Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
max donosi

Joe Šimunić: Moj Prijatelj Gylfi moćan je kao Niko i Luka

'07.06.2013., stadion u Maksimiru, Zagreb - Kvalifikacijska nogometna utakmica izmedju Hrvatske i Skotske za Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu 2014. godine. Josip Simunic. Photo: Igor Kralj/PIXSE
Foto: 'Igor Kralj/PIXSELL'
1/3
29.10.2013.
u 08:04

Islanđani tuku, agresivci su, vole se potući, a ne boje se primiti udarce. Kad te oni počnu tući, uzvrati im još jače, savjetuje Šimunića Boštjan Cesar, piše novi Max!

Slovenci su u proteklom kvalifikacijskom ciklusu pod vodstvom Srečka Kataneca u Ljubljani izgubili od Islanda sa 1:2, a u uzvratu u Reykjaviku slavili sa 4:2. Prvu utakmicu pripremao je bivši izbornik Slaviša Stojanović, napravio skauting Islanđana, složio detaljnu analizu, ali utakmicu ipak nije dočekao na klupi Slovenaca.

– Da, dobro sam proučio Islanđane, do najsitnijih detalja. Oni su zaista selekcija u usponu, nimalo naivna momčad, no u usporedbi s Hrvatskom ipak su slabiji. Upozoravajuće je što nekolicina njihovih igrača ima važne uloge u svojim klubovima. Posebno upozoravam na Sigurdssona iz Tottenhama, čija su dva poteza u Ljubljani presudila utakmicu – kaže Slaviša Stojanović, danas trener Crvene zvezde.

Mogu ugurati loptu u gol

Na što ćete upozoriti Niku Kovača?

– Sigurdsson sam kreira i zabija, iskoristit će i najmanju šansu. A ima jedan detalj na koji posebno trebate obratiti pozornost: Islanđanima je svaki aut kao prekid opasan za gol. U stanju su i s 40 metara rukama ubaciti loptu u kazneni prostor. U tome prednjači kapetan Gunnarsson, ali imaju i druge izvođače. Pri izvođenju auta njihovi visoki igrači idu pred vrata i viđao sam kako silinom i snagom doslovno uguraju loptu u gol. Još ako puhne vjetar, a na Islandu stalno puše, opasnost iz auta još će biti veća – dodao je Stojanović.

Može li Island biti senzacija dodatnih kvalifikacija?

– Teško. Hrvatska ima bolje igrače i staloženim, mirnim, ozbiljnim i studioznim pristupom kvaliteta bi morala presuditi. Dvije su utakmice u pitanju pa ne vjerujem u iznenađenje – zaključio je Stojanović.

Bivši Dinamov igrač, sada član Chieva, Boštjan Cesar, oba puta igrao je za Sloveniju protiv Islanda. I on je uvjeren da Hrvati ne bi trebali imati problema plasirati se na Svjetsko prvenstvo u Brazil.

– Islanđani su tipična otočka momčad, fizički moćni, jaki u prekidima. Imaju sjajan vezni red i napad, dok im je obrana slabija. Primaju puno golova – kaže Cesar koji se prisjetio poraza u Ljubljani:

– Ma trebali su već tada dobiti porciju! Vodili smo 1:0 i nadigrali ih, a Sigurdsson je praktički iz dva udarca zabio dva gola. Uh, jedan je zabio sa 28 metara, bilo je neobranjivo!

Tuku li Islanđani?

– Ma tuku, agresivci su, vole se potući, ali vole i primiti. Tako se treba i pripremiti za njih. Kad te oni počnu tući, ti uzvrati još jače. I samo oprez na visoke nabačaje. Igra od noge do noge i Hrvatska bi trebala pobijediti – zaključio je Cesar.

Dinamov kapetan Joe Šimunić jedini je Hrvat koji je bio suigrač s najboljim Islanđaninom Gylfijem Sigurdssonom. Bilo je to u bundesligašu Hoffenheimu prije tri godine. Ovo su Joeova sjećanja:

– On je sjajan igrač, čudo! Već prije nekoliko godina bio je takav, a sada je još sazrio i svakako je jedan od boljih igrača s kojima sam igrao.

Na koga vas podsjeća po igri?

– Na Modrića i Kranjčara, takav je tip igrača. Može sjajnim prekidom ili potezom presuditi svaku utakmicu – kaže Joe.

Dugo ga nisam vidio

Družili ste se izvan travnjaka?

– Da, bili smo si jako dobri, dosta smo se družili jer je simpatičan i kulturan dečko. No dugo ga nisam vidio ni čuo - zaključio je Joe, koji se nakon odrađene suspenzije stavlja na raspolaganje novome izborniku Kovaču.

Hrvati i Islanđani sastali su se dva puta u službenim utakmicama, oba puta u kvalifikacijama za SP 2006. godine, kada je vatrene vodio Zlatko Kranjčar. U Zagrebu (26. ožujka 2005. godine) je bilo 4:0, a igrač utakmice bio je današnji izbornik Hrvata Niko Kovač, dvostruki strijelac, a preostala dva postigli su Joe Šimunić i Dado Pršo. Utakmica je igrana pred danas teško ponovljivih 16.911 gledatelja.

U uzvratu u Reykjaviku bilo je 3:1 za naše, uz herojstvo dvostrukoga strijelca Boška Balabana. Vatreni su opijeni tom pobjedom tada otputovali na Maltu i tamo remizirali 1:1...

Osim Sigurdssonu, naši će posebnu pozornost posvetiti dvojcu iz nizozemske lige. Zanimljivo, prvi strijelac tamošnjega prvenstva, Islanđanin Alfred Finbogasson (11 pogodaka) iz Heerenveena kod švedskog izbornika Lagerbäcka nije u prvom planu i grije klupu, dok uz olinjaloga, 35-godišnjega Eidura Gudjohnsena, u špici Islanđana igra Kolbeinn Sigthorsson iz Ajaxa. Taj je napadač u prvenstvu postigao šest pogodaka.

Islanđani su u ovim kvalifikacijama iznenađujuće remizirali s favoriziranim Švicarcima u gostima (4:4), ali bode u oči kako je selekcija koja pretendira za svjetsku smotru izgubila od potpunog autsajdera Cipra (0:1).

No, tko smo mi da im se rugamo - sjetimo se Škotske i pokrijmo se po ušima...

>>Sušić: Island nema šanse, Hrvatska ide u Brazil

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije