Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zimska škola hrvatskog folklora

John Filcich iz Los Angelesa došao u Crikvenicu učiti hrvatske plesove

iseljenici1
Anton Ficko/VLM
07.01.2010.
u 14:25

Školu folklora, koju već 20 godina organizira Hrvatska matica iseljenika, pohađa 86 polaznika sa svih kontinenata. Najstarijem je 85 godina, a najmlađem tek devet.

CRIKVENICA - Malo je naporno zbog mojih godina, ali ide, ne žalim se. Kazao nam je to 85-godišnji Ivan John Filcich, najstariji od 86 sudionika Zimske škole hrvatskog folklora koja se u organizaciji Hrvatske matice iseljenika od početka ovoga tjedna 20. put održava u Crikvenici.

On je u tu jedinstvenu školu "potegao" uz Los Angelesa u kojemu živi 31 godinu, a iz rodnog Pehlina iznad Rijeke u SAD je otišao živjeti kao osmogodišnjak.

- Ovo mi je drugi dolazak u crikveničku školu i nemam što drugo reći nego da je to raj. Cijeli život plešem i plesu zahvaljujem što sam odlična zdravlja, pa čak ne moram uzimati nikakve lijekove - povjerio nam se čili Filcich isprepletenih ruku u kolu s više nego trostruko mlađim djevojkama. Hrvatski odlično govori zbog posjeta domovini svake druge godine, a u kondiciji je jer i u SAD-u redovito pleše.

Osim 60 plesača, u školi folklora je i 16 tamburaša te 10 svirača tradicijskih glazbala. Među potonjima je Mihael Večković, devetogodišnji Zagrepčanin, najmlađi polaznik, koji je već svladao sviranje gajdi, dvojnica, okarine, sopila i diplica. Svira s ocem Stjepanom, solistom Lada, a poput njega i godinu stariji Grgur Konkoli, koji je u Crikvenicu stigao iz Göteborga u Švedskoj, a uči svirati bisernicu u društvu oca Zorana. On je prvi put u školi folklora i želi da mu se iduće godine pridruže brat Šimun, sestre Ozana i Tekla te mama Katarina kako bi napravili mali orkestar.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije