kartonsku Hillary Clinton u prirodnoj veličini i stavlja joj ruku na grudi. Sve je to bilo toliko beznačajno da se vrlo brzo slegnula prašina.

Kad uđe u Bijelu kuću, Jon Favreau će sa 27 godina biti najmlađi glavni pisac predsjedničkih govora u povijesti. Posljednji govor koji je Favreau napisao za Obamu, a da to nije bilo unutar službenog ureda u Bijeloj kući, onaj je najbitniji – inauguracijski govor. Nakon početnoga jednosatnog sastanka s Obamom, kada je na prijenosnom računalu zapisivao bilješke, Favreau je potrošio nekoliko tjedana na istraživanje i konzultiranje s povjesničarima i piscima govora. Nakon toga je sjeo u lokalni Starbucks i napisao prvu verziju, a cijeli govor je četiri ili pet puta "šetao" između Favreaua i Obame, bivajući sve više "peglan" i usavršavan.

Obama tvrdi da mu Jon Favreau "čita misli" i piše ono što bi i sam Obama napisao da ima vremena. A kao i Obama, i Favreau je posebno privlačan mlađoj – naročito ženskoj – populaciji. Po Hollywoodu već kruže glasine da, ako bi idealan za filmskog Obamu bio Will Smith, u istom filmu Favreaua treba glumiti Wentworth Miller.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije