Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Jeremić: Kome je Jadranka Kosor prijatelj, ne trebaju mu neprijatelji

Ministar vanjskih poslova Srbije ovako je komentirao jučerašnju poruku hrvatske premijerke u Prištini da je Hrvatska najbolji prijatelj Kosova u regiji.
25. kolovoza 2011. u 12:53 47 komentara 1 prikaza
\'kosovo_01\'

Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas u Banjoj Luci da onome kome je hrvatska premijerka Jadranka Kosor prijatelj ne trebaju neprijatelji, prenose mediji u Srbiji.

Na konferenciji za novinare nakon razgovora s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom Jeremić je ovom mudrošću odgovorio zamoljen da prokomentira jučerašnju izjavu hrvatske premijerke u Prištini da je Hrvatska najbolji prijatelj Kosova u regiji.

Mediji u Srbiji podsjećaju da je hrvatska premijerka u Prištini istaknula da Hrvatska podupire teritorijalni integritet Kosova. Ona je, između ostalog, ocijenila i da su hrvatski narod i Kosovo "stari prijatelji", a to je "prijateljstvo obnovljeno tijekom posljednjeg rata protiv režima Slobodana Miloševića", piše beogradski Blic.

Pupovac kritizirao premijerku Kosor zbog izjava o Kosovu

Srpsko narodno vijeće kritiziralo je poruke premijerke Jadranke Kosor izrečene za njezina posjeta Republici Kosovo. 

U priopćenju koje je potpisao predsjednik SNV-a, Milorad Pupovac piše da, iako status quo politika nije ni dobra niti održiva, smatraju da jednostrano i nasilno uspostavljanje teritorijalne cjelovitosti i državne suverenosti ne može i ne smije biti alternativa dijalogu i pregovorima. Takva politika može obnoviti sukobe, produbiti nepovjerenje i, ono što je najvažnije, izazvati stradanja, patnje i teška kršenja ljudskih i manjinskih prava.

– Naše iskustvo i naše djelovanje daje nam za pravo da se usprotivimo porukama u kojima se sugerira takva politika ili se najavljuje njezino provođenje, a te su se poruke mogle čuti za susreta predsjednice Vlade Republike Hrvatske i predsjednika vlade Republike Kosova – poručuje Pupovac u priopćenju.

Iako status quo u odnosima između Srba i Albanaca nije održiv, nastavlja, isto toliko nisu realna očekivanja u kojima stvari koje trebaju biti riješene u pregovaračkom procesu, kao što je pitanje institucija na sjeveru Kosova, ne mogu i ne smiju biti rješavane jednostranim i nasilnim postupcima s bilo čije strane i iz bilo kojeg državnog razloga.

Srpsko narodno vijeće izražava nadu se da će ovo iskustvo biti povod za ozbiljno usmjeravanje pažnje na neriješena pitanja izbjeglih Srba i položaja Srba u Hrvatskoj, koji su svojim djelovanjem znatno doprinijeli da ta pitanja ne budu zapreka uspješnom završetku hrvatskih pregovora s Europskom unijom.

Iz Vlade podsjetili na Petrovićevo pozdr

Iz Vlade podsjetili na Petrovićevo pozdravljanje premijerkinog posjeta

Izjave ministra vanjskih poslova Srbije Vuka Jeremića kao i priopćenje Srpskog narodnog vijeća premijerka Jadranka Kosor nije željela komentirati. No iz Vlade su podsjetili na izjavu potpredsjednika vlade Kosova Slobodana Petrovića, po nacionalnosti Srbina, koji je nakon razgovora s premijerkom istaknuo da će njen posjet doprinijeti miru i stabilnosti Kosova. Petrović je također istaknuo i da je posjet J. Kosor važan i za srpsku zajednicu na Kosovu te se zahvalio na njenom promicanju manjinskih prava jer su, po njegovim riječima, upravo hrvatska iskustva bila najveći motiv kosovskim Srbima da sudjeluju u radu kosovskih institucija.

KiK prosinac
PROMO
Prolistajte novi KiK katalog i ne propustite super popuste!
  • pp:

    nek Pupi emigrira na Kosovo i pomogne braći, a ne da tu nas zaje*ava...sretan put...

  • Savjest:

    @brko 7 Da, lepo i iskreno rečeno, ali ne previše mudro, jer Vuk time samo odaje da se uortačio s našom Premijerkom!

  • STRAN:

    Pupovac nikako da shvati da je ovo država Hrvatskog naroda itd. Srbi više ne diktiraju Hrvatima kakvu će politiku vodti. On pamti vremena kada se išlo u Beo grad po dozvole. Hehehehe!