Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
raste potražnja

Jeste li pogriješili u odabiru struke? Ovo su neka od najtraženijih zanimanja u Hrvatskoj

Konobari
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/2
08.09.2016.
u 08:00

U bazi životopisa za poslove u turizmu nalazi se više od 85.000 životopisa kandidata, a samo u ovoj godini otvoreno je gotovo 6.000 novih profila u toj kategoriji.

Oglasi za kategoriju 'Turizam i ugostiteljstvo' činili su, kao i prošle godine, 23% ukupnog broja objavljenih oglasa.

U sklopu tradicionalne akcije 'Poslovi u turizmu', čiji je cilj olakšati poslodavcima pronalazak sezonskih radnika, u periodu od 1. siječnja do 31. kolovoza na portalu MojPosao objavljeno je preko 4.700 radnih pozicija u kategoriji 'Turizam i ugostiteljstvo'. To je čak 50% oglasa više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U bazi životopisa za poslove u turizmu nalazi se više od 85.000 životopisa kandidata, a samo u ovoj godini otvoreno je gotovo 6.000 novih profila u toj kategoriji.

Više od 83.000 prijava za rad u turizmu

Najtraženija zanimanja u kategoriji 'Turizam i ugostiteljstvo' su: konobar/barmen, kuhar, pomoćni radnik u kuhinji, pizza majstor, pomoćni kuhar i recepcionar. Od ne toliko čestih zanimanja u turizmu izdvajaju se oglasi za vrtlara, sommeliera, spasioca i radnika u hortikulturi.

Na oglase u kategoriji 'Turizam i ugostiteljstvo' zabilježeno je više od 83.000 prijava.

Najviše kandidata u bazi životopisa zainteresirano je za posao recepcionara, konobara, djelatnika u turističkoj agenciji, djelatnika na rezervacijama te za posao sobarice.

Većina oglasa odnosi se na priobalne županije

Od ukupnog broja objavljenih poslova u kategoriji 'Turizam i ugostiteljstvo', većina oglasa (57%) odnosila se na priobalne županije, što je malo više nego prošle godine kada je za područje Jadrana objavljeno 51% oglasa. 

Što se županija tiče, najviše oglašenih radnih pozicija, osim za Zagreb i Zagrebačku županiju (24%), bilo je za Splitsko-dalmatinsku (15%) te Istarsku županiju (13%).

Među gradovima na obali ove je godine najviše radnih pozicija oglašeno u Splitu (4% od ukupnog broja oglasa u turizmu) i Dubrovniku (3% objavljenih oglasa). Za Poreč je objavljeno 2% oglasa, kao i za rad u Zadru i Puli.

U prosjeku su potrebne dvije godine radnog iskustva

Što se tiče kvalifikacija potrebnih za zaposlenje u turizmu, kao i prošle godine u većini oglasa je tražena srednja stručna sprema (63%). Stručna sprema nije bila bitna u 18% objavljenih oglasa, dok su kvalificirani radnici bili traženi u njih 43%.

U 45% natječaja iskustvo nije navedeno kao uvjet. U oglasima u kojima se tražilo iskustvo (njih 55%), u prosjeku su bile potrebne dvije godine radnog iskustva. Poznavanje stranih jezika tražilo se u 38% oglasa, što je nešto manje nego prošle godine kada se poznavanje stranih jezika tražilo u 42% oglasa. Najviše se tražilo poznavanje engleskog jezika. U 17% oglasa poslodavci su tražili napredno poznavanje, u 14% osnovno, a u 3% oglasa profesionalno poznavanje jezika.

U 14% oglasa tražilo se poznavanje njemačkog jezika, a u 7% poznavanje talijanskog jezika. Većina posloprimaca (83%) u svom profilu ima navedeno barem osnovno poznavanje engleskog, dok ih 41% zna osnove njemačkog jezika.

Poznavanje rada na računalu tražilo se u svega 13% oglasa, što je također nešto manje nego prošle godine kada se poznavanje rada na računalu tražilo u 16% oglasa. Ove godine rad na određeno nudio se u 71% oglasa u kategoriji 'Turizam i ugostiteljstvo'.

Istovremeno, u 38% oglasa nudilo se stalno zaposlenje, 4% oglasa bilo je namijenjeno studentima, a 21% za honorarne, odnosno sezonske radnike.

S druge strane, samo 49% posloprimaca bilo je zainteresirano za rad na određeno, dok bi njih 67% radilo na neodređeno. Na sezonski rad spremno je 24% posloprimaca, na honorarni njih 25%, dok je studentski posao tražilo 8% kandidata.

>>Na moru 90.000 više Hrvata nego lani, najviše u Crikvenici i na Viru

Komentara 2

CH
Challenger
19:16 08.09.2016.

Znači, traže se uglavnom sluge za strance :(

G4
G_4
11:21 09.09.2016.

Problematika konobara je u tome što je to zanimanje necijenjeno tj. taj posao može raditi i netko bez škole i automatski taj netko ruši cijenu rada školovanog konobara. Nitko neće zaposliti "starog" konobara tako da ako nisi našao na vrijeme posao u nekom finom restoranu ili hotelu zaboravi da češ ga igdje drugdje naći.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije