Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reforma školstva

Jokić: Imamo pamet i volju, trebamo novac

Boris Jokić
Nel Pavletić/Pixsell
09.07.2015.
u 17:00

– Koliko god uložili u refomu obrazovanja, bit će to najbolje uložen novac do sada – kazao je ministar obrazovanja V. Mornar

Od 967 prijavljenih stručnjaka različitih profila, od učitelja do sveučilišnih profesora, predstavnici Ministarstva obrazovanja i ekspertnog tima za kurikularnu reformu izabrali su njih 303 koji će raditi na reformi predmetnog kurikuluma.

Među njima je i supruga premijera dr. Sanja Musić Milanović, koja je članica radne skupine za područje zdravlja, te prof. dr. Ivica Pažin, predstojnik Nacionalnoga katehetskog ureda HBK.

Težak izbor

– Imali smo niz dobrih kandidata i nije bilo lako izabrati. Držali smo se kriterija prvenstveno stručne kvalifikacije, zatim smo vrednovali motivacijsko pismo, a u zadnjem krugu izbora bile su nam bitne i preporuke koje su kandidati dobili. U radnim skupinama imamo veliko šarenilo i veliko bogatstvo Hrvatske, od učitelja u malim školama, profesora u najelitnijim gimnazijama pa do sveučilišnih i umirovljenih profesora. To nam daje jamstvo da će se reforma kvalitetno provesti. Kao društvo sada imamo priliku obrazovanje učiniti kvalitetnijim i nadam se da ćemo je iskoristiti – kazao je novinarima voditelj ekspertne skupine za reformu školstva dr. Boris Jokić.

Od 303 izabrana njih stotinjak će napustiti svoje mjesto u školi u kojoj rade i u cijelosti se posvetiti reformi kurikuluma. – Na njihova mjesta na određeno vrijeme zaposlit će se drugi nastavnici na temelju ugovora između Ministarstva i ravnatelja škola – kazao je ministar obrazovanja prof. dr. Vedran Mornar. Za to je, prema njegovim riječima, u ovoj godini osigurano 12 milijuna kuna.

Cilj – olakšati učenje

Prve inačice kurikuluma, odnosno laički rečeno novi sadržaj predmeta, trebale bi zaživjeti eksperimentalno od sljedeće školske godine.

– Cilj nam je nastavnicima olakšati poučavanje i ocjenjivanje, a učenike pametnije opteretiti, odnosno povećati funkcionalnu pismenost, što znači da ono što uče mogu primijeniti u svakodnevnom životu. Ako budu učili ono što vole i što ih zanima, to im neće biti opterećenje – objasnio je Jokić. On priznaje da će nova reforma obrazovanja ovisiti prvenstveno o tome hoće li biti novca jer onog važnijeg, pameti i volje, kako je kazao, ima dovoljno. – Koliko god uložimo, bit će to najbolje uložen novac – zaključio je ministar Mornar.

>>U NSK održana dodjela Oskara znanja

Komentara 1

Avatar mirica19
mirica19
22:19 09.07.2015.

Točno tako...a vi nemate 20000 kn da podržite dječiju dodjelu oskara znanja, sramota! Opet se jedno priča, drugo radi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije