Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbog izjave o Jasenovcu

Jerusalem Post žestoko kritizira Goldsteina: Sramotno ismijavanje holokausta mora prestati

Rijeka: Predstavljanje knjige "Jasenovac" Ive Goldsteina
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/3
16.08.2021.
u 15:54

- Goldstein je u NU2 ispalio bombu: Hitler je u travnju 1945. ustašama poslao specijalnu drobilicu kojom su kosti žrtava pretvorene u pepeo - kritizira ga Goldman.

Hrvatski povjesničar dr. Ivo Goldstein našao se na udaru kritika Jerusalem Posta zbog izjava u HRT-ovoj emisiji 'Nedjeljom u 2' koje je izrekao u lipnju 2018. godine. Autor teksta, David Goldman, australski pisac i nezavisni novinar te voditelj thegoldmanreport.org, stranice posvećene istraživanju nacističkih zločinaca i njihovih podupiratelja u Australiji i drugdje u svijetu, ustvrdio je kako mora prestati sramotno ismijavanje holokausta osvrćući se na Goldsteinove tvrdnje.

- U ovom vremenu snažnog rasta antisemitizma, svaki čovjek, a osobito Židov, trebao bi prestati surađivati s takvim tipovima, koji se zapravo rugaju žrtvama Holokausta - naglasio je Goldman te dodao:

- Premda je tema bila logor u Jasenovcu, ipak se nije očekivalo da će Goldsteinove izjave podići toliko prašine. Otprilike u 28. minuti emisije voditelj Aleksandar Stanković upitao ga je: 'Neki upozoravaju da nije pronađeno mnogo posmrtnih ostataka jasenovačkih  žrtava, a tvrdi se da je ondje stradao velik broj ljudi. Kako to komentirate?' Goldstein, jedan od najcjenjenijih povjesničara na Balkanu, ispalio je bombu: 'To je zato što je u travnju 1945. Hitler ustašama poslao specijalnu drobilicu kojom su kosti žrtava pretvorene u pepeo...'

U vremenu kad je antisemitizam u eksponencijalnom rastu, kad jedan od četiri američka milenijalca vjeruje da je Holokaust izmišljen, kad  više od polovice Nijemaca smatra da Židovi pretjeruju s pričom o Holokaustu, Ivo Goldstein ide tvrditi da je Adolf Hitler - dok je Berlin bio pretvaran u prah i pepeo ruskim kaćušama - stigao razmišljati kako na nekakav Balkan poslati spravu za mljevenje kostiju!? Za koju inače nitko nikada ondje nije čuo.  

Video - Predsjednik Zoran Milanović o komemoraciji u Jasenovcu

Goldman se pita zašto uopće ugrožavati povijest Holokausta uvlačenjem u priču jednog mjesta za koje se ne može podastrijeti forenzički dokaz da je u njemu bilo više od nekoliko tisuća žrtava.

- Istodobno jasenovačka lista navodnih žrtava i dalje raste! I to i ove 2021. godine! Pri tome je riječ o listi navodnih žrtava, koja je više puta ozbiljno dovedena u pitanje. Zašto muzeji Jad Vašem u Jeruzalemu ili US Holocaust Museum desetljećima šute na postupke hrvatskog muzeja JUSP Jasenovca, koji koristi snimke Treblinke ili snimke iz Ukrajine i Poljske kako bi podupro svoje preuveličane tvrdnje o žrtvama? Zašto te organizacije pristaju na tvrdnje iz bivše Jugoslavije o astronomskim brojevima jugoslavenskih žrtava u Drugom svjetskom ratu, kad su te brojeve opovrgnuli čak i službeni jugoslavenski popisi stanovništva? - piše Goldman te dodaje kako je teško prihvatiti izjave koje datiraju još iz vremena bivše Jugoslavije da broj žrtava tek treba utvrditi.

- Pa što je radio muzej u Jasenovcu, koji postoji 47 godina, ako do danas nije ni pokušao utvrditi gdje su ti 'mistično nestali posmrtni ostaci logorskih žrtava'? Oni koji smatraju da nije važno koliko je bilo žrtava u pojedinom logoru, ili koji smatraju da to ne treba utvrditi - čine nemjerljivu štetu židovskoj povijesti - zaključuje Goldman.

Komentara 77

Avatar Payback
Payback
16:05 16.08.2021.

To je razlog za otkaz na fakultetu...a studenti koji ne bojkotiraju njegova predavanja su obični.....s.....e

ČS
Čuvaj se senjske ruke
16:09 16.08.2021.

Malo čita, malo zna, a što je najgore-ništa ne razumije. A predaje!

DU
Deleted user
16:12 16.08.2021.

Moš vatati Hrvate i balkance, za svoju promociju, ali Izrael ne. Kapa do poda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije